etusivu
info
haku
muistatko?

VALTA 1900-1918

KANSALAIS-
YHTEISKUNTA


TAPAHTUMAT


Suurlakko päivästä päivään
Saija Penttilä

Suurlakko

Maltillisen Mäkelinin punainen julistus

[TAMPERE TAPAHTUMIEN KESKELLÄ] [MALTILLISEN MÄKELININ PUNAINEN JULISTUS] [HELMIKUUN MANIFESTISTA MARRASKUUN MANIFESTIIN] [EDUSKUNTAUUDISTUS JA TYÖVÄENLUOKKA]

30.10. "Nyt on se siis jo tullut tännekin se kuulu suurlakko! Äskettäin ryntäsi Työväentalolta kiljuva joukko rautatielle ja pysäytti liikkeen. Helsingissä on ylioppilasten keskuudessa lakko, paitsi suomenmieliset eivät ole siihen yhtyneet. Uhkauksia jos jonkinlaisia kuulee. Maltillisilla aineksilla ei ole mitään toimintaohjelmaa." (K. Tiililän päiväkirja)

Venäjän lakkoliike levisi pian Suomeen ja heti Viipurin jälkeen Tampereelle. Tampereella kansankokoukset olivat alkaneet jo 29. päivä, ja 31.10. Tampereen Kauppatorilla (nyk. Keskustori) pidetyssä kansalaiskokouksessa julistettiin suurlakko alkaneeksi. Lakon päätettiin kestävän kolme päivää. Tampereella oltiin erityisen optimistisia Venäjän vallankumouksen suhteen, sillä kaupungissa olevat venäläiset santarmit olivat huomattavasti vähälukuisempia kuin pääkaupungissa, ja heidät vangittiin helposti. Tästä syystä täydellisen autonomian saaminen vaikutti Tampereella todennäköiseltä, ja yli puoluerajojen punnittiin mahdollisuuksia jopa kokonaan irtautua Venäjästä. Tampereen lakon takana olleita paikallista työväenyhdistystä ja perustuslaillisia yhdistivät paitsi valtakunnalliset tavoitteet, myös pidempään jatkunut yhteistyö vanhasuomalaisten kukistamiseksi myös kunnallispolitiikassa.

Punainen julistus

Punainen julistus (yläosa). Lähde: Tampereen kaupunginarkisto. Punainen julistus kokonaisuudessaan.

Perustuslaillisten ja työväen välille syntynyt vallankumousrintama alkoi kansallisella tasolla lähes heti rakoilla. Huolimatta rintaman rakoilusta valtakunnallisella tasolla, Tampereella uskottiin yhä laajalti vallankumoukseen. Hyvistä suhteistaan perustuslaillisiin tunnettu ja maltillisena pidetty Kansan Lehden päätoimittaja Yrjö Mäkelin laati seuraavan yön aikana "innostuksen hetkenä" vallankumousjulistuksen, jonka 1.11. runoilija Kössi Lindström luki Tampereen Kauppatorilla sijainneelta Raatihuoneen parvekkeelta. Mäkelinin punaiselle paperille painettu nk. punainen julistus oli taitavasti kirjoitettu ilmaus työväen vaatimuksista. Sen keskeinen sisältö oli suomettarelaisen senaatin erovaatimus ja perustuslakia säätävän kansalliskokouksen koollekutsuminen yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuen. Julistuksessa vaadittiin myös valtiollisen uudistuksen toteuttamista niin, että suomalaisille myönnettäisiin ehdoton kansalaisvapaus käsittäen kokoontumis-, yhdistys- ja sananvapauden. Taktisesti Mäkelin oli kuitenkin jättänyt vaatimuksen yksikamarisesta eduskunnasta julistuksen ulkopuolelle. Näin Tampereella useimmat perustuslailliset hyväksyivät julistuksen ja Helsinkiin lähtenyt toimikunta sai 3.11. myös pääkaupungissa hyväksynnän ohjelmalle.

 
kaupunki 1900-18 työ 1900-18 arki 1900-18 liikkuminen 1900-18 kulttuuri 1900-18 valta lyhyesti valta 1870-1900 valta 1918-1940 valta 1940-1960