Sisältöön
tampereen yliopisto: tampereen yliopiston normaalikoulu: lukio:
Tampereen normaalikouluTampereen yliopistoTampereen normaalikoulu

iPad-tutorit

 

Tampereen normaalikoulun lukiossa on otettu iPadit osaksi opiskelua. iPadien käytössä sekä opiskelijoita että opettajia opastavat iPad-tutorit. Tukemalla toisia ja osallistumalla koulutukseen iPad-tutorit suorittavat iPad-tutor kurssin (5ATK04). Kurssia ja tutoreita ohjaavat Tuovi Pääkkönen ja Sami Vartiainen.

Tutoreilta voi pyytää apua tunnilla tai tuntien ulkopuolella iPadin käyttöä koskevissa ongelmissa. Tutoreiden kanssa voi sopia myös erillisen opastushetken. Tutorit kouluttavat myös opiskelija- ja opettajaryhmiä erikseen sovittuna aikana.

Lukuvuonna 20142015 iPad-tutoreina toimivat seuraavat lukion opiskelijat:

12A

Anu Aaltonen


12B

Jaakko Frantsi

Kasperi Heikkilä

Riku Löppönen

Ada Lillomäki

Julie Jokela


12C

Jussi Kataja

Henri Manninen

Rasmus Salonen


13A

Waltteri Kairimo

Jani Sokka

Tahiti Viro


13B

Neea-Melina Metsäkylä


13C

Otto Airaksinen

Tommi Vapaakoski

14B

Aku Aaltonen

Rasmus Tamminen

Roni Nieminen

14C

Elena Teittinen

Saara Taha

Tia Foudila

Joonas Hiltunen

Samuli Vornanen

Anttoni TorvineniPadin käyttöönotto-opas

Tämä päivittyvä opas on tehty sekä opettajien että opiskelijoiden tarpeisiin.

OPASTA PÄIVITETÄÄN PARHAILLAAN JA SE SISÄLTÄÄ OSITTAIN VANHENTUNUTTA TIETOA (esim kuvat eivät vastaa uusinta käyttöjärjestelmää)

Sivunlatauksia 13.2.2013 alkaen:

Oppaan sisältö:

 

 

1. Esipuhe

Tässä lyhyehkössä oppaassa käsitellään iPadin käytön perusteita. Oppaan tarkoitus on, että jokainen pääsisi helposti sisälle iPadin maailmaan ja oppisi paitsi käyttämään perussovelluksia, ymmärtäisi myös jotain taulutietokoneen ja pöytätietokoneen käyttöfilosofisista eroista. Työkalujen tunteminen hyvin on edelletys niiden tehokkaaseen käyttöön. Opas kuitenkin yritetään pitää niin ratkaisukeskeisenä, lyhyenä ja ytimekkäänä kuin se suinkin on mahdollista.

Haluan korostaa että iPadin käyttö niin opetuksessa kuin opiskelussakin on vielä varsin tuore ilmiö, eikä valmiita ehdottoman oikeita käyttötapoja tai edes sovelluksia voi yksimielisesti sanoa. Sen huomaa erityisen hyvin esimerkiksi muistiinpano-ohjelmista, joita on vähintäänkin kymmeniä erinomaisia, ominaisuuksiltaan erilaisia sovelluksia. Niistä omaan käyttöön mukavimmin taipuvan löytää vain kokeilemalla, sillä monet ohjelmat sisältävät sellaisia kekseliäitä ominaisuuksia, joita ei ole edes osannut kaivata. Tässä oppaassa esitellyt ohjelmat ja käyttötavat ovat vain minun ja muiden iPad-työryhmäläisten näkemys monista mahdollisuuksista. Näistä syistä johtuen opasta päivitetään aina tarpeen vaatiessa.

Tähän oppaaseen tai iPadin käyttöön muuten liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse iPad-työryhmän vetäjään Kari Niemiseen joko sähköpostitse (kari.a.nieminen ät uta piste fi) tai kasvotusten Tampereen Normaalikoululla.

 

2. Lyhyesti tietoturvasta

Iso osa iPadin näppäryydestä syntyy siitä, että laite on käytännössä aina yhteydessä internetiin. Useimmat käyttäjätunnuksia vaativat sovellukset myös muistavat tunnuksesi, niin ettei sinun tarvitse kirjoittaa niitä vähän väliä uudestaan. On kätevää ettei sähköpostia tarvitse "käydä tarkistamassa", vaan iPad ilmoittaa kun uusia viestejä on saapunut. Samalla se on kuitenkin tietoturvariski laitteen eksyessä vääriin käsiin. Siksi jokaisen iPadin käyttäjän tulisi asettaa laitteeseensa pääsykoodi. Pääsykoodi on vähintään nelinumeroinen tunnusluku, jota kysytään aina lukitusruudun jälkeen, toisin sanoen aina kun iPadin näyttö laitetaan päälle.

Ota pääsykoodi käyttöön napauttamalla Asetukset-kuvaketta. Avautuvasta näkymästä valitse Pääsykoodi. Napauta Ota pääsykoodi käyttöön ja syötä haluamasi vähintään nelinumeroinen pääsykoodi.

Pääsykoodi.png

Voit kokeilla pääsykoodin toimivuutta sammuttamalla näytön virtanäppäimestä ja avaamalla näytön uudestaan painamalla joko virtanäppäintä tai kotipainiketta (pyöreä näppäin näytön reunassa).

 

3. Sähköposti

Mail-ohjelman kuvake

Mail-ohjelman kuvake

iPadin oman sähköpostiohjelman nimi on Mail. Alla olevassa esimerkissä lisätään ohjelmaan yliopiston @uta.fi-sähköpostiosoite.

Paina Asetukset-kuvaketta, valitse Mail, yhteystiedot, kalenterit ja avautuvasta näkymästä valitse Lisää tili... Mikäli sinulla on esim. gmail-tili, niin sen lisäys on allakuvattua yksinkertaisempaa.

Sähköposti 1

 

Napauta listan alinta kohtaa Muu. Valitse Sähköpostit-otsakkeen alta kohta Lisää tili. Nyt pääset syöttämään sähköpostitilisi tietoja. Kun olet täyttänyt kaikki kentät, napauta oikeasta yläkulmasta Seuraava.

Sähköposti 2

Sähköposti 3

 

Alla olevan kuvan mukaisesti kirjoita Saapuvan postin palvelin-kohtaan "imap2.uta.fi" ja peruspalvelutunnuksesi. Lähtevän postin palvelin-kohtaan kirjoita "smtp.uta.fi", sekä peruspalvelutunnuksesi uudestaan. Napauta sitten Seuraava.

Sähköposti 4

 

Lopuksi napauta oikeasta yläkulmasta Tallenna. Sähköpostisi on nyt käyttövalmis.

Sähköposti 5

 

4. App Store ja Apple ID -tunnuksen luominen

App Storen kuvake

App Storen kuvake

App Store on keskitetty kauppapaikka, josta kaikki iPadin ohjelmat ladataan. Lataamista varten täytyy palveluun luoda käyttäjätunnus, Apple ID. Tunnuksen luominen on ilmaista.

Tunnuksen luodaksesi paina Asetukset-kuvaketta ja valitse iTunes- ja App Store. Napauta Luo uusi Apple ID. Tunnuksen luonti on suoraviivaista tietojen täyttämistä ja kysymyksiin vastailua. Mahdollisten maksullisten ohjelmien lataamista varten sinun tulee antaa myös luottokorttitietosi tai voit käyttää ostoksissasi  iTunes-lahjakortteja.

App Store 1

 

Nyt sinulla on Apple ID ja pystyt lataamaan sovelluksia App Storesta. Esimerkki sovellusten lataamisesta on oppaan seuraavassa kohdassa.

 

5. Dropbox

Dropbox-logo

Dropboxin logo

Dropbox on pilvitallennuspalvelu. Sen idea on tarjota keskitetty tallennuspaikka tiedostoillesi, niin ettei tiedostoja tarvitse siirrellä esimerkiksi muistitikun tai sähköpostin välityksellä koneelta toiselle. Kun tallennat tiedoston töissä Dropboxiin, on sama tiedosto käytettävissäsi kotikoneellasi  tai millä tahansa muullakin koneella.

Windows-koneelle asennettuna Dropbox näyttää aivan tavalliselta kansiolta, johon tiedostoja voi tallentaa kuin mihin tahansa kansioon. Ainoa ero on, että Dropbox päivittää tämän kansion sisällön automaattisesti samanlaiseksi kaikille laitteillesi. Dropbox on saataville Windowsille, Macille, Linuxille, iPadille, iPhonelle sekä Android-laitteille. Pääset Dropboxissasi oleviin tiedostoihin käsiksi myös selaimella, jos olet sellaisella koneella, jolle et voi asentaa Dropboxia. Osoite on dropbox.com.

Huomaa että rekisteröityessäsi Dropboxiin sinulla on oletuksena kaksi gigatavua tallennustilaa, joka on tekstidokumenteille ja satunnaisille valokuville riittävästi, mutta todennäköisesti liian vähän ison valokuva-albumin tai videoleikkeiden säilömiseen. Lisätilaa saa joko maksua vastaan, tai kutsumalla kutsumalla ihmisiä Dropboxiin. Jokaisesta Dropboxiin kutsumastasi ihmisestä saat puoli gigatavua lisää tallennustilaa, ja tuon lisätilan saavat myös kutsumasi ihmiset. Tästä voit lukea lisää kirjautumalla Dropboxin sivuille ja katsomalla kohdan Get free space!

 

5.1 Dropboxin asennus ja tunnuksen luominen

Avaa App Store, kirjoita oikean yläkulman hakukenttään dropbox ja paina Etsi. Ensimmäisten hakutulosten joukossa on Dropbox-sovellus. Paina sen yhteydessä oleva ILMAINEN-painiketta. Painike muuttuu vihreäksi, paina sitä uudelleen.

Dropboxin lataaminen

 

Nyt Dropbox asentuu iPadillesi. Asennuksen päätyttyä avaa Dropbox napsauttamalla sen kuvaketta, ja alla olevan kuvan kaltainen tervehdysnäkymä aukeaa. Paina oikeasta yläkulmasta Start.

Dropboxin tervehdysnäkymä

 

Jos sinulla ei vielä ole Dropbox-tunnusta, napauta kohtaa Create Account. Kirjoita tietosi niille varattuihin kenttiin ja paina Create free account-painiketta. Vastaa I Agree käyttöehtoja koskevaan kysymykseen.

Dropboxin käyttöehdot

 

Eteesi aukeaa Dropboxin aloitusnäkymä ja kysymys haluatko iPadilla otettujen valokuvien ja videoihen tallentuvan automaattisesti Dropboxiin. Jos haluat että iPadilla ottamasi valokuvat ja videot näkyvät suoraan kaikilla laitteillasi joilla käytät Dropboxia, paina Enable, muutoin paina Cancel. Ominaisuuden tarpeellisuus on tietysti henkilökohtainen kysymys, mutta voit hyvin painaa Cancel ja siirtää kuvia ja videoita Dropboxiin manuaalisesti tarpeen mukaan.

Dropboxin kuvien synkronointi

 

Nyt Dropbox on asennettu ja käyttövalmis. Dropboxissasi on muutamia esimerkkivalokuvia sekä lyhyt opasvihkonen Getting Started.pdf. Voit halutessasi poistaa nämä tiedostot.

Dropbox käyttövalmiina

 

6. Toimisto-ohjelmat: Pages, Keynote, Numbers

 Pages Keynote Numbers.jpg

Keynote, Pages, Numbers

Erilaisia toimisto-ohjelmia on iPadille runsaasti. Ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään erinomaisia ohjelmia ovat Applen tarjoamat Pages-tekstinkäsittelyohjelma, Keynote-esitygrafiikkaohjelma ja Numbers-taulukkolaskentaohjelma. Ohjelmat ovat erikseen ladattavissa App Storesta, ja ne ovat ilmaisia.

Kaikista ohjelmista löytyy runsaasti valmiita pohjia erilaisiin käyttötarkoituksiin, niin ettei projektin ulkoasun säätämiseen tarvitse kuluttaa aikaa. Jokaisesta ohjelmasta löytyy myös selkeä ja ytimekäs opas perusominaisuuksien käyttöön. Ohjelmat ovat ominaisuuksiltaan hyvin yksinkertaisia, ja jo pelkästään kokeilemalla pääsee pitkälle.

 

7. Muistiinpanojen tekeminen: Notability

Muistiinpano-ohjelmia on saatavilla valtava kirjo. Notabilitysta tekee erinomaisen vaihtoehdon mahdollisuus käyttää sekä näppäimistöä että kosketusnäyttökynää, stylusta. Notability maksaa App Storessa alle 3 euroa.

 

7.1 Uuden muistiinpanon tekeminen

Luo uusi muistiinpano napauttamalla oikeasta yläkulmasta löytyvää sinistä kynäpainiketta.

Uusi muistiinpano

 

Vasemmassa ylälaidassa on dokumentin nimi, jonka voit vaihtaa napauttamalla sitä.

Nimen vaihtaminen

 

Paperin tyyppiä voit vaihtaa napauttamalla oikeasta yläkulmasta löytyvää jakoavainta ja valitsemalla kohdan Paper.

Paperin tyyppi

 

Viivoitetulle tai ruudutetulle paperille on helpompi kirjoittaa styluksella.

Paperivaihtoehdot

 

Nyt voit kirjoittaa tai piirtää dokumenttiin. Keskellä ylhäällä olevan työkalupalkin työkalut ovat järjestyksessään tekstinsyöttötyökalu, kynä, korostuskynä, pyyhekumi ja leikkaustyökalu. Työkaluvalikon vasemmalla puolella oleva kaareva nuoli on kumoa-painike.

Notabilityn työkalut

 

Tekstinsyöttötyökalun avulla voit kirjoittaa joko virtuaalisella tai fyysisellä näppäimistöllä. Kynätyökalulla voit piirtää tai kirjoittaa mihin tahansa kohtaan dokumenttia, joko styluksella tai sormella. Voit muuttaa kynän ominaisuuksia napauttamalla kynää.

Kynän asetukset

Huomaa ettei iPad näe eroa sormen ja styluksen välillä  molemmilla voi piirtää  ja siksi dokumenttia vieritetään kahdella sormella.

Voit nyt piirtää ja kirjoittaa dokumenttiin kynällä vapaasti minne tahansa. Jos haluat kirjoittaa tekstiä tarkemmin, esimerkiksi paperin rivejä mukaillen, paina oikeassa alakulmassa olevaa suurennuslasia. Näytön alalaitaan aukeaa suurennos pienestä osasta dokumenttia, ja tälle alueelle voit kirjoittaa ja piirtää kynällä tai sormella. Alueen kokoa voit muuttaa rajauslaatikon oikeasta alakulmasta vetämällä.

Suurennuslasin käyttö

 

Kun kirjoitat suurennetulle alueelle ja osut oikean laidan vihreälle alueelle, siirtyy näkymä automaattisesti eteenpäin. Kun olet aivan paperin toisella reunalla ja osut vihreälle alueelle, siirtyy näkymä automaattisesti seuraavan rivin alkuun. Kokeile.

Muistiinpanoja

 

Näin luodaan muistiinpanoja Notabilitylla. Muistiinpanoja ei tarvitse erikseen tallentaa, vaan ne tallentuvat automaattisesti iPadin muistiin. Takaisin aloitusnäkymään pääset napauttamalla vasemman yläkulman painiketta.

Takaisin aloitusnäkymään

 

7.2 Muistiinpanojen tallentaminen Dropboxiin

Oletuksena Notabilitylla luodut dokumentit tallentuvat iPadin omaan muistiin, mutta ne voi varsin helposti siirtää myös Dropboxiin. Muistiinpanoa luodessasi tämä onnistuu painamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa symbolia, jossa neliön sisältä lähtee nuoli ulospäin. Avautuvasta valikosta valitse Dropbox.

Notabilitysta Dropboxiin

 

Nyt avautuvasta asetusnäkymästä voit valita tarkemmin mm. tallennushakemiston ja tallennusmuodon. Oletuksena Notability ehdottaa PDF–muotoa, jota ei ilman erityistä syytä tarvitse vaihtaa. Tallennushakemiston voit vaihtaa mieleiseksesi.

Asetukset

Paina lopuksi Send to Dropbox-painiketta. Tiedosto on nyt tallennettu Dropboxiin.

Dokumentteja voi siirtää Dropboxiin myös Notabilityn aloitusnäkymästä. Napauta aloitusnäkymän vasemmasta yläkulmasta löytyvää symbolia, jossa neliön sisältä lähtee nuoli ulospäin. Nyt voit valita haluamasi tiedostot. Napauta neliö-nuoli-symbolia uudestaan ja menettele avautuvien näkymien kanssa jo kuvatulla tavalla.

