Sisältöön
tampereen yliopisto: tampereen yliopiston normaalikoulu: tutkimus ja kehittäminen: kokeilu- ja kehitysprojektit:
Tampereen normaalikouluTampereen yliopistoTampereen normaalikoulu

BYOD-hanke (Bring Your Own Device)

Oppilailla on runsaasti tehokkaita omia laitteita, kuten älypuhelimia ja tabletteja, joita he käyttävät sujuvasti. Nämä laitteet eivät ole vielä aiemmin olleet aktiivisessa hyötykäytössä oppimisen suhteen. Tampereen normaalikoululla on aloitettu luokkahuonekokeilut oppilaiden omien laitteiden hyödyntämistä koulutyössä. Keväällä 2013 aloitetun kokeilun myötä ainakin kahdessa alakoulun luokassa tehdään erilaisia kokeiluja ja projekteja, joissa tutkitaan omien laitteiden hyödyntämiseen liittyviä teknisiä ja pedagogisia mahdollisuuksia ja haasteita.

byod2.jpg

BYOD-hankkeessa pyritään etsimään toimintamalleja, jotka voisivat laajentua yleiseen käyttöön muutaman seuraavan vuoden aikana sekä arvioidaan erilaisten laitteiden ja verkkoympäristöjen toimivuutta. Tavoitteena on saada kokeiluun mukaan myös tutkimusta ja sidosryhmäyhteistyötä..

Hankkeen vastuuhenkilöt ovat Tuomo Tammi ja Mikko Horila.Normaalikoulun BYOD-hankkeesta 

Tampereen yliopiston normaalikoululla on käynnissä BYOD-kokeilu, jossa sallitaan oppilaiden omien mobiililaitteiden hyödyntäminen koulutyössä. BYOD on alakouluissa vielä melko uusi ilmiö. Kokeilu on ollut käynnissä jo pari vuotta, joten koulumme on toiminut tässäkin mielessä edelläkävijänä tieto- ja viestintätekniikan saralla. Kokeilussa ovat mukana nykyinen 5D (Tammi) ja 6A (Horila). 

Omien laitteiden käytön aloittaminen koululla

Ennen omien laitteiden käytön aloittamista oli syytä sopia käytännön kysymyksistä, kuten luvista ja vastuista. Yliopisto ei lähtökohtaisesti vakuuta opiskelijoiden ja oppilaiden laitteita, joten laitteiden tuonti koululle tapahtuu perheen omalla vastuulla. Oman laitteen tuominen ei myöskään ole ollut välttämätöntä, vaan olemme pystyneet tarjoamaan vaihtoehtoisia laitteita hankkeen taholta.

Toinen keskeinen seikka aloitusvaiheessa oli verkkoyhteydet. Osalla oppilaista on varmasti omissa laitteissaan datapaketti, jolloin verkonkäyttö on automaattisesti mahdollista ilman lisäkustannuksia. Pyrkimyksenämme on saada kokeiluluokkiin avoimet langattomat verkot kokeilukäyttöön, mutta tekniset ratkaisut ovat vielä työn alla. 

Millaiset laitteet kokeiluun sopivat?

Lähes kaikki nykyaikaiset älypuhelimet soveltuvat BYOD-hankkeen tarkoitukseen. Laitteen merkki tai malli eivät ole merkittävä kokeilun kannalta – monipuolisuus tuo meille jopa enemmän tietoa laitteiden soveltuvuudesta. Tarkoitukseen sopivat niin Windows-, Android- kuin iOS-älypuhelimet ja -tabletit.

Mitä laitteilla tehdään?

Tarkoituksena on tutustua omien mobiililaitteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin koulutyön tukena ja tuottaa tietoa siitä, mihin tarpeisiin omien laitteiden käyttö mahdollisesti vastaa. Ajatuksena on käyttää laitteita mm. kamerana, videokamerana, äänen tallentimena, tiedonhakemisen välineenä, sanakirjana jne. – mahdollisuuksia on paljon.

Lukuisista verkkopalveluista käytössä ovat olleet viestiseinät, sähköiset äänestys- ja koesovellukset, blogit ja wikit sekä sanakirjat ja tiedonhakutoiminnot Internetissä. Viestiseinistä loistavasti BYOD-ympäristössä ovat toimineet esim. TodaysMeet ja Padlet. Peleihin, äänestyksiin ja sähköisiin kokeisiin ovat soveltuneet esim. Socrative ja Kahoot. Luokkien yhteisissä ja oppilaskotaisissa blogeissa on käytetty Blogspotia ja wikialustana on ollut Wikispaces. Kaikki em. verkkopalvelut ovat maksuttomia. Maksullisista palveluista käytössä on ollut ainoastaan SanomaPro-oppimisympäristö. Sen käyttö ei sekalaisessa laiteympäristössä ole aina ollut kuitenkaan täysin toimivaa. Sen sijaan tiedonhaku on eri muodoissaan tullut jokapäiväiseksi toimivaksi käytänteeksi. Työtavat on valittu pääosin niin, että ne ovat nimenomaan laitteistoriippumattomia. Yhteiset sopimukset ja ohjeet ovat johtaneet sujuvuuteen: älypuhelimista ei ole tullut hankaluuksia eivätkä ne ole olleet oppitunneilla esillä väärään aikaan tai tarkoitukseen. 

 

 

 
Tampereen yliopisto, Tampereen yliopiston normaalikoulu
PL 607
33014 Tampereen yliopisto
Ylläpito: tampereen.normaalikoulu@uta.fi
Muutettu: 20.2.2015 10.44 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti