Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 01.09.2014 – 21.01.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 01.09.2014 – 21.01.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Vaihto-opiskelijana pyöräily- ja puukenkämaassa.

Koin tarvitsevani itsevarmuutta englanninkielen puhumisessa, sekä halusin uusia kokemuksia joten päätin hakea vaihtoon. Paikan valinnassa oli kaksi kriteeriä. Ensinnäkin tärkeää oli, että maassa puhutaan yleisesti hyvin englantia. Toinen kriteeri oli, että koulusta löytyisi mukavasti englannin kielisiä kursseja.

Lueskelin aikaisempien vaihto-opiskelijoiden vaihtokertomuksia ja useiden kokemuksien mukaan Hollanti täytti vaatimukset. Etukäteen maasta en tiennyt juuri mitään. Ainoastaan maan vapaamielisyys, pari tunnetumpaa taiteilijaa sekä pyöräilyn yleisyys olivat hämärästi tuttuja.

Valmistellessani vaihtoon lähtöä prosessi tuntui sekavalta ja erilaisten dokumenttien määrä suurelta. Prosessin edetessä ja hoidellessani tarvittavia todistuksia sekä muita dokumentteja osoittautui se kuitenkin yksinkertaisemmaksi. Erasmusapuraha tuli tilille ajoissa ja Groningenin yliopiston ohjeiden mukaisesti myös asunnon saaminen kävi helposti. Sain mukavalta paikalta keskustan tuntumasta oman kalustetun yksiön jonka vuokra oli noin 500 euroa kuukaudessa sisältäen kaiken. Suuri osa vaihto-opiskelijoista asui asuntoloissa, joita paikallinen Housing Office välittää. Jälkeen päin ajateltuna asuntola on ehkä paras vaihtoehto. Siellä suurin osa opiskelijoista oli mukavia ja kaikenlaista tekemistä riitti jatkuvasti. Itsekin usein menin asuntolaan viettämään aikaa. Huoneen voi saada noin 300-450 euroa kuukaudessa.

Groningen on kuin suuri kaupunki pienessä koossa. Paikallinen ERASMUS järjestää heti ensimmäisistä päivistä alkaen tekemistä ja yhteisiä tapaamisia, jossa pääsee helposti tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin. Suosittelen liittymään erilaisiin ERASMUS yhteisöihin esimerkiksi Facebookissa jo ennen vaihdon alkamista. Vapaa-ajalla kaupunki tarjoaa myös monenlaisia kiinostavia kahviloita ja kuppiloita ja, koska välimatkat ovat lyhyet pääsee joka paikkaan kätevästi pyörällä. Hollannin hintataso kaupungin koosta riippuen on vain hieman Suomen hintatasoa alhaisempi. Erityisesti ruokakaupassa ruoka on edullisempaa.

Tykkään urheilusta joten oli tärkeää, että Groningenin yliopisto tarjosi myös vapaa-ajalle hyvät urheilumahdollisuudet. Ostaessaan urheilukortin 45 euroa puoli vuotta sai käydä urheilemassa niin paljon, kuin halusi. Kampuksen urheiluhallista löytyi kaikkea kiipeilystä pingikseen. Myös tenniskentät olivat hyvässä kunnossa ja pelaamaan pääsi käytännössä aina, kun halusi. 

Koulun alku oli kiireinen ja yliopisto oli suurempi, kuin kotiyliopisto Tampereella. Siksi suosittelen menemään vaihtokohteeseen hieman etuajassa. Erilaiset järjestelmät täytyi opetella jo ennen koulun alkamista sekä hoitaa kurssi- ja pienryhmäilmoittautumiset. Oli jopa muutama kappale luettavaksi ensimmäiselle luennolle. Valmistautumisen jälkeen kurssit olivat selkeitä ja tasoltaan suomen kurssien tasoisia. Suoritin kauppatieteen opintoja, vaikka Suomessa opiskelen hallintotiedettä. 

Suurin osa ihmisistä puhuu hyvää englantia ja koulun kurssivalikoima sekä opetus on järjestetty kattavasti englanniksi. Luennoitsijoita ja vierailijoina kävi muun muassa Googlelta. Englanninkielen taito kehittyi paljon ja sain esiintymisvarmuutta ryhmätöiden sekä esitelmien pitämiseen.


Työn määrä kursseilla oli suurempi ja ryhmätöitä sekä kotitehtäviä oli jokaisella kurssilla. Pienryhmätyöskentelyssä tutustuin uusiin ihmisiin ja englanninkielen taito parani, koska tehtävien vastauksia saattoi joutua esitelmöimään ryhmän kanssa. Esitelmiä oli siis hieman enemmän, mutta ne olivat vapaamuotoisempia. Pienryhmissä perehdyttiin erilaisiin yritys case-harjoituksiin, joissa täytyi kurssin näkökulmasta kehitellä ryhmän kanssa ratkaisuja tai ideoita. Esimerkiksi mainoskampanja sekä kuinka se mitattaisiin eräälle ympäristöjärjestölle. Vaikka opiskelu ja muu työskentely luonnistui ja mukana pysyminen oli suhteellisen helppoa osoittautuivat tentit haastaviksi.

Kaikin puolin Groningen osoittautui loistavaksi vaihtopaikaksi. Ihmiset olivat avuliaita ja ystävällisiä. Joskin joskus myös suorapuheisia. Vaihto-opiskelijoita on useista eri maista ja opiskelijoita on paljon. Kaupungit ovat vanhoja, kiinostavia ja täynnä kulttuuria. Groningenista pääsee helposti junalla Amsterdamiin ja muihin suurempiin kaupunkeihin. Jäin kaipaamaan hollantilaisten elämäntyylin rentoutta, kaupunkien värikkäitä ja hauskoja taloja, sekä mukavia vaihtokavereita. 

Kaiken kaikkiaan voin lämpimästi suositella Groningenia vaihtokohteena.