Sisältöön
tampereen yliopisto: tampereen lasten akatemia:
Lasten akatemiaTampereen yliopistoLasten akatemia
LASTEN AKATEMIA

Luennot 2016

3.12.2016 kello 11.15-12.00 Tampereen yliopisto

Yliopiston päärakennuksen luentosali A1, 2 krs  (Kalevantie 4)

 Filosofian tohtori, DI Tomi Hyvönen: Avaruuden ihmeitä

 

 Tähtitieteilijä Tomi Hyvönen


Tähtitieteilijä Tomi Hyvönen tulee Lasten akatemiaan kertomaan maailmankaikkeuden ihmeistä.


Avaruus on läpi vuosituhansien kiehtonut meitä ihmisiä. Tähdet näyttävät tuikkivan rauhallisina tutuilla paikoillaan yöstä toiseen luoden kuvan muuttumattomasta maailmankaikkeudesta. Mutta kaukoputkillamme näemme toisenlaisen maailmankaikkeuden.

Näemme avaruuden syvyyksistä syntymässä ja kuolemassa olevia tähtiä. Toisinaan näemme tähden räjähtävän häikäisevän kirkkaana jättäen jälkeensä mielikuvituksemme rajoja kutittelevan mustan aukon. Näemme planeettoja kiertämässä omaa tähteään. Voisiko niillä planeetoilla olla elämää?

Luennolla Tomi esittelee upeiden kuvien avulla maailmankaikkeuden ihmeitä. Miten tähdet syntyvät? Entä millaisia kohteita mustat aukot oikein ovat? Ovatko tähtitieteilijät löytäneet meidän oman maapallomme kaltaisia planeettoja muiden tähtien ympäriltä? Onko avaruudessa elämää?

- Kauniita, niin kauniita ovat nuo yötaivasta koristavat tähdet - taivaan jalokivet!  Sanoo Tomi ja painaa silmänsä kaukoputken okulaariin kirkkaan tähtitaivaan alla.

 

17.9.2016 kello 11.15-12.00 Tampereen yliopisto

Yliopiston päärakennuksen luentosali A1, 2 krs  (Kalevantie 4)

Professori Olli Pyyhtinen: YÄK, jätettä!

 Professori Olli Pyyhtinen
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Professori Olli Pyyhtinen tulee puhumaan lasten akatemiaan jätteestä.

Jäte nähdään tavallisesti jonakin arvottomana, likaisena ja ällöttävänäkin. Olli Pyyhtisen mukaan se on kuitenkin huikean kiinnostava tutkimuskohde. Jätteet kertovat paljon siitä, mitä teemme ja miten elämme toistemme kanssa.

Olli tutkii Tampereen yliopistossa työkavereidensa kanssa, miten jätteet ovat osa elämäämme. Olemme joka päivä tekemisissä jätteiden kanssa, kun siivoamme jälkemme, vedämme vessan, viemme roskat ulos jäteastiaan ja käymme säännöllisesti pesulla. Tiedämme myös, ettei saa roskata.  Mutta jätettä ei vain siivota pois, vaan se myös lämmittää koteja, liikuttaa autoja ja pitää lentokoneet ilmassa.

Olli kysyykin luennollaan, mitä kaikkea jäte on. Miten jostakin tulee meille jätettä ja mitä sille sitten tapahtuu? Entä miten jokin jätteenä pidetty voi lakata olemasta jätettä?

 

9.4.2016 kello 12.00-13.00 Tampereen yliopisto

Yliopiston päärakennuksen luentosali A1, 2 krs  (Kalevantie 4)

Professori Joni Kämäräinen: Robotit vuonna 2016 ja tulevaisuudessa

2696-joni-kamarainen_4714.jpg
Kuva:TTY/Virpi Andersin

Joni Kämäräinen tekee roboteille silmät

Joni Kämäräinen tulee Tampereen lasten akatemiaan puhumaan roboteista. Hän tietää niistä paljon, sillä Joni tekee työtä parempien robottien saamiseksi ihmisten käyttöön.

Professori Joni Kämäräinen tutkii Tampereen teknillisessä yliopistossa muiden tutkijoiden kanssa sitä, miten roboteille saataisiin ”silmät”.

-Robotit tarvitsevat näköjärjestelmän. Sitten ne pystyvät vaikka voittamaan maailmanmestaruuden jalkapallossa, sanoo Joni Kämäräinen.

Nyt jo robotit osaavat kommunikoida keskenään, ja robotteja on alettu käyttää esimerkiksi vanhusten apuna. Joni uskookin kotirobottien olevan arkipäivää jo silloin, kun nyt lasten akatemiassa opiskelevat kirjoittavat ylioppilaaksi tai menevät töihin.

Professori haluaa opettaa robotteja tekemään asioita. Kuinka kivaa olisikaan sanoa aamulla robotille, että kastelepa kukat ja imuroi sillä välin kun olen töissä!

Jonin mielestä on parasta työssä on innostus ja antaumus.

-Jos tekee työnsä aina hyvin, siitä tulee hyvä mieli ja varmasti myös jää jälki maailmaan.

 

23.1. 2016 Tampere-talo

kello 12-13 Tutkijatohtori Meri Kytö: Korvat hörölle: äänimaisematutkijaksi tunnissa

MerkiKytökasvonetti.jpg

Tutkijatohtori Meri Kytö tykkää äänistä. Hän tutkii niitä Tampereen yliopistossa. Meri tutkii äänimaisemia, ääniä elokuvassa ja äänistä tehtyä taidetta. Hän on myös mukana keräämässä suomalaisilta heidän muistamiaan äänimaisemia. Sellaisia ovat esimerkiksi iltalenkillä juoksijan kuulemat äänet, pankissa asioinnin äänet tai nelostien äänet – tällaisia äänimaisemia kuvailleet suomalaiset palkittiin viimeksi järjestetyssä keruukilpailussa.

Tampereen ammattikorkeakoulu julkaisi äskettäin suomennoksen R. Murray Schaferin kirjasta Kuuntelukasvatus: 100 kuuntelu- ja ääniharjoitusta. Meri oli mukana suomentamassa ja toimittamassa kirjaa Olli-Taavetti Kankkusen ja Heikki Uimosen kanssa.

Uusi kirja tuo kuuntelukasvatuksen takaisin kouluihin. Vielä 40 ja 50 vuotta sitten kuuntelukasvatus oli kouluissa tärkeä osa opetusta.

– Kuuntelukasvatus menee kouluissa musiikkikasvatuksen kylkiäisenä, mutta kirjassa on aika leikkisiä juttuja, jotka sopivat liikuntatunnille, ilmaisutaitoon, käsitöihin tai teatteriin. Äidinkielen tunnillekin siellä on paljon annettavaa, Meri Kytö kertoo Aikalainen-lehdelle antamassaan haastattelussa.

 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: webmaster@uta.fi
Muutettu: 10.11.2016 13.50 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti