Sisältöön
tampereen yliopisto: opiskelu: kansainvälisyys opinnoissa: vaihtoon tai harjoitteluun!: erasmus-opiskelijavaihto:
OpiskeluTampereen yliopistoOpiskelu
UTA intranetEtusivuEsittelyOpiskelijaksiOpiskeluTutkimusYksikötYhteystiedot

Muistilista Erasmus-vaihtoon lähtevälle

Seuraavassa on koottuna tärkeimmät yleiset asiat, jotka sinun tulisi muistaa vaihtoon lähtiessäsi. Lue muistilista huolellisesti läpi.

Ennen lähtöä
Perillä
Palatessasi

Ennen lähtöä

Passi

Tarkista, että passisi on voimassa koko kohdemaassa oleskelusi ajan. EU- ja ETA-maissa EU-kansalaiset voivat rekisteröidä oleskelunsa kolmen kuukauden kuluessa perillä kohdemaassa. Turkkiin menevien tulee hakea oleskelulupaa etukäteen maan suurlähetystöstä. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Pohjoismaissa. Jos et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, oleskelulupavaatimukset tulee tarkistaa tapauskohtaisesti kansalaisuutesi ja vaihdon kohdemaan perusteella. Pääsääntöisesti kolmannen maan kansalaisen tulee aina hakea vaihtojaksoa varten erillinen oleskelulupa kohdemaan lähimmästä konsulaatista. Ainoastaan toiseen Schengenin sopimuksen maahan korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi menevä kolmannen maan kansalainen voi oleskella kohdemaassa Suomeen myönnetyllä oleskeluluvalla. Luvan saamiseen saattaa mennä aikaa parikin kuukautta, joten hae sitä ajoissa.

Vakuutus

Tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Vakuutuksen ottamista suositellaan (myös matkatavaroille), vaikka kuuluisitkin paikallisen sairausvakuutuksen piiriin. Yliopisto ei vakuuta vaihtoon lähteviä opiskelijoita. Huomaa myös, että kotivakuutukseen sisältyvä irtaimiston vakuutus pätee usein myös ulkomailla.

Sairaanhoito ja sairausvakuutus

Hae Kelasta Eurooppalaista sairaanhoitokorttia, jolla saat sairastuessasi tarpeellisen hoidon opiskelumaassa. Kortti tuli käyttöön samanaikaisesti kaikissa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Sairaanhoitokortti on maksuton ja saat sen täyttämällä KELAn lomakkeen SV 193, asioimalla KELAn verkkopalvelussa tai soittamalla KELAan numeroon 020 692 203 (arkisin 8–18). Lomakkeen voi täyttää ja tulostaa KELAn www-sivuilta. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin haltija saa toisessa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä oleskellessaan lääketieteellisistä syistä välttämättömän sairaanhoidon. Kukin maa antaa sairaanhoitoa oman lainsäädäntönsä ja järjestelmänsä mukaisesti. Saat vastaavat sairaanhoitopalvelut samoin omavastuukustannuksin ja menettelyin kuin maan omat kansalaiset. Tarkista lisäksi, mitä muuta kohdemaassasi saattaa tarvita sairastumisen/tapaturman varalle. Huomaa, että Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ei saa korvausta sairastumisen tai onnettomuuden takia poikkeuksellisesta kuljetuksesta Pohjoismaiden ulkopuolelta Suomeen. Asianmukainen matkavakuutus korvaa tällaisia kustannuksia samoin kuin lisämaksuja ja omavastuuosuuksia hoidosta. Lisätietoja saat Kelasta.

Jos käytät jotain lääkettä säännöllisesti, ota sitä tarpeeksi mukaasi ja muista selvittää, kuinka saat sitä tarvitessasi lisää. Muista ottaa kaikki tarvitsemasi reseptit mukaasi. Matkalle lähtiessäsi sinun kannattaa myös varautua jonkinlaisella hätäapteekilla: ota mukaasi esimerkiksi päänsärky- ja ripulitabletteja, mahdollisesti pahoinvointilääkkeitä sekä laastaria.

Kansainväliset opiskelijakortit

Joissain maissa saatat esimerkiksi saada alennusta esim. junalipuista ja retkeilymajoituksesta hankkimalla kansainvälisen etukortin. Tarkista ennen kortin hankkimista oikeuttaako kortti etuihin juuri sinun kohdemaassasi!

Kansainvälisen ISIC-opiskelijakortin voi ostaa Kilroy Travelsista. Korttia näyttämällä voit ostaa lennot opiskelijahintaan. Lue lisää kortista Kilroyn sivuilta -> Muut tuotteet -> Etukortit -> ISIC opiskelijoille

Myös Eurooppalainen nuorisokortti on Euroopassa tunnettu etukortti. Kortin tarjoamista eduista eri maissa voit lukea kortin kotisivulta.

Opintotuki ja raha-asiat

Ota selvää omasta pankistasi, mikä on edullisin ja kätevin tapa siirtää rahaa kohdemaahan. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi euromaksut, VISA, VISA Electron tai   tai muu EMV-sirulla varustettu euroalueen maksukortti, jolla kortinhaltija voi maksaa ostoksia ja palveluita sekä nostaa rahaa käteisautomaatista koko yhtenäisellä euroalueella. Huomaa, että opintotuki maksetaan kuukausittain suomalaiselle tilillesi. Kysy omasta pankistasi jo etukäteen kaikki sellaiset tiedot, joita saatat tarvita rahasiirtoja ulkomaiseen pankkiin tehdessäsi (esim. pankin SWIFT-koodi ja IBAN-muotoinen tilinumerosi sekä maksun käsittelyaika).

Ulkomailla suoritettavien opintojen sisältyessä Suomessa suorittamaasi tutkintoon, olet oikeutettu suomalaiseen opintotukeen. Lukuvuonna 2013-2014 opintotukietuudet ovat seuraavat: opintoraha 298 euroa/kk ja asumislisä 210 euroa/kk (edellyttäen, että sinulla on asumiskustannuksia eikä vaihtosopimukseesi kuulu esimerkiksi ilmaista majoitusta). Asumislisä on pienempi ns. alhaisen vuokratason maissa: Slovakiassa ja Unkarissa tuki on 109,32 euroa/kk, Baltian maissa, Puolassa ja Tsekissä 75,68 euroa/kk ja Bulgariassa, Romaniassa ja Sloveniassa 58,87 euroa/kk. Jos asumiskustannuksesi em. maissa ovat korkeammat kuin asumislisän määrä, voit saada suurempaa asumislisää. Asumislisän suuruus on kuitenkin aina enintään 210 euroa/kk.

Lainantakauksen suuruus ulkomailla opiskelevalle on 600 euroa/kk.

Opintotukiasioista saat tarkempaa tietoa opintotukitoimistosta sekä sivulta Ulkomaille lähtevän opintotuki.

Ennen matkaan lähtöä kirjaa ylös kaikkien mahdollisten luotto- ja pankkikorttiesi numerot ja säilytä niitä erillään korteista ja rahoista. Jos esimerkiksi kadotat lompakkosi, tämä varotoimenpide helpottaa huomattavasti asiointia eri viranomaisten kanssa.

Hanki tietoa kohdemaasta

Tutustu kohdemaassa opiskeluun esim. lukemalla Cimon Maatieto-sivuja. Lue myös Kansainvälisyys opinnoissa -sivuilta matkakertomustietokannasta aiemmin samassa yliopistossa tai maassa vaihdossa olleiden kokemuksista.

Internet

Kannattaa tutustua kohdeyliopistosi kotisivuihin sekä mahdolliseen muuhun tietoon kaupungista ja kohdemaasta internetissä. Perille päästyäsi selvitä myös, miten saat kohdeyliopistossasi sähköpostiosoitteen.

Vaihtoon liittyvät dokumentit

Muista palauttaa ”Sopimus Erasmus-statuksesta ja apurahan vastaanottamisesta” hyvissä ajoin Erasmus-toimistoon (huone A110 päätalolla)! Muista allekirjoitus ja tilinumero!

Muista vahvistaa ECTS Learning Agreement. Sen tulee sisältää samat opintojaksot kuin vaihtoyliopistosta vaihdon päätteeksi saatava virallinen opintorekisteriote.

Tampereen yliopistosta sinun on mahdollista saada englanninkielinen ECTS-opintorekisteriote, jota suosittelemme kaikille Erasmus-vaihtoon lähteville opiskelijoille. Virallisen otteen voit pyytää Tampereen yliopiston Tampereen yliopiston Aktuaarinkansliasta. NettiOpsusta saat englanninkielisen opintorekisterinotteen (PDF), kun vaihdat sivupalkista kielen englanniksi. Lisätietoa opintojen hyväksiluvusta löytyy Kansainvälisyys opinnoissa -sivuilta.

Ilmoittautuminen Tampereen yliopistoon

Ilmoittaudu Tampereen yliopistoon joko läsnä- tai poissaolevaksi. Erasmus-apuraha maksetaan vasta ilmoittautumisen jälkeen. Läsnäolevaksi ilmoittautuessasi maksat Tamyn jäsenmaksun ja saat lukuvuositarran opiskelijakorttiin. Saat mm. VR:n alennukset ja pääset YTHS:n vastaanotoille. Voit ilmoittautua läsnäolevaksi myös vain yhden lukukauden ajaksi.

Muista täyttää ilmoittautumislomakkeen osio, jossa kysytään ulkomailla opiskelusta. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa ulkomailla opiskelusta NettiOpsussa. Näin varmistat Tampereen yliopiston sähköpostiosoitteesi käyttöoikeuden myös ulkomailla oleskelusi aikana. Muista myös ilmoittaa Aktuaarinkansliaan voimassa oleva osoitteesi.

Kaikissa vaihtoa koskevissa asioissa voit kääntyä yksiköiden Erasmus-yhdyshenkilöiden tai Erasmus-koordinaattorin puoleen. Erasmus-toimistoon voit aina myös lähettää sähköpostia, osoite on erasmus (at) uta.fi.

Kansainvälisen koulutuksen keskuksen henkilökunta

Maastamuuttoilmoitus

Ilmoituksen maistraattiin teet postista saatavalla lomakkeella. Voit myös kääntää postisi ulkomaille tekemällä väliaikaisen osoitteenmuutosilmoituksen (maksullinen). Huomaa, että edelleenlähetys ulkomaille koskee ainoastaan tavallisia 1. ja 2. luokan kirjeitä. Palatessasi sinun on muistettava tehdä ilmoitus paluustasi!

Postin nettisivut

  Asunto

  Selvitä yksikkösi Erasmus-yhdyshenkilöltä, järjestääkö kohdeyliopistosi asunnon tai auttaako se asuntojärjestelyiden hoitamisessa. Kysy yksikön yhteyshenkilöltä mahdollisista asunnonhakulomakkeista. Useimmiten olet itse vastuussa asunnon hankkimisesta! Jos hankit asunnon itse, voit käyttää hyödyksesi Euroopan komission tukemaa CasaSwap-palvelua, jonka kautta voit etsiä asuntoa ja vuokrata oman asuntosi vaihtoon tulevalle opiskelijalle. Tampereella voit vuokrata oman asuntosi eteenpäin käyttäen esimerkiksi Opiskelijan Tamperetta apuna. TOASin verkkosivuilta löydät ohjeet asuntosi alivuokraukseen.

  Uuteen kaupunkiin kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen opintojen ja mahdollisten orientaatiotilaisuuksien alkua. Näin sinun ei tarvitse hukata aikaasi käytännön asioista huolehtimiseen enää opintojen alettua. Sinun kannattaa varautua siihen, että joissakin maissa muodollisuuksien hoitaminen on byrokraattisempaa, eikä siis kannata hermostua vaikka aluksi esimerkiksi asumisjärjestelyt saattavat viedä aikaa. Myös asioiminen yliopistolla tai viranomaisten kanssa saattaa olla mutkikkaampaa kuin mihin olet tottunut. Pidä mielessäsi jokaisen matkustajan kultainen sääntö: ”Maassa maan tavalla”.

  Mieti tarkkaan, mitä kannattaa ottaa mukaan. Alussa voit tarvita paljon käteistä rahaa esimerkiksi asunnon takuumaksuun yms. Passikuvia tarvitaan usein opiskelija- ja bussikortteihin.

  Selvitä jo etukäteen sähkövirran voimakkuus ja jännite sekä pistokkeen tyyppi kohdemaassasi. Voit näin jo etukäteen varautua ostamalla adaptereita erilaisia sähkölaitteita varten (esim. kännykkä, hiustenkuivaaja).

  Tuutorointi ja Erasmus Student Network

  Hyvä tapa saada tietoa kohdemaastasi on tutustua Tampereen yliopistoon saapuviin vaihto-opiskelijoihin. Sinun on mahdollista toimia kv-tuutorina ja tutustua näin kohdemaasi tai -yliopistosi opiskelijoihin. Paikalliset tuttavat ovat kullanarvoisia! Lisätietoja kv-tuutoroinnista saat Tamyn www-sivuilta ja yliopiston sivuilta. Jokaisessa ainejärjestössä on kv-tuutorivastaava, jolle voit ilmoittautua kv-tuutoriksi. Vaikka omaan tutkinto-ohjelmaasi ei olisikaan tulossa vaihto-opiskelijoita, voit ilmoittautua Kansainvälisen koulutuksen keskuksen ylläpitämään kv-tuutoripankkiin olemalla yhteydessä intoffice (at) uta.fi -osoitteeseen.

  Erasmus Student Network (ESN) on opiskelijaorganisaatio, joka ajaa vaihto-opiskelijoiden etuja ja järjestää erilaisia tapahtumia vaihto-opiskelijoille. ESN:n toimintaan voit osallistua jo ennen vaihtoa, sen aikana ja vaihdon jälkeen. ESN perustettiin vuonna 1990 ja nykyään se on edustettuna 31 maassa ja yli 300 eri oppilaitoksessa.

  ESN FINT - Tampere

  Perillä (vaihtelee kohdemaasta riippuen)

  Kaupungin asukkaaksi ilmoittautuminen

  Saatat tarvita ilmoittautumistodistuksen asioidessasi viranomaisten kanssa ja yliopistolla.

  Ota selvää sairaanhoitopalveluista

  Missä on lähin lääkäri? Mistä saat tarvittaessa ensiapua? Kuinka toimia matkavakuutuksen ja Eurooppalaisen sairaanhoitokortin kanssa? Selvitä nämä asiat heti alkuun. Siitä on hyötyä, jos onnettomuus osuu kohdallesi. Hätänumero on kaikissa EU-maissa 112.

  Oleskelulupa

  Tarvitset oleskeluluvan, koska opiskelusi kestää yli 3 kuukautta. Pääsääntö on, että EU- ja ETA-maissa EU-kansalaiset voivat rekisteröidä oleskelunsa kolmen kuukauden kuluessa perillä kohdemaassa, ks. kohta Ennen lähtöä > Passi.  Tässä yhteydessä voit käyttää myös todistusta Erasmus-statuksesta ja -apurahasta, joka on postitettu sinulle Erasmus-apurahan maksatuslomakkeen mukana. Sillä voit osoittaa, että pystyt kattamaan elinkustannuksesi kohdemaassa.

  Raha-asiat

  Voit hoitaa raha-asioitasi joko avaamalla pankkitilin kohdemaassa tai voit huolehtia raha-asioistasi siten, että jätät ns. avoimen valtakirjan kotimaassa jollekin sellaiselle henkilölle, joka voi tarvittaessa olla yhteydessä pankkiisi. Nettipankin avulla myös suomalaisen pankkitilin käyttäminen kohdemaassa onnistuu.

  Ilmoittaudu yliopistoon

  Osallistu mahdollisiin orientaatiotilaisuuksiin ja kielikursseille, koska niillä tapaat muut kansainväliset opiskelijat ja saat tietoa kaikesta ulkomaalaisille opiskelijoille järjestettävästä ohjelmasta. Muut samassa tilanteessa olevat vaihto-opiskelijat saattavat olla myös monessa asiassa avuksi eikä sinun tarvitse yksin miettiä, miten ratkaista jokin asia. Muista tarkistaa, täytyykö sinun ilmoittautua etukäteen orientaatiokurssille. Ilmoita mahdollisesta halukkuudestasi saada paikallinen tuutori ja/tai ystäväperhe kohdemaahan saavuttuasi.

  Ota selvää, saatko opiskelijakortilla alennuksia esimerkiksi julkisten kulkuneuvojen kuukausilipuista. Opiskelijakortilla saatavia etuuksia ei useinkaan mainosteta missään, vaan saat parhaiten tietoa kyselemällä mahdollisista eduista opiskelijatovereiltasi.

  Ota selvää kohdeyliopistosi ja paikkakuntasi kirjastojen palveluista sekä liikuntamahdollisuuksista.

  Etsi laitoksen yhteyshenkilö lisätietoja varten ja pidä yhteyttä myös Tampereen yliopistoon.

  Palatessasi

  Osallistu syyskuun alussa järjestettävään paluuorientaatioon, jossa käydään kootusti läpi kaikki paluun jälkeen huomioitavat asiat. Paluuorientaation ohjelma löytyy Kansainvälisyys opinnoissa -sivuston ilmoituksista ja saat siitä myös tiedon sähköpostitse paluudokumentteja koskevien viestien yhteydessä.

  Muista pyytää opintosuoritusote (Transcript of Records) tai yksittäiset todistukset suorittamistasi kursseista ja allekirjoituttaa Letter of Confirmation- ja Learning Agreement- lomakkeet. Myös kaikki kirjalliset työt on hyvä säilyttää arviointia varten. Hoida opintojen hyväksilukeminen ko. tutkinto-ohjelman vastuuopettajan (tutkintovaatimuksiin kuuluvien kurssien korvaaminen) tai oman yksikkösi opintopäällikön (ulkomaisten opintojen sisällyttäminen tutkintoon) kautta. Katso lisätietoa sivulta Opintosuoritusten hyväksilukeminen.

  Tarkista tietosi ja tee tarvittaessa muutokset ulkomailla opiskeluasi koskien NettiOpsussa.

  Tee rekisteriviranomaisille muuttoilmoitus, että asut taas Suomessa.

  Allekirjoittaessasi sopimuksen Erasmus-statuksesta ja apurahasta sitoudut kirjoittamaan matkakertomuksen vaihtojaksostasi sekä palauttamaan todistuksen opiskelustasi kohdeyliopistossa ja allekirjoitetun Learning Agreementin.

  Palauta Erasmus-toimistoon allekirjoitettu Learning Agreement ja ulkomaisen korkeakoulun edustajan allekirjoittama todistus opiskelustasi. Tällainen todistus on esimerkiksi Letter of Confirmation -lomake. Todistuksesta tulee käydä ilmi opiskelun aloitus- ja päättymispäivämäärä. Huom! Todistus tulee allekirjoittaa vasta vaihdon päätteeksi, aikaisintaan viikko ennen vaihdon päättymistä. Vaihdon kestoon ei tule sisällyttää mahdolllista EILC-kielivalmennuskurssia.

  Muista kirjoittaa matkakertomus ja palauta se NettiOpsussa. Näin olet osaltasi auttamassa seuraavia vaihtoon lähteviä opiskelijoita. Kirjauduttuasi NettiOpsuun peruspalvelutunnuksella valitse vasemmasta palkista linkki Vaihdot, välilehti Ulkomailla opiskelu ja sitten Matkakertomus -> Luo. Mikäli vaihto- tai harjoittelujaksosi puuttuu NettiOpsusta, lisää ensin vaihtojaksosi ensin välilehdellä Ilmoita vaihto. Voit käsitellä kertomuksessasi esimerkiksi seuraavia asioita: hakuprosessin toimivuus ja informaation saanti, kohdeyliopiston kurssitarjonta, asuntojärjestelyt kohdemaassa, kohdeyliopiston tutortoiminta, harrastusmahdollisuudet, kielitaidon riittävyys, kursseille ilmoittautuminen ja kurssien taso sekä mahdolliset yllättävät asiat, joihin samaan kohteeseen lähtijöiden olisi syytä varautua. Tämän vuoksi toivommekin, että annat luvan julkaista raporttisi Kansainvälisyys opinnoissa –sivustolla (raportti voidaan julkaista myös ilman nimeäsi). Ohjeet matkakertomusta varten löydät Kansainvälisyys opinnoissa –sivustolta.

  Allekirjoittaessasi sopimuksen Erasmus-statuksesta ja -apurahasta sitoudut kirjoittamaan matkakertomuksen vaihtojaksostasi sekä palauttamaan todistuksen opiskelustasi kohdeyliopistossa ja allekirjoitetun Learning Agreementin.

  Muista myös täyttää vaihtojaksoasi koskeva arviointilomake, jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään viimeistään 1-2 kuukautta vaihdosta palaamisen jälkeen eli maaliskuussa syyslukukaudella vaihdossa olleille ja heinäkuussa/elokuussa kevätlukukaudella vaihdossa olleille.

  Jos olet osallistunut ennen vaihtojaksosi alkua EILC-kielivalmennuskurssille, muistathan palauttaa myös kurssitodistuksesi EILC-apurahaa varten.

   Hyvää, antoisaa ja ikimuistoista opiskeluvuotta!

    
   Tampereen yliopisto
   Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
   puh. (03) 355 111
   Ylläpito: opiskeluwww@uta.fi
   Muutettu: 10.10.2013 16.24 Muokkaa

   Tampereen yliopisto

   Tampereen yliopisto
   03 355 111
   kirjaamo@uta.fi

   YLIOPISTO
   Esittely
   Opiskelijaksi
   Opiskelu
   Tutkimus
   Yksiköt
   Yhteystiedot

   AJANKOHTAISTA
   Aikalainen
   Avoimet työpaikat
   Opiskelijablogi
   Rehtoriblogi
   » lisää ajankohtaisia

   PALVELUT
   Aktuaarinkanslia
   Avoin yliopisto
   Hallinto
   Kansainväliset asiat
   Kielikeskus
   Kielipalvelut
   Kirjaamo
   Kirjasto
   Liikuntapalvelut
   Viestintä
   Tietohallinto
   Tutkimuspalvelut
   Täydennyskoulutus
   Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
   » lisää palveluita

   OPISKELU
   Opetusohjelma
   Opinto-oppaat
   » lisää palveluita opiskelijalle

   SÄHKÖISET PALVELUT
   Intra
   Moodle (learning2)
   Nelli
   NettiOpsu / NettiRekka
   NettiKatti
   Sähköinen tenttipalvelu
   TamPub
   Tamcat
   Webmail
   Wentti