Yliopistologo

M.Sc. Xianzhi Zhangin farmakologian alaan kuuluva väitöskirja

Regulation of Human Eosinophil and Neutrophil Apoptosis -with Special Reference to Asthma and Effect of Glucocorticoids and Nitric Oxide (Eosinofiili- ja neutrofiiliapoptoosin säätely)

tarkastetaan 26.11.2003 klo 12 Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen B-rakennuksen pienessä luentosalissa, Medisiinarinkatu 3, Tampere.

Vastaväittäjänä on dosentti Annika Laitinen (Helsingin yliopisto). Kustoksena toimii professori Eeva Moilanen.

***

Xianzi Zhang on syntynyt Harbinissa Kiinassa ja hän on suorittanut M.Sc.- tutkinnon 1993 Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen yliopistossa Pekingissä, jonka jälkeen hän työskenteli Pekingin Säteilylääketieteen yksikössä. Hän on toiminut Tampereen yliopiston Lääketieteen laitoksen jatko-opiskelijana Immunofarmakologian tutkimusryhmässä vuodesta 1998.

Zhangin väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 976, Tampereen yliopisto, Tampere 2003. ISBN 951-44-5825-7, ISSN 1455-1616. Ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 304, Tampereen yliopisto 2003.
ISBN 951-44-5826-5, ISSN 1456-954X, http://acta.uta.fi.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai Tampereen yliopiston julkaisujen myynti, PL 617, 33101 Tampere, puh. (03) 215 6055, e-mail: taju@uta.fi.

Lisätietoja: Xianzi Zhang, (03) 215 6687 (työ), loxizh@uta.fi

LEHDISTÖTIEDOTE

Astma on yleistyvä sairaus. Sitä sairastaa 5-10 % suomalaisista. Astmaa hoidetaan sisään hengitettävillä kortisonilääkkeillä, jotka rauhoittavat astmatulehdusta, sekä keuhkoputkia avaavilla kohtauslääkkeillä. Solutason mekanismit, jotka aiheuttavat astman ja sen oireet, tunnetaan monilta osin puutteellisesti. Astman synnyn ja oireiden kannalta keskeinen solutyyppi on eosinofiilinen valkosolu, joita kertyy astmaatikon keuhkoihin runsaasti. Aktivoituneet eosinofiiliset valkosolut saavat aikaan astmalle tyypillisiä kudosmuutoksia ja kudostuhoa.

Tässä väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin eosinofiilisten solujen merkitystä astmassa sekä astmalääkkeiden vaikutusta niihin. Väitöskirjatutkimuksessaan Xianzhi Zhang totesi, että astmapotilaiden eosinofiiliset valkosolut ovat muuntuneita siten, että niiden ohjelmoidun solukuoleman (apoptoosi) mekanismit ovat häiriintyneet. Lisäksi hän totesi, että astman hoidossa käytettävät kortisonivalmisteet palauttavat eosinofiilisten solujen reaktioita normaaleiksi lisäämällä niiden apoptoottista solukuolemaa. Väitöskirjatyössä tutkittiin tarkemmin myös muita solu- ja molekyylitason mekanismeja, jotka liittyvät valkosolujen toimintaan astmassa ja keuhkoahtaumataudissa. Uudet löydökset valkosolujen mekanismeista mahdollistavat nykyistä parempien lääkkeiden kehittämisen astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon.

Tutkimus tehtiin Lääketieteen laitoksella Immunofarmakologian tutkimusryhmässä, jonka keskeisiä tutkimusaiheita ovat astman ja reuman solutason tapahtumat erityisesti lääkekehityksen kannalta. Väitöskirjatyön ohjaajina toimivat Dosentti Hannu Kankaanranta ja Professori Eeva Moilanen.


[laskuri] käyntiä 14.11.2003 alkaen

Väitökset    Tampereen yliopiston kirjasto   Tampereen yliopisto