Matkakertomus:

Radboud University Nijmegen, Nijmegen, 26.01.2015 – 13.07.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Nijmegen
Yliopisto: Radboud University Nijmegen
Vaihtoaika: 26.01.2015 – 13.07.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Yhteiskunta- ja kulttuuritiet.

 

Vastaanotto Nijmegenin Radboud yliopistoon sekä vaihtareiden orintaatioviikko oli järjestetty hyvin. Orientaatioviikon ensimmäisenä päivänä oli järjestetty opastus kaupungin keskusrautatieasemalta yliopistolle. Ensimmäisen viikon aikana mm. tutustuttiin yliopiston kampukseen ja Nijmegenin kaupunkiin. Orientaatioviikolla myös tavattiin oman yksikön koordinaattoria ja tehtiin korjauksia erasmuksen learning agreementtiin. Samalla viikolla järjestettiin vaihtareille myös pyörätori, sillä pyörä on ehdottomasti paras tapa liikkua kaupungilla. Itse ostin lisäksi hollantilaisen matkakortin, johon ladattiin rahaa ja joka kelpasi melkeinpä kaikissa julkisissa liikennevälineissä ympäri Alankomaita. Muuta orientaatioviikon ohjelmaa oli tietenkin useampanakin päivänä järjestetyt tutustumisbileet. Orientaatioviikolla vaihto-opiskelijat jaettiin noin 15 hengen orientaatioryhmiin. Orientaatioryhmät eivät olleet vain orientaatioviikon juttu, vaan ryhmät pitivät yhtä koko lukukauden ajan. Silloin tällöin kokoonnuimme päivällistämään yhdessä.

Kun hain vaihtoon Nijmegenin Radboud yliopistoon, täytin ja lähetin kaavakkeen, johon tuli perustietojen ynnä muun lisäksi rastittaa kohta, jossa kysyttiinn haluanko yliopiston järjestävän minulle asunnon. Järjestettävän asunnon suhteen on lomakkeeseen mahdollista myös kirjoittaa vapaamuotoisesti toiveita. Nijmegenissä toimii opiskelija-asuntosäätiö SSHN (nettisivujen mukaan toimii myös Arnhemissa). Enimmäkseen vaihto-opiskelijat asuvat asuntoloissa, joissa opiskelijat asuvat yhden käytävän varrella yksityishuoneissaan ja jakavat keittiötilat, vessat ja suihkutilat. Asuntolasta riippuen huoneissa saattoi kuitenkin olla omat suihkut. Näin oli ainakin Vossenveldin asuntolassa, lukuunottamatta talon maakerroksessa sijaitsevaa käytävää no. 299, jonka varrella itse asuin.

Itse asuin Vossenveldissä, joka on noin 20 minuutin pyörämatkan päässä yliopistolta. Noin kilometrin päässä Vossenveldistä on kuitenkin kauppakeskus, josta löytyy ruokakaupat Lidl ja Emte, sekä edullinen sekatavarakauppa Kruidvat. Aivan näiden lähellä oli myös Dunya Internationale Supermarkt, jossa myytiin “eksoottisia/etnisiä” elintarvikkeita. Kuitenkin juuri etäisyys keskustasta ja yliopistolta on Vossenveldissä asumisen pahin varjopuoli. Etäisyyden ja asumispuitteet huomioon ottaen SSHN:llä asuminen tuntui kalliilata verrattuna TOASilla asumiseen; TOASilla minulla on ollut yksiö, joka sijaitsi suunnilleen samalla etäisyydellä Tampereen yliopistosta ja keskustasta kuin SSHN:n asuntoni Nijmegenin yliopistosta ja keskustasta, molemmista maksoin suunnilleen yhtä suurta vuokraa (jälkimmäisestä 380e/kk), vaikka ensin mainitussa yksiössä oli enemmän tilaa ja luonnollisesti keittiö sekä kylpyhuone olivat omat.

