LL Kaisa Sunelan säde- ja kasvainhoidon alaan kuuluva väitöskirja

Long-term survival in renal cell cancer patients: Symptoms, diagnostics and prognostic factors (Munuaissyöpäpotilaiden pitkäaikaisennuste; oireet, diagnostiikka ja ennustetekijät)

tarkastetaan 29.11.2013 klo 12 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin M-rakennuksen pienessä luentosalissa, Teiskontie 35, Tampere.

Vastaväittäjänä on professori Sirpa Leppä (Helsingin yliopisto). Kustoksena toimii professori Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen.

Tässä tutkimuksessa selvitettiin Pirkanmaan munuaissyöpäpotilaiden oireita, diagnostiikkaa, elossaoloa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Vuosina 1964-1997 alueella diagnosoitiin 970 munuaissyöpää. Näistä jo toteamisvaiheessa 26 % oli levinnyt ja tauti uusiutui lisäksi seurannassa 30 %:lla. Taudin levinneisyysaste, potilaan ikä ja oireisuus olivat tärkeimmät ennustetekijät. Lihavuus on todettu aiemminkin ennustetta parantavaksi tekijäksi; niin myös tässä tutkimuksessa paikallista syöpää sairastavilla. Se ei kuitenkaan ollut taudin oireisuutta voimakkaampi ennustetekijä, vaan runsaasti oireilevilla ennuste oli huonompi, vaikka he olivatkin ylipainoisia. Munuaissyöpä uusiutui jopa yli 20 vuoden jälkeen, mutta alle 3 cm:n kasvaimissa uusiutumia ei todettu enää 14 vuoden jälkeen.

Munuaissyövän oireet muuttuivat vain vähän tutkimusaikana, joskin verivirtsaisuus ja korkean laskon esiintyminen vähentyivät ensioireina. Diagnostiikka muuttui tutkimusaikana paljon, sillä tällä välillä tulivat käyttöön ultraääni ja tietokonetomografia.

Munuaissyövällä on siis huono ennuste, siihen kuoli 47 % naisista ja 54 % miehistä. Seuranta-aikana ennuste ei parantunut. Tunnetut ennustetekijät toimivat myös suomalaisilla potilailla. Oireet muuttuivat vain vähän, mutta diagnostiikka paljon tutkimusaikana.

Kaisa Sunela on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa.

Sunelan väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1873, Tampere University Press, Tampere 2013. ISBN 978-951-44-9266-2, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1354, Tampere University Press 2013. ISBN 978-951-44-9267-9, ISSN 1456-954X.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai e-mail: kirjamyynti@juvenes.fi.