Sisältöön
tampereen yliopisto: tampereen lasten akatemia:
Lasten akatemiaTampereen yliopistoLasten akatemia
LASTEN AKATEMIA

Luennot 2017

Lasten akatemian seuraava luento

11.11.2017 kello 9.30-10.30 Tekniikan tohtori Mikko Hokka: Mitä tapahtuu törmäyksessä?

Tampere-talon Maestro-sali (Yliopistonkatu 55)

Mikko Hokka

kuva: Hanna Holmberg

Oletko joskus pudottanut puhelimen lattialle, pistänyt silmät kiinni ja toivonut että näyttö ei tällä kertaa menisi rikki? Entä kun poimit ehjän puhelimen maasta; oletko koskaan miettinyt miksi se ei juuri tällä kertaa mennytkään rikki, mutta jollain toisella kerralla näyttö oli pirstaleina?

Yliopiston lehtori Mikko Hokka pudottelee puhelimia työkseen, ampuu isoilla ilmakivääreillä auton peltiä mutkalle, sekä iskee kallioporalla graniittiin. Usein hän myös pukee päälleen teräksisen haarniskan ja tutkii käytännössä miltä törmäys vastustajan peitseen tuntuu.

Törmäysten tutkiminen on kuitenkin usein hankalaa, koska ne tapahtuvat todella nopeasti. Siksi Hokka käyttääkin suurnopeuskameroita tutkimuksessaan, ja kuvaa autokolareita, takomista, ja milloin mitäkin, jotta törmäyksiä ymmärrettäisiin paremmin. Kun ymmärrys kasvaa, voidaan suunnitella ja kehittää parempia työkaluja törmäysten hallintaan, kestävämpiä materiaaleja, sekä suojautua paremmin esimerkiksi autokolareissa.

Kaikkialla tapahtuu erialisia törmäyksiä, mutta onneksi suurin osa on meille eduksi. Olisi esimerkiksi hyvin hankalaa upottaa nauloja puuhun, jos se pitäisi painaa alas hitaasti lyömättä sitä vasaralla.

Tässä työssä on parasta se, että saa rikkoa ja purkaa erilaisia tavaroita, mutta myös uusien kokeiden ja mittauslaitteiden keksiminen ja rakentaminen ovat hauskaa puuhaa.

Tämäkertainen Lasten Akatemia on osa Tampereen Tekniikan päiviä.

Ohjelmaa sekä työpajoja on koko lauantaipäiväksi lasten lisäksi myös aikuisille.

  • Miten toimii esimerkiksi 3D-kudosprintteri?
  • Miten tuoksuja voi analysoida digitaalisesti?
  • Mittaa stressitasosi uudella älysormuksella.
  • Tule maistamaan rapeita suklaasirkkoja sekä drinkkirobotin miksaamia ja tarjoilemia juomia.

Kaikille avoimet nonstop-työpajat 11.11.2017 kello 9.30–16.00 Tampere-talon 1. ja 2. kerroksessa

LUMATE-keskuksen tiedetyöpajoissa lapsille ja aikuisille tutkitaan, koetaan ja nähdään ihmiskehon ihmeitä monesta näkökulmasta sekä mitataan ihmiskehon fysikaalisia ominaisuuksia.

Muumimuseon työpajassa voi rauhoittua kiireen keskellä ja keskittyä piirtämään itselleen mielenrauhaa.

Muumi työpaja
Kuva: Tampereen taidemuseo Jari Kuusenaho c Moomin Characters

Katso Tekniikan päivien koko lauantain ohjelma

 

23.9.2017 kello 11.00-11.45 Lapsia pihaleikeissä ja rottajahdissa sekä muita tarinoita sadan vuoden takaa

Yliopiston päärakennuksen luentosali D10A  (Kalevantie 4)

 Viinikan lastentarha, lapset aterialla pienten pöytien ääressä, n. 1936 Tampere

Viinikan lastentarha, lapset aterialla pienten pöytien ääressä, n. 1936 Tampere

Minkälaista lasten elämä oli sata vuotta sitten? Millaisia kodit olivat ja mitä lapset leikkivät? Kuka pääsi kouluun ja minkälaisia koulupäivät olivat? Miksi kaikki lapset eivät käyneet koulua?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Lasten akatemiassa. Tutkimusmatkalle sadan vuoden takaiselle Tampereelle lapsia johdattavat historian professori Pirjo Markkola ja yliopistonlehtori Mervi Kaarninen yhdessä opettaja Tiina Markkolan kanssa.


Mervin ja Pirjon työpaikka on Tampereen yliopisto, jossa he opettavat historiaa nuorille aikuisille. Kumpikin on tutkinut lasten ja perheiden historiaa ja kirjoittanut niistä kirjoja. He ovat etsineet lapsia koskevia tietoja valokuvista, koulujen oppilasluetteloista, rangaistuskirjoista, sanomalehdistä ja erilaisista vanhoista asiakirjoista. Monet aikuiset ovat kirjoittaneet muistiin omia lapsuudenkokemuksiaan. Niistä löytyy jännittäviä tietoja pihaleikeistä, rottajahdista, metsäretkistä, ankarista opettajista ja pahanmakuisesta kalanmaksaöljystä. Paljon muutakin lasten elämässä tapahtui sata vuotta sitten.

 

 

1.4.2017 kello 11.00-11.45 Filosofian tohtori Tomi Kumpulainen: Mitä ötökät tekevät öisin?

Yliopiston päärakennuksen luentosali A1, 2 krs (Kalevantie 4)

FT Tomi Kumpulainen

Filosofian tohtori, Tampereen luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen kertoo Lasten akatemiassa hyönteisten salaisista yöpuuhista (kuva Ari Järvelä / Tampereen kaupunki).

Öisin kun me nukumme, osa hyönteisistäkin lepäilee, mutta vain osa. Miksi ihmeessä, ja mitä sitten yöllä liikkuvat hyönteiset öisin harrastavat? Tilaisuudessa kuulemme vastauksia näihin kysymyksiin ja tutustumme yön pieniin vipeltäjiin näytteiden, kuvien ja vähän äänienkin avulla.

Tomin työpaikka on Tampereen luonnontieteellinen museo, joka tarjoaa ajankohtaista tietoa Pirkanmaan luonnossa tapahtuvista ilmiöistä sekä luonnon monimuotoisuudesta ja vastaa luontoon liittyviin kysymyksiin.

Museo järjestää luontoaiheisia näyttelyitä ja tapahtumia ja myös ylläpitää luonnontieteellisiä kokoelmia kotimaisista eläimistä ja kasveista.


Tomista ja hänen työstään kertoo Luontotohtorin matkassa -sarja, jonka kaksi ensimmäistä jaksoa on linkitetty alla:

Luontotohtorin matkassa 1

Luontotohtorin matkassa 2


21.1.2017 kello 10.00-10.45 Tampere-talo
Maestro, 3 krs  (Yliopistonkatu 55)

Filosofian tohtori Raisa Foster: Miten taide tutkii?

 

Raisa Foster

Vapaa tutkija, tanssitaiteilija, kouluttaja Raisa Foster kertoo Lasten akatemiassa taiteesta ja tutkimisesta.

Filosofian tohtori Raisa Foster on vapaa tutkija, eli hän ei ole töissä yliopistolla vaan johtaa omaa Art-Eco-tutkimushankettaan. Raisa tykkää tutkia taiteen avulla eli hän tanssii, piirtää, runoilee, tekee videoita ja ohjaa teatteriesityksiä.


Raisa rakastaa kaikenlaista taidetta ja tykkää innostaa myös muita ihmisiä taiteilemaan. Raisa tutkii sitä, miten taiteella voi myös kasvattaa - sekä lapsia että aikuisia. Taide on hyvä tapa oppia näkemään itsensä, toinen ihminen ja koko maailma vähän erilaisesta vinkkelistä.


Raisa on huomannut, että taiteen avulla on jännittävä tutkia erilaisia kokemuksia - vaikkapa sitä, millaista on olla poika tai tyttö. Taiteen avulla on myös helppo kuvitella asoita, joita ei ole olemassa, esimerkiksi outoja olentoja. Taiteella voi myös näyttää, miten asiat voisivat olla: millainen maailma esimerkiksi olisi, jos jokainen saisi olla oma itsensä. Taiteessa voi joskus tehdä myös kiellettyjä asioita ja samalla miettiä sitä, miksi jotkut jutut ovat kiellettyjä ja jotkut sallittuja, ja kuka saa määrätä, mitä saa tehdä ja mitä ei.

 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: webmaster@uta.fi
Muutettu: 16.1.2018 15.10 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti