Sisältöön
tampereen yliopisto: opiskelu: kansainvälisyys opinnoissa: vaihtoon tai harjoitteluun!: erasmus-opiskelijavaihto:
OpiskeluTampereen yliopistoOpiskelu
UTA intranetEtusivuTutkimusOpiskelijaksiOpiskeluAjankohtaistaYhteistyö ja palvelutYliopisto

Muistilista Erasmus-vaihtoon lähtevälle

Seuraavassa on koottuna tärkeimmät yleiset asiat, jotka sinun tulisi muistaa vaihtoon lähtiessäsi. Lue muistilista huolellisesti läpi.

Ennen lähtöä
Perillä
Palatessasi

Ennen lähtöä

Passi

Tarkista, että passisi on voimassa koko kohdemaassa oleskelusi ajan. EU- ja ETA-maissa EU-kansalaiset voivat rekisteröidä oleskelunsa kolmen kuukauden kuluessa perillä kohdemaassa. Turkkiin menevien tulee hakea oleskelulupaa etukäteen maan suurlähetystöstä. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Pohjoismaissa.

Jos et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, oleskelulupavaatimukset tulee tarkistaa tapauskohtaisesti kansalaisuutesi ja vaihdon kohdemaan perusteella. Pääsääntöisesti kolmannen maan kansalaisen tulee aina hakea vaihtojaksoa varten erillinen oleskelulupa kohdemaan lähimmästä konsulaatista. Ainoastaan toiseen Schengenin sopimuksen maahan korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi menevä kolmannen maan kansalainen voi oleskella kohdemaassa Suomeen myönnetyllä oleskeluluvalla.

Oleskeluluvan saamiseen saattaa mennä aikaa parikin kuukautta, joten hae sitä ajoissa.

Vakuutus

Erasmus-opiskelijavaihdossa vaadittava pakollinen vakuutus on sairausvakuutus (minimissään Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, ks. muistilistan seuraava kohta).

Tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Vakuutuksen ottamista suositellaan (myös matkatavara-, matkavastuu- ja oikeusturvavakuutus), vaikka kuuluisitkin paikallisen sairausvakuutuksen piiriin. Yliopisto ei vakuuta vaihtoon lähteviä opiskelijoita. Huomaa myös, että kotivakuutukseen sisältyvä irtaimiston vakuutus pätee usein myös ulkomailla.

Sähköisen Erasmus-apurahasopimuksen liitteenä on Tampereen yliopiston vastuulomake, jonka tarkoituksena on selventää Tampereen yliopiston kautta ulkomaille opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon lähtevän opiskelijan henkilökohtaisia velvollisuuksia ja vastuita.

Sairaanhoito ja sairausvakuutus

Hae Kelasta eurooppalaista sairaanhoitokorttia, jolla saat sairastuessasi tarpeellisen hoidon opiskelumaassa. Sairaanhoitokortti on maksuton. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin haltija saa toisessa EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä oleskellessaan lääketieteellisistä syistä välttämättömän sairaanhoidon. Kukin maa antaa sairaanhoitoa oman lainsäädäntönsä ja järjestelmänsä mukaisesti. Saat vastaavat sairaanhoitopalvelut samoin omavastuukustannuksin ja menettelyin kuin maan omat kansalaiset. Huomaa, että eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ei saa korvausta sairastumisen tai onnettomuuden takia poikkeuksellisesta kuljetuksesta Pohjoismaiden ulkopuolelta Suomeen. Asianmukainen matkavakuutus korvaa tällaisia kustannuksia samoin kuin lisämaksuja ja omavastuuosuuksia hoidosta. Tarkista lisäksi, mitä muuta kohdemaassasi saattaa tarvita sairastumisen/tapaturman varalle. Lisätietoja saat Kelan sivuilta (Kela-kortti -> Eurooppalainen sairaanhoitokortti).

Jos käytät jotain lääkettä säännöllisesti, ota sitä tarpeeksi mukaasi ja muista selvittää, kuinka saat sitä tarvittaessa lisää. Muista ottaa kaikki tarvitsemasi reseptit mukaasi. Matkalle lähtiessäsi sinun kannattaa myös varautua jonkinlaisella hätäapteekilla: ota mukaasi esimerkiksi päänsärky- ja ripulitabletteja, mahdollisesti pahoinvointilääkkeitä sekä laastaria.

Tarkista hyvissä ajoin, ovatko rokotuksesi kunnossa. Hampaat olisi myös hyvä tarkistuttaa ennen vaihtoon lähtöä. Ole kuitenkin ajoissa liikkeellä, sillä YTHS:n hammashoitolassa on ruuhkaa!

Kansainväliset opiskelijakortit

Joissain maissa saatat esimerkiksi saada alennusta esim. junalipuista ja retkeilymajoituksesta hankkimalla kansainvälisen etukortin. Tarkista ennen kortin hankkimista, oikeuttaako kortti etuihin juuri sinun kohdemaassasi.

Kansainvälisen ISIC-opiskelijakortin voi ostaa Kilroy Travelsista. Lue lisää kortista Kilroyn sivuilta -> Muut tuotteet -> Etukortit -> ISIC opiskelijoille

Myös Eurooppalainen nuorisokortti on Euroopassa tunnettu etukortti. Kortin tarjoamista eduista eri maissa voit lukea kortin kotisivulta.

Opintotuki ja raha-asiat

Ota selvää omasta pankistasi, mikä on edullisin ja kätevin tapa hoitaa raha-asiat kohdemaassasi. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Debit- ja Visa Electron -kortit, tilisiirrot tai kansainvälinen luottokortti, kuten Visa tai Mastercard. Huomaa, että opintotuki maksetaan kuukausittain suomalaiselle tilillesi. Kysy omasta pankistasi jo etukäteen kaikki sellaiset tiedot, joita saatat tarvita rahasiirtoja ulkomaiseen pankkiin tehdessäsi (esim. pankin SWIFT-koodi ja IBAN-muotoinen tilinumerosi sekä maksun käsittelyaika).

Ulkomailla suoritettavien opintojen sisältyessä Suomessa suorittamaasi tutkintoon olet oikeutettu suomalaiseen opintotukeen. Opintotukiasioista saat tarkempaa tietoa opintotukitoimistosta sekä sivulta Ulkomaille lähtevän opintotuki.

Muista liittää opintotukihakemukseesi todistus vaihtojaksosta. Täytä lomake sähköisesti käyttäen Adobea ja palauta allekirjoitettuna Kelaan. Todistus allekirjoitetaan vain, jos kyseessä on Tampereen yliopiston vaihto- tai harjoitteluohjelma.

Ennen matkaan lähtöä kirjaa ylös kaikkien mahdollisten luotto- ja pankkikorttiesi numerot ja säilytä niitä erillään korteista ja rahoista. Jos esimerkiksi kadotat lompakkosi, tämä varotoimenpide helpottaa huomattavasti asiointia eri viranomaisten kanssa.

Hanki tietoa kohdemaasta

Tutustu kohdemaassa opiskeluun esim. lukemalla Cimon Maatieto-sivuja. Lue myös Kansainvälisyys opinnoissa -sivuilta matkakertomustietokannasta aiemmin samassa yliopistossa tai maassa vaihdossa olleiden kokemuksista.

Internet

Kannattaa tutustua kohdeyliopistosi kotisivuihin sekä mahdolliseen muuhun tietoon kaupungista ja kohdemaasta internetissä. Perille päästyäsi selvitä myös, miten saat kohdeyliopistossasi sähköpostiosoitteen.

Liity Tampereen yliopiston vaihto-opiskelijoiden Facebook-ryhmään (UTA Outgoing Exchange Students).

Vaihtoon liittyvät dokumentit

Muista täyttää NettiOpsussa hyvissä ajoin apurahasopimus Erasmus-apurahaa varten.

Laadi alustava opintosuunnitelma jo ennen Erasmus-vaihtoon lähtöä ja neuvottele etukäteen oman tiedekuntasi vastuuopettajien ja/tai oman HOPS-opettajasi kanssa vaihtovuoden opintojen korvaavuuksista sekä tiedekuntasi opintopäällikön kanssa vaihtojaksosi opintojen sisällyttämisestä tutkintoosi. Erasmus+ -ohjelman keskeinen periaate on, että ulkomailla suoritetut opinnot hyväksytään täysimääräisinä osaksi Tampereen yliopistossa suoritettavaa tutkintoa.

Muista siis täyttää Learning Agreement ja pyytää siihen tiedekuntasi liikkuvuuskoordinaattorin allekirjoitus. Vaihdon jälkeen Learning Agreementin tulee sisältää samat opintojaksot kuin vaihtoyliopistosta vaihdon päätteeksi saatava virallinen opintorekisteriote. Tämän vuoksi Learning Agreementiin pitää mahdollisesti tehdä vaihdon alussa muutoksia, kun saat selville lopulliset suoritettavat kurssit (Learning Agreement part II). Palauta muutoslomake (part II) aina yhdessä alkuperäisen suunnitelman (part I) kanssa.

Tampereen yliopistosta sinun on mahdollista saada englanninkielinen ECTS-opintorekisteriote, jota suosittelemme kaikille Erasmus-vaihtoon lähteville opiskelijoille. Virallisen otteen voit pyytää Tampereen yliopiston aktuaarinkansliasta. NettiOpsusta saat englanninkielisen opintorekisteriotteen (PDF), kun vaihdat sivupalkista kielen englanniksi. Lisätietoa opintojen hyväksiluvusta löytyy Kansainvälisyys opinnoissa -sivuilta.

Ilmoittautuminen Tampereen yliopistoon

Muista ilmoittautua Tampereen yliopistoon. Voit oman harkintasi mukaan ilmoittautua joko läsnä- tai poissaolevaksi. Läsnäolevaksi ilmoittautuessasi maksat Tamyn jäsenmaksun ja saat lukuvuositarran opiskelijakorttiin. Olet näin ollen oikeutettu opiskelija-etuuksiin Suomessa (mm. VR:n alennukset) ja pääset YTHS:n vastaanotolle. Vain läsnäolevalle opiskelijalle voidaan kirjata opintosuorituksia. Voit ilmoittautua läsnäolevaksi myös vain yhden lukukauden ajaksi. Erasmus-apuraha maksetaan vasta ilmoittautumisen jälkeen.

NettiOpsun sähköisestä vaihtohakujärjestelmästä siirtyy automaattisesti tieto ulkomailla opiskelustasi. Sinun ei siis tarvitse ilmoittaa vaihtoasi erikseen NettiOpsussa, apurahasopimuksen täyttäminen riittää. Tampereen yliopiston sähköpostiosoitteesi on käytössä myös ulkomailla oleskelusi aikana. Erasmus-asioista tiedotetaan ensisijaisesti yliopiston sähköpostiosoitteeseen. Muista ilmoittaa aktuaarinkansliaan voimassa oleva osoitteesi.

Muista ilmoittaa vaihtosuunnitelmien muutoksista Erasmus-koordinaattorille.

Kaikissa vaihtoa koskevissa asioissa voit kääntyä tiedekuntien liikkuvuuskoordinaattoreiden tai Erasmus-koordinaattorin puoleen. Erasmus-toimistoon voit aina myös lähettää sähköpostia, osoite on erasmus(at)uta.fi.

Maastamuuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus maistraatille ja Postille. Voit tehdä ilmoituksen Postin verkkopalvelussa, puhelimitse tai paperilomakkeella, joita saa posteista ja maistraateista. Palatessasi sinun on muistettava tehdä ilmoitus paluustasi!

  Asunto

  Selvitä tiedekuntasi liikkuvuuskoordinaattorilta, järjestääkö kohdeyliopistosi asunnon tai auttaako se asuntojärjestelyiden hoitamisessa. Useimmiten olet itse vastuussa asunnon hankkimisesta. Tampereella voit vuokrata oman asuntosi eteenpäin käyttäen esimerkiksi Opiskelijan Tamperetta apuna. TOASin verkkosivuilta löydät ohjeet asuntosi alivuokraukseen.

  Uuteen kaupunkiin kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen opintojen ja mahdollisten orientaatiotilaisuuksien alkua. Näin sinun ei tarvitse hukata aikaasi käytännön asioista huolehtimiseen enää opintojen alettua. Sinun kannattaa varautua siihen, että joissakin maissa muodollisuuksien hoitaminen on byrokraattisempaa, eikä siis kannata hermostua vaikka aluksi esimerkiksi asumisjärjestelyt saattavat viedä aikaa. Myös asioiminen yliopistolla tai viranomaisten kanssa saattaa olla mutkikkaampaa kuin mihin olet tottunut. Pidä mielessäsi jokaisen matkustajan kultainen sääntö: ”Maassa maan tavalla”.

  Mieti tarkkaan, mitä kannattaa ottaa mukaan. Alussa voit tarvita paljon käteistä rahaa esimerkiksi asunnon takuumaksuun yms. Passikuvia tarvitaan usein opiskelija- ja bussikortteihin.

  Selvitä jo etukäteen sähkövirran voimakkuus ja jännite sekä pistokkeen tyyppi kohdemaassasi. Voit jo etukäteen varautua ostamalla adaptereita erilaisia sähkölaitteita varten.

  Matkustusilmoitus

  Suomen ulkoasiainministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen ulkomaille lähtöä. Näin Suomen viranomaiset saavat sinuun yhteyttä mahdollisissa kriisitilanteissa. Ilmoituksen voit tehdä osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi

  Perillä (vaihtelee kohdemaasta riippuen)

  Kaupungin asukkaaksi ilmoittautuminen

  Saatat tarvita ilmoittautumistodistuksen asioidessasi viranomaisten kanssa ja yliopistolla.

  Ota selvää sairaanhoitopalveluista

  Missä on lähin lääkäri? Mistä saat tarvittaessa ensiapua? Kuinka toimia matkavakuutuksen ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin kanssa? Selvitä nämä asiat heti alkuun. Siitä on hyötyä, jos onnettomuus osuu kohdallesi. Hätänumero on kaikissa EU-maissa 112.

  Oleskelulupa

  Tarvitset oleskeluluvan, koska opiskelusi kestää yli 3 kuukautta. Pääsääntö on, että EU- ja ETA-maissa EU-kansalaiset voivat rekisteröidä oleskelunsa kolmen kuukauden kuluessa perillä kohdemaassa. Tässä yhteydessä voit käyttää myös todistusta Erasmus-statuksesta ja -apurahasta, jonka saat Erasmus-toimistosta. Sillä voit osoittaa, että pystyt kattamaan elinkustannuksesi kohdemaassa.

  Raha-asiat

  Voit hoitaa raha-asioitasi avaamalla pankkitilin kohdemaassa, mikäli paikallista tiliä edellytetään esimerkiksi vuokranmaksuun. Nettipankin avulla myös suomalaisen pankkitilin käyttäminen kohdemaassa onnistuu.

  Ilmoittaudu yliopistoon

  Osallistu mahdollisiin orientaatiotilaisuuksiin ja kielikursseille, koska niillä tapaat muita kansainvälisiä opiskelijoita ja saat tietoa ulkomaalaisille opiskelijoille järjestettävästä ohjelmasta. Muut samassa tilanteessa olevat vaihto-opiskelijat saattavat olla myös monessa asiassa avuksi eikä sinun tarvitse yksin miettiä, miten ratkaista jokin asia. Muista tarkistaa, täytyykö sinun ilmoittautua etukäteen orientaatiokurssille. Ilmoita mahdollisesta halukkuudestasi saada paikallinen tuutori ja/tai ystäväperhe kohdemaahan saavuttuasi.

  Ota selvää, saatko opiskelijakortilla alennuksia esimerkiksi julkisten kulkuneuvojen kuukausilipuista. Opiskelijakortilla saatavia etuuksia ei useinkaan mainosteta missään, vaan saat parhaiten tietoa kyselemällä mahdollisista eduista opiskelijatovereiltasi.

  Ota selvää kohdeyliopistosi ja paikkakuntasi kirjastojen palveluista sekä liikuntamahdollisuuksista.

  Etsi laitoksen yhteyshenkilö lisätietoja varten ja pidä yhteyttä myös Tampereen yliopistoon. Tee tarvittavat muutokset Learning Agreementiin ja toimita kaikkien osapuolten allekirjoittama versio Tampereen yliopiston Erasmus-toimistoon (skannattu versio käy). Muista pyytää allekirjoitus Letter of Confirmation -lomakkeeseen.

  Palatessasi

  Osallistu lukukauden lopussa järjestettävään paluuorientaatioon, jossa käydään kootusti läpi kaikki paluun jälkeen huomioitavat asiat. Tietoa paluuorientaatiosta ja tapahtuman ohjelmasta löytyy Ohjeita vaihtoon lähteville ja palaaville -sivun Orientaatio-kohdasta.

  Muista pyytää opintosuoritusote (Transcript of Records) tai yksittäiset todistukset suorittamistasi kursseista ja allekirjoituttaa Letter of Confirmation- ja Learning Agreement -lomakkeet. Myös kaikki kirjalliset työt on hyvä säilyttää arviointia varten. Hoida opintojen hyväksilukeminen ko. tutkinto-ohjelman vastuuopettajan (tutkintovaatimuksiin kuuluvien kurssien korvaaminen) tai oman tiedekuntasi opintopäällikön (ulkomaisten opintojen sisällyttäminen tutkintoon) kautta. Katso lisätietoa sivulta Opintosuoritusten hyväksilukeminen.

  Tarkista tietosi NettiOpsussa ja ilmoita tarvittaessa muutoksista ulkomailla opiskeluasi koskien Erasmus-toimistoon.

  Tee rekisteriviranomaisille muuttoilmoitus, että asut taas Suomessa.

  Palauta Erasmus-toimistoon allekirjoitettu Learning Agreement ja ulkomaisen korkeakoulun edustajan allekirjoittama todistus opiskelustasi (Letter of Confirmation). Todistuksesta tulee käydä ilmi opiskelun aloitus- ja päättymispäivämäärä. Todistus tulee allekirjoittaa vasta vaihdon päätteeksi, aikaisintaan viikko ennen vaihdon päättymistä. Muista myös kirjoittaa matkakertomus ja palauta se NettiOpsussa. Voit käsitellä kertomuksessasi esimerkiksi seuraavia asioita: hakuprosessin toimivuus ja informaation saanti, kohdeyliopiston kurssitarjonta, asuntojärjestelyt kohdemaassa, kohdeyliopiston tutortoiminta, harrastusmahdollisuudet, kielitaidon riittävyys, kursseille ilmoittautuminen ja kurssien taso sekä mahdolliset yllättävät asiat, joihin samaan kohteeseen lähtijöiden olisi syytä varautua. Näin olet osaltasi auttamassa seuraavia Erasmus-vaihtoon lähteviä opiskelijoita. Tämän vuoksi toivommekin, että annat luvan julkaista raporttisi Kansainvälisyys opinnoissa -sivustolla (raportti voidaan julkaista myös ilman nimeäsi). Ohjeet matkakertomusta varten.

  Muistathan tehdä myös OLS-kielitestin toisen vaiheen vaihdosta palattuasi.

  Muista myös täyttää vaihtojaksoasi koskeva arviointilomake (Erasmus participant report), jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään automaattisesti komission sähköisestä järjestelmästä vaihtoaikasi lähetessä loppuaan.

  Allekirjoittaessasi sähköisen Erasmus-apurahasopimuksen sitouduit kirjoittamaan matkakertomuksen vaihtojaksostasi, suorittamaan kielitestin toisen vaiheen sekä palauttamaan todistuksen opiskelustasi kohdeyliopistossa ja allekirjoitetun Learning Agreementin.

  Kv-tuutorointi ja Erasmus Student Network

  Sinun on mahdollista toimia kv-tuutorina, ylläpitää näin kielitaitoasi ja jatkaa kansainvälistymistä kotona! Lisätietoja kv-tuutoroinnista saat Tamyn www-sivuilta ja yliopiston sivuilta. Jokaisessa ainejärjestössä on kv-tuutorivastaava, jolle voit ilmoittautua kv-tuutoriksi. Vaikka omaan tutkinto-ohjelmaasi ei olisikaan tulossa vaihto-opiskelijoita, voit ilmoittautua Kansainvälisen koulutuksen keskuksen ylläpitämään kv-tuutoripankkiin olemalla yhteydessä intoffice(at)uta.fi -osoitteeseen.

  Erasmus Student Network (ESN) on opiskelijaorganisaatio, joka ajaa vaihto-opiskelijoiden etuja ja järjestää erilaisia tapahtumia vaihto-opiskelijoille. ESN:n toimintaan voit osallistua jo ennen vaihtoa, sen aikana ja vaihdon jälkeen. ESN perustettiin vuonna 1990 ja nykyään se on edustettuna 31 maassa ja yli 300 eri oppilaitoksessa.

  ESN FINT - Tampere

   Hyvää, antoisaa ja ikimuistoista opiskeluvuotta!

    
   Tampereen yliopisto
   Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
   puh. (03) 355 111
   Ylläpito: opiskeluwww@uta.fi
   Muutettu: 21.3.2017 13.03 Muokkaa

   Tampereen yliopisto

   Tampereen yliopisto
   03 355 111
   kirjaamo@uta.fi


   KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

   YLIOPISTO
   Tutkimus
   Opiskelijaksi
   Opiskelu
   Ajankohtaista
   Yhteistyö ja palvelut
   Yliopisto

   AJANKOHTAISTA
   Aikalainen
   Avoimet työpaikat
   Rehtoriblogi
   Tampere3

   PALVELUT
   Aktuaarinkanslia
   Avoin yliopisto
   Hallinto
   Kansainvälisen koulutuksen keskus
   Kielikeskus
   Kielipalvelut
   Kirjaamo
   Kirjasto
   Liikuntapalvelut
   Viestintä
   Tietohallinto
   Tutkimuspalvelut
   Täydennyskoulutus
   Tietoarkisto
   » lisää palveluita

   OPISKELU
   Opetusohjelma
   Opinto-oppaat
   Opiskelijan työpöytä

   SÄHKÖISET PALVELUT
   Andor-hakupalvelu
   Andor - uusi lainasi
   Intra
   Moodle (learning2)
   NettiOpsu / NettiRekka
   NettiKatti
   Sähköinen tenttipalvelu
   TamPub
   Office 365 webmail
   Utaposti webmail
   Wentti