Sisältöön
tampereen yliopisto: opiskelijaksi yliopistoon: tutustu tampereen yliopistoon: haastattelut: suomen kirjallisuus:
OpiskelijaksiTampereen yliopistoOpiskelijaksi
UTA intranetEtusivuEsittelyOpiskelijaksiOpiskeluTutkimusYhteistyöYksikötYhteystiedot

Kirjallisuustieteessä laskeudutaan pehmeästi tieteeseen

kivimaki.jpg

Ville Kivimäki on kirjallisuudenopiskelija Tampereen yliopistossa.

Pikkuhiljaa, kivuttomasti. Näin kuvailee taideaineiden laitoksella opiskeleva Ville Kivimäki oppiaineensa tieteellisen puolen mukaantuloa. Tampereen yliopistossa kirjallisuustieteen opintoja voi nimittäin räätälöidä haluamallaan tavalla. Mitään ei ole ennalta kiveen kirjoitettu.

Heti opiskelun alussa voi esimerkiksi tenttiä isoja kaunokirjallisia lukupaketteja, joiden sisällössä riittää valinnanvaraa. Niiden parissa vaikeat teoriat tulevat Kivimäen kokemuksen mukaan kuin huomaamatta osaksi opiskelua.
– Taiteentutkimusta tehdään vapaamielisesti, mutta kirjallisuustieteellisin keinoin, hän toteaa.

Jim Morrison kohtaa Homeroksen

Pienryhmäkursseja on paljon. Niissä analysoidaan romaaneja tai vaikkapa elokuvia. Kirjapakettinsa voi koota valikoimasta, jossa mukana on niin lastenkirjoja kuin dekkareitakin. Ja tietysti myös niitä antiikin klassisia eepoksia. Harjoituskursseja on myös esimerkiksi rock-lyriikan analyysista ja fantasian teoriasta.

Suomen kirjallisuuden ja yleisen kirjallisuustieteen perusopinnot ovat Tampereen yliopistossa molemmille yhteiset. Niiden jälkeen siirrytään aineopintoihin ja syventäviin opintoihin, mutta kaikkea voi suorittaa omaan tahtiinsa. Opiskelusta saa hyvän yleissivistävän pohjan ja myös valmiuksia työelämään.

– Kirjallisuustieteilijä osaa tehdä paljon muutakin kuin analysoida kirjoja. Meillä tuotetaan paljon tekstiä itse ja opitaan referoimaan isoista teoksista tärkeimpiä asioita, Kivimäki sanoo.

Sivuainevalinnat merkitsevät opiskelijalle paljon, kun mietitään lopullista uravalintaa. Tiedotusoppi voi olla väylä sanomalehden kulttuuritoimitukseen ja informaatiotutkimus puolestaan johdattelee kirjastoalalle. Suomen kieltä on luettava pitkänä sivuaineena, jos mielii äidinkielenopettajaksi. Myös kustannusalalle ja kulttuurihallintoon on moni päätynyt opintojensa jälkeen.

Opiskelijat kohtaavat toisensa

Opiskelijoiden oma ainejärjestö Teema on pieni, mutta toiminnaltaan aktiivinen. Kivimäen mukaan taiteentutkijat osaavat pitää hauskaa. Teemabileitä järjestetään pilke silmäkulmassa, joten opiskelija voi löytää itsensä ja toverinsa vaikkapa punaisten lyhtyjen alta, kotiseudultaan tai Teneriffalta.

Järjestöllä on myös oma Legenda-lehtensä, jossa voi kokeilla siipiään novellin tai runon julkaisijana. Lehden tekemiseen kuuluu monenlaista muutakin tointa, ja esimerkiksi taittokokemusta Kivimäki pitää arvokkaana.

Ainejärjestön tehtävät periytyvät uusille kasvoille, joten toimintaan pääsee helposti mukaan. Kivimäen mukaan Teemassa on mukava yhteishenki.

– Emme järjestä pelkästään bileitä, vaan kaikenlaista muutakin toimintaa, kuten elokuvissakäyntiä ja taidemuseovierailuja.

Teksti: Ville Vaarne
Kuva: Heli Kankainen,
2006

 
Hakijapalvelut
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. 050 318 7387
Ylläpito: hakijapalvelut@uta.fi
Muutettu: 28.9.2011 8.11 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi

YLIOPISTO
Esittely
Opiskelijaksi
Opiskelu
Tutkimus
Yhteistyö
Yksiköt
Yhteystiedot

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Opiskelijablogi
Rehtoriblogi
» lisää ajankohtaisia

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainväliset asiat
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
» lisää palveluita opiskelijalle

SÄHKÖISET PALVELUT
Intra
Moodle (learning2)
Nelli
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Tamcat
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti