Sisältöön
tampereen yliopisto: viestintätieteiden tiedekunta: opiskelu: valinnaiset opinnot: sivuaineet ja muut opintokokonaisuudet: fonetiikka: tutkimus: 25. fonetiikan päivät 2008: abstraktit:
Viestintätieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoViestintätieteiden tiedekunta
25. Fonetiikan päivät 2008

Artikulaation demonstraatio-ohjelma

Antti Iivonen

Esittelyn kohteena oleva tietokoneohjelma ArticulationDemo on tarkoitettu edistämään opittavan kielen vokaalien ja konsonanttien artikulaation tiedostamista ja oppimista. Toistaiseksi ohjelma käsittää vain suomen kielen äännemallit. Käyttäjän valikossa on useita vaihtoehtoja. Suomen kielen konsonanttien ja vokaalien artikulaatiomallit esitetään puhujan artikulaatioelimistön liikkuvana tasosivukuvana (”tomografisena filminä”). Seuraavat valinnat ovat mahdollisia: (1) Lähtöajankohdassa puhe-elimet ovat kielen neutraalissa asennossa, nenäväylä suljettuna, huuliaukko avoimena. Liike konsonanttiin tai vokaaliin esitetään, jonka jälkeen seuraa paluu neutraaliin asemaan. (2) Käyttäjä voi vertailla kuvassa kahta päällekkäin sijoittuvaa artikulaation tavoiteasemaa. (3) Jatkuva liike äänteestä toiseen voidaan esittää. (4) Käyttäjää auttanee, että hän voi valita kohdan, jossa ohjelma näyttää artikulaatioelimet ja niiden nimet. (5) INFO-ikkuna antaa tietoja ohjelmasta suomeksi ja englanniksi.
 Ohjelma on toteutettu Macintosh-ympäristössä (G3, G4) FutureBasic II -kielellä. Tavoitteena on siirtää ohjelma Java-kielelle. Windows-ympäristöä varten on olemassa PowerPoint-demo. Esitelmän taustana käsitellään kansainvälistä vastaavaa artikulaatiotutkimusta ja -opetusta. Ohjelman kehittelyä on edistänyt Tekesin Fenix/Pums-4-tutkimusohjelma vv. 2006–07.

 
Ylläpito:
Muutettu: 5.5.2013 17.37 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti