LL Anitta Ruuskasen sisätautiopin alaan kuuluva väitöskirja

The Clinical Relevance of Anti-Gliadin Antibodies in the Ageing Population
(Gliadiinivasta-aineiden kliininen merkitys ikääntyvässä väestössä)

tarkastetaan 14.3.2014 klo 12 Tampereen yliopiston Arvo-rakennuksen Jarmo Visakorpi -salissa, Lääkärinkatu 1, Tampere.

Vastaväittäjänä on dosentti Markku Viander (Turun Yliopisto). Kustoksena toimii professori Katri Kaukinen.

Gluteeniherkkyys ikääntyvässä väestössä

Tutkimuksessa selvitettiin gluteeniherkkyyden merkitystä ikääntyvässä väestössä. Tutkimusaineistona oli IKIHYVÄ-Päijät-Häme -tutkimukseen osallistuneet 2815 52-76-vuotiasta henkilöä, joista määritettiin gliadiini- ja transglutaminaasivasta-aineet. Näitä vasta-aineita käytetään keliakian seulonnassa. Gliadiinia, vehnän gluteenin osaa vastaan kohdistuvia vasta-aineita löydetään usein keliakiaa sairastavien lisäksi myös terveiltä henkilöiltä; on kuitenkin ajateltu, että ne voisivat olla ensimmäinen merkki alkavasta keliakiasta. Niiden on lisäksi todettu liittyvän muihin autoimmuunisairauksiin ja myös neurologisiin sairauksiin, erityisesti ataksiaoireisiin ja ääreishermoston rappeumaan.

Gliadiinivasta-aineita löytyi 14%:lta tutkituista, näistä kymmenellä prosentilla oli todettu keliakia. Gliadiinivasta-ainepositiivisilla oli sairauskertomustietojen perusteella enemmän nivelreumaa ja depressiota kuin vasta-ainenegatiivisilla henkilöillä.

Gliadiinivasta-aineet olivat tässä ikääntyvässä väestössä usein pysyviä. Toistuvasti gliadiinivasta-ainepositiiviset keliakialle perinnöllisesti alttiit henkilöt ja heille valitut toistuvasti vasta-ainenegatiiviset verrokkihenkilöt pyydettiin perusteelliseen lääkärintarkastukseen, lisäksi gliadiinivasta-ainepositiivisille tehtiin gastroskopia ja otettiin ohutsuolinäytteet alkavan keliakian etsimiseksi. Yhdeltä 49:stä toistuvasti gliadiinivasta-ainepositiivisesta löytyi keliakia, kuitenkin yli puolella tutkituista löytyi suolesta lieviä tulehdusmuutoksia, lisäksi gliadiinivasta-ainepositiivisilla oli enemmän vatsaoireita kuin verrokeilla. Psyykkisen hyvinvoinnin, neurologisen  tai muun sairastavuuden osalta ei eroa ryhmien välillä ollut.

Väestötasolla gliadiinivasta-ainepositiivisuus on yleistä, mutta harvoin merkityksellistä, eikä yhteyttä neurologisiin sairauksiin tässä tutkimuksessa todettu.

Anitta Ruuskanen on syntynyt Jämsässä ja hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin sekä neurologian erikoislääkärin tutkinnot Kuopion yliopistossa. Hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien erikoislääkärinä Keski-Suomen keskussairaalassa.

Ruuskasen väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1869, Tampere University Press, Tampere 2014. ISBN 978-951-44-9258-7, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1350, Tampere University Press 2014. ISBN 978-951-44-9259-4, ISSN 1456-954X.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai e-mail: kirjamyynti@juvenes.fi.

Lisätietoja: Anitta Ruuskanen, anitta.ruuskanen@gmail.com