M.A. Karin Kukkosen mediakulttuurin alaan kuuluva väitöskirja

Storytelling Beyond Postmodernism: Fables and the Fairy Tale (Tarinankerrontaa postmodernismin jälkeen: Fables ja Sadut)

tarkastetaan 20.2.2010 klo 12 Tampereen yliopiston Pinni B-rakennuksen luentosalissa B1097, Kanslerinrinne 1, Tampere.

Vastaväittäjänä on Dr Richard Walsh (Yorkin yliopisto). Kustoksena toimii professori Mikko Lehtonen.

***

Karin Kukkonen on syntynyt Brettenissä Saksassa ja hän on suorittanut M.A. -tutkinnon Johannes Gutenberg-Universität Mainzin yliopistossa. Hän työskentelee Tampereen yliopistossa mediakulttuurin tuntiopettajana sekä tutkimusapulaisena ammattikorkeakoulu Arcadassa Helsingissä. Kukkosen tohtoritutkinto on suoritettu Tampereen ja Mainzin yliopistossa kansainvälisellä co-tutelle-sopimuksella.

Kukkosen väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1499, Tampere University Press, Tampere 2010. ISBN 978-951-44-7992-2, ISSN 1455-1616.
http://acta.uta.fi.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai Tiedekirjakauppa TAJU, PL 617, 33014 Tampereen yliopisto, puh. 040 190 9800, e-mail: taju@uta.fi.

Lisätietoja: Karin Kukkonen, puh. 050-313 6893, karin.kukkonen@uta.fi

LEHDISTÖTIEDOTE

Sarjakuvat kertovat monenlaisia tarinoita, mutta niiden kerronnan tavoista ei tiedetä paljon. Sarjakuvat voivat temmata lukijan fantasian maailmoihin, mutta ne saattavat myös asettaa kyseenalaiseksi kertojan määräysvallan ja hänen ideologiset sitoumuksensa. Sarjakuvat voivat luoda kiinnostavia kerronnan lajeja, mutta myös parodioida niitä. Tämä väitöskirja tutkii kerronnan tapoja Fables-sarjakuvissa vuodesta 2002 eteenpäin.

Fables johdattaa lukijansa satuhahmojen salaiseen yhteisöön ja maailmaan. Tärkeä rooli sarjassa on kuitenkin myös itserefleksiivisellä satutoimittajalla ja letkauttelevalla Tuhkimolla. Fables esittelee lukijoilleen rikoksia, fantasiaa ja kauhua, mutta tulkitsee myös Kultakutrin ekoterroristiksi ja unelmien prinssin huijariksi. Charles Perraultin ja Grimmin veljesten ajoista lähtien satu on ollut yksi kulttuurisen keskustelun areena. Fables käsittelee postmodernismin kulttuurista vaikutusta sadun kautta ja käyttää monia erilaisia tarinankerronnan muotoja.

Väitöskirja pohjautuu kognitiivisiin lähestymistapoihin, jotka keskittyvät merkitysten rakentamiseen ja tarinankerrontaan. Tutkimus pyrkii selvittämään, kuinka sarjakuvan kuvat, sanat ja kohtaukset toimivat. Se myös näyttää, kuinka sarjakuvat osallistuvat tärkeään kulttuuriseen keskusteluun, kuten debattiin postmodernismista. Väitöskirja tarjoaa näkökulman siihen, millaista tarinankerrontaa on odotettavissa postmodernismin jälkeen. Se selittää myös, kuinka sarjakuvat ja mieli vaikuttavat toisiinsa ja vastaa esimerkiksi kysymykseen siitä, mitä todella tapahtui Walt Disneyn ja Sinisen Haltiattaren välillä.

 

käyntiä 5.2.2010 alkaen

Väitökset    Tampereen yliopiston kirjasto   Tampereen yliopisto