Dokumentti Notabilityn aloitusnäkymästä Dropboxiin

 

7.3 Dokumenttien tuominen Dropboxista Notabilityyn

Dokumenttien tuominen Notabilityyn on kätevää, sillä Notabilityn avulla niihin voi tehdä omia merkintöjä esimerkiksi kynän avulla. Dokumenttien tuominen onnistuu napauttamalla Notabilityn aloitusnäkymässä oikeasta ylälaidasta löytyvää symbolia, jossa neliön päällä on nuoli sisäänpäin.

Dropboxista Notabilityyn

 

Valitse avautuvasta valikosta Dropbox ja pääset selaamaan Dropbox-kansiosi sisältöä. Napauta dokumenttia jonka haluat tuoda Notabilityyn. Notability lataa tiedostoa hetken aikaa, ja avaa dokumentin tuontia koskevan asetusnäkymän. Haluamme luoda uuden muistiinpanon tuomamme dokumentin pohjalta ja painamme Create new note.

Tuontiasetukset

 

Seuraavassa kohdassa voit valita mitkä sivut dokumentista haluat tuoda Notabilityyn. Jos haluat dokumentin kaikki sivut, asetuksia ei tarvitse muuttaa ja voit painaa OK.

Sivujen valinta

 

Dokumentti aukeaa Notabilityyn ja voit tehdä siihen omia merkintöjäsi. Muutokset tallentuvat dokumenttiin automaattisesti.

Bach - Inventio nro. 8 F-duuri

 

7.4 Dokumenttien lajittelu aiheittain

Notabilityssa on mahdollisuus lajitella muistiinpanoja ja muita dokumentteja aihealueittain. Sekä opettajat että oppilaat voivat hyödyntää lajittelua esimerkiksi alla olevan kuvan tapaan.

Dokumenttien lajittelu

 

Voit luoda uuden aiheen  kuvassa värikkäät otsakkeet  painamalla kansioiden ja aiheiden yläpuolelta löytyvää plus–symbolia. Kirjoita aiheelle nimi ja valitse Subject.

Aiheen lisääminen

 

Dokumentteja siirretään aihealueesta toiseen painamalla dokumentin nimen vieressä olevaa pikkukuvaa sormella pitkään ja raahaamalla se halutun aiheen päälle. Aiheita voi myös laittaa kansioiden, eli kategorioiden, sisälle. Kategorian voit luoda samalla tavalla kuin aiheen, painamalla plus–symbolia, mutta valitse nyt Category.8. Lisää luettavaa, linkkejä

Syvemmin iPadin käytöstä opetuksessa kiinnostunutta suosittelen ensitöikseen lataamaan ilmaisen Sormeilua 2–kirjan iBook Storesta. Alla ohjeet kirjan lataamiseen.


Avaa iBooks.

iBook Store

Paina Store–painiketta vasemmasta yläkulmasta. Kirjoita oikeasta ylälaidasta löytyvään hakukenttään "sormeilua" ja paina Etsi. Sormeilua 2–kirjan pitäisi nyt näkyä alla olevan kuvan mukaisesti edessäsi.

Sormeilua 2-kirjan lataaminen

Lataa kirja painamalla nappia ILMAINEN ja HAE KIRJA. Kirja on varsin isokokoinen, ja voi verkon nopeudesta riippuen ladata parikin kymmentä minuuttia. Kun kirja on ladannut, se on luettavissa iBooksin kirjastossa. Kirjastoon pääset takaisin vasemman yläkulman Kirjasto-painikkeella.

Muita tutustumisen arvoisia linkkejä:

50 really useful iPad 2 tips and trick

iPadin peruskäyttöön liittyviä vinkkejä, suosittelen kaikkien luettavaksi.

IlonaIT - iPad opetuksessa

Sivustolta löytyy mm. kattava linkkilista iPadin opetuskäyttöön ja opetuskäyttöä koskeviin uutisiin.


9. iPad ainekohtaisesti

Oppiainekohtaisia appisuosituksia on koottu omalle sivulleen. 
Tampereen yliopisto, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio
Käyntiosoite: Ratapihankatu 55 (Atalpa), 33100 Tampere
Postiosoite: PL 607, 33014 Tampereen yliopisto
Ylläpito: tampereen.normaalikoulu@uta.fi
Muutettu: 28.1.2016 12.04 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti