This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

, , 01.02.2016 – 31.12.2016

Maa: Alankomaat
:
:
Vaihtoaika: 01.02.2016 – 31.12.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus-harjoittelu
Lähettävä yksikkö: laitosta ei määritelty

Accounting Internship Niken Euroopan pääkonttorilla

Laskentatoimen maisteriopiskelijana hain Erasmus-harjoitteluun Alankomaihin Niken Euroopan pääkonttoriin, ja kolmen haastattelukierroksen perusteella olin onnekas tullessani valituksi Accounting Internship -työhön. Opiskelujeni aikana olin ollut jo kerran puolen vuoden vaihdossa Itävallassa, joten maasta maahan muuttaminen oli jonkin verran tullut tutuksi. Nyt oli kuitenkin edessä vuosi maassa, jossa en ollut koskaan käynyt, jonka kieltä en ollut koskaan opiskellut, ja pelkän opiskelun sijaan olin astumassa työelämään. Nikeltä löytyi konsultti auttamaan näissä uusissa käytännön asioissa, kuten hollantilaisen pankkitilin avaamisessa, ja sairausvakuutuksen sekä junakortin (OV-chipkaart) hankkimisessa.

Asunnon etsiminen Hollannista on tunnetusti vaikeaa. Itse sain onneksi kohtalaisen helposti yksiön noin 600 euron kuukausivuokralla eteläisestä Amsterdamista (Amsterdam2Stay), jossa myös moni muu Niken harkkari asui. Viihdyin asunnossa koko harjoittelun ajan, ja vuokranantajani tarjosi oikeastaan kaiken tarvittavan haarukoista sänkyyn ja pyykkituvasta kahvinkeittimeen, joten Ikeassa käyntiä ei tarvinnut edes harkita. Suuri osa Niken työntekijöistä asui Hilversumissa, Utrechtissa tai Amsterdamissa. Amsterdam on näistä vaihtoehdoista kaukaisin, ja itsekin olen käyttänyt keskimäärin tunnin aamuin illoin työmatkoihin pyöräillessäni juna-asemalle, ja matkatessani pysäkkien Amsterdam Zuid ja Hilversum Sportpark välillä. Uskon omalla kohdallani pääkaupungin olleen joka tapauksessa paras asumisratkaisu, sillä viikonloppuisin keskusta on tarjonnut paljon uutta nähtävää ja koettavaa. Asumisen hintatason sanoisin olevan samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta ruokaa ja päivittäistavaroita saattaa löytää paljonkin edullisemmin.

Harjoittelijoilta Nikellä vaaditaan hyvin paljon samaa kuin ns. oikeilta työntekijöiltä. Työntekijöitä on monesta eri maasta, mutta yhteinen työkieli on englanti. Omalla kohdallani kävi tuuri, sillä vastuulleni annettiin monia tehtäviä lähteviltä tai tiimiä vaihtavilta työntekijöiltä, joten työni on muodostunut uniikiksi oppimiskokemukseksi, jota kenelläkään muulla harjoittelijalla ei ole ennen ollut. Harjoittelussa ei todellakaan laiteta hakemaan kahvia, vaan itsekin tein monia eri tehtäviä tasetilien täsmäytyksistä varastoarvoihin liittyvissä oikaisuissa neuvomiseen, sekä sisäisten kontrollien seuraamisesta ja raportoinnista kirjausten tekemiseen. Omista uratavoitteista ja tulevaisuudensuunnitelmista olen saanut myös aina puhua hyvin vapaasti hollantilaisen managerini kanssa, ja hän on aina huolehtinut, että viihdyin tehtävissä joita teen ja antaa monia tilaisuuksia kehittää osaamistani vielä pitemmälle.

En ollut vielä koskaan käynyt Hollannissa ennen harjoittelua, mutta näin kymmenen kuukauden Amsterdamissa asumisen jälkeen voin todeta, että saattaisin olla kiinnostunut muuttamaan Alankomaihin jopa pysyvämmin myöhemmin. Mainitsemisen arvoista saattaisi olla myös, että Niken kampuksella on ruokala monine lounasvaihtoehtoineen ja Starbucks-kahvila, "Nike pub" afterworkeille työkavereiden kanssa, satunnaisia urheilijoiden vierailuja (tähän mennessä olen nähnyt ainakin Rory McIlroyn ja Kobe Bryantin), sekä tiettyjä henkilökuntaetuja mukaan lukien ilmainen kuntosalin käyttö. Nike onkin todella suosittu työnantaja, ja hakemuksia Euroopan pääkonttorin harjoittelupaikkoihin tulee ympäri maailman. Kaiken kaikkiaan suosittelen ehdottomasti hakemaan rohkeasti työharjoitteluun ulkomaille, ja omiin kokemuksiini perustuen voin sanoa Niken tarjoavan erinomaista työssäoppimista, mistä varmasti on hyötyä uraa aloittaessa.

ELINA LEHONOKSA