Ennen vaihdon alkamista, kun minulle oli järjestynyt asunto, sain sähköpostia, jossa kysyttiin haluanko ostaa asuntooni keittiötarvikkeita (lautasia, aterimia, kattiloita ja pannuja) ja/tai petivaatteet. En valinnut kumpiakaan ja asuntolan keittiössä havaitsinkin, että keittiötarvikkeita ei ollut tarvekaan ostaa, sillä kaapit olivat pullollaan edellisten asukkaiden astioita. Sen sijaan peitto olisi tullut tarpeeseen, sillä varsinkin talviaikaan on kylmä, kun huoneiden lämmitys ei ole öisin päällä. Ostin petivaatteet sitten kaupasta.

Asumiskustannuksista huolimatta ruoka on Alankomaissa halvempaa kuin Suomessa, niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Radboud yliopistossa on myös Refter-niminen ruokala, jossa lounasta tarjoiltiin 12:00-13:30 ja päivällistä 17:00-19:00. Aterian hinta oli opiskelijakortin (joka vaihtareille tietenkin myönnetään) kanssa 4,65e, muuten sai maksaa 5,25e. Refter toimi myös kahvilana. Ruokalan lisäksi yliopiston kampuksella oli myös baari, joka kevään ja kesän edetessä avasi myös terassin.

Opiskelu Nijmegenin yliopistossa poikkesi jonkin verran opiskelusta Tampereen yliospistossa varsinkin kurssien rakenteen ja työskentelytahdin osalta. Toisin kuin Tampereella, Nijmegenin yliopiston kursseilla ei ainoastaan käyty luennoilla ja tehty lopuksi tenttiä, vaan lisäksi pitkin kurssia luettiin artikkeleita ja tehtiin niihin liittyviä harjoitustehtäviä. Monilla kursseilla ei ollut edes lopputenttiä, vaan kurssi suoritettiin tekemällä kurssiin kuuluvat harjoitustehtävät ja kirjoittamalla essee. Tällainen oli yleinen kurssirakenne ainakin sosiaalitieteiden yksikössä, jossa opiskelin. Työn määrä vaihteli kursseittain, mutta monet kurssit olivat todella työläitä. Kurssit olivat yleensä laajuudeltaan kuusi opintopistettä. Lukukausi oli jaettu kahteen periodiin, mikä ei ole käytäntönä kaikissa Alankomaiden yliopistoissa. Kurssit kestivät aina yhden periodin verran ja tenttipäivät sekä esseiden palautukset sijoittuivat periodin loppuun. Kurssin opettajasta riippuen oli mahdollista saada joustoa palautuksiin.

Kun muuttaa Alankomaihin, kannattaa varautua sateeseen ja kovaan tuuleen. Vaikka Nijmegen on sisämaassa lähellä Saksan rajaa, tuulee siellä usein ja todella kovaa. Sikäläiseen säähän kannattaa varautua ottamalla mukaan muun vaatetuksen lisäksi sadetakki ja tuulitakki, talvella pyöräillessä kannattaa pitää käsineitä. Kun saavuin helmikuussa Nijmegeniin, siellä satoi paljon myös lunta, mutta kelit eivät olleet missään vaiheessa liukkaat; pyöräily oli siis mahdollista koko kevätlukukauden ajan.

Kuten jo yllä mainitsinkin, pyörä on paras kulkuväline missä päin Alankomaita tahaansa. Joka paikassa on selkeät pyöräkaistat kadun molemmin puolin. Jos haluaa vuokrata pyörän esimerkiksi muilla paikkakunnilla vieraillessaan, se on yleensä helppoa, sillä juna-asemien yhteydessä on monesti pyörävuokraamo. Pyorän saa vuokralle helposti alle kymmenen euron/päivä. Julkisia kulkuvälineitä silmällä pitäen kannattaa hankkia OV-chipkaart, eli kaikkialla Alankomaissa toimiva, ladattava matkakortti. Junalla matkustaessa monet vaihtarit suosivat ryhmälippujen hankkimista. Ryhmäliput tulevat sen edullisemmiksi, mitä enemmän on osallistujia ja sillä voi matkustaa valitun ajankohdan sisään niin paljon kuin haluaa. Facebookista löytyy Radboud yliopiston vaihtareiden ryhmä, jossa ryhmälippuilmoituksia huhuiltiin vilkkaasti.