Cand. Biol. Sci. Andrey Taranukhinin fysiologian alaan kuuluva väitöskirja

Janus-faced Taurine: Neuroprotection and Toxicity
(Janus-kasvoinen tauriini: hermoston suojelu ja myrkyllisyys)

tarkastetaan 8.11.2013 klo 12 Tampereen yliopiston lääketieteen yksikön B-rakennuksen pienessä luentosalissa, Medisiinarinkatu 3, Tampere.

Vastaväittäjänä on professori Esa Korpi (Helsingin yliopisto). Kustoksena toimii professori Simo S. Oja.

Tauriini suojelee aivoja, mutta on myrkyllinen yhdessä alkoholin kanssa

Hapen puute ja runsas alkoholin käyttö voivat aiheuttaa aivovaurioita tuhoamalla hermosoluja apoptoosilla (hermosolujen ns. itsetuholla). Apoptoosi on tiukasti säädelty prosessi, jossa tapahtumaketju asteettain aktivoi tiettyjä valkuaisaineita, jotka vähitellen tuhoavat solun. Tuhon asteettaisuus suo mahdollisuuden puuttua siihen hoidolla ja huomattavassa määrin pelastaa hermosoluja hapen puutteen tai alkoholin aiheuttamalta tuholta. Tauriini aminohappo on erityisen houkutteleva lääkekandidaatti, koska se on luonnollisesti ihmisessä esiintyvä vaaraton yhdiste, jota on runsaasti hermostossa. Se osallistuu moniin fysiologisiin tapahtumiin ja suojelee soluja. Tutkimuksessa on kuvattu tauriinin suoja hapen puutteen ja alkoholin aiheuttamissa hermosoluvaurioissa, mutta alkoholin ja tauriinin yhteisvaikutus osoittautui myrkylliseksi.

Koeputkiolosuhteissa tauriini suojeli aikuisten hiirten hypotalaamisia hermosoluja hapen puutteen aiheuttamalta apoptoosilta. Seitsemän vuorokauden ikäisillä poikasilla tauriini pelasti noin 50% hermosoluista alkoholin aiheuttamalta apoptoosilta. Toisaalta tauriiniannoksen lisääminen pyrittäessä suojelemaan tätä vielä suurempi osuus hermosoluja yllättäen tappoikin eläimiä. Kuoleman yhdeksi syyksi paljastui dramaattinen  verensokerin lasku. Tauriinilla on siis suotuisia vaikutuksia hermolujen tuhon estäjänä, mutta tauriinin ja alkoholin yhteisvaikutusten myrkyllisyys alheuttaa vakavaa huolta erityisesti nuorten tavasta sekoittaa alkoholia tauriinia sisältäviin energiajuomiin.

Andrey Taranukhin on syntynyt Leningradissa Venäjällä ja hän on suorittanut Candidate of Biological Science -tutkinnon Institute of Evolutionary Physiology and Biochemistryssä Pietarissa. Nykyisin hän toimii tutkijana Tampereen yliopistossa.

Taranukhinin väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1862, Tampere University Press, Tampere 2013. ISBN 978-951-44-9236-5, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1343, Tampere University Press 2013. ISBN 978-951-44-9237-2, ISSN 1456-954X.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai e-mail: kirjamyynti@juvenes.fi.

Lisätietoja: Andrey Taranukhin, puh. 040 861 3329, andrey.taranukhin@uta.fi