This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 27.08.2015 – 06.07.2016

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 27.08.2015 – 06.07.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Vaihtokertomukseni Groningenista

Vaihtovuosi (2015 syksy - 2016 kevät) Groningenin yliopistossa oli erittäin antoisa, elämyksellinen ja kielitaitoa kehittävä. Lukuvuoden aikana ja sitä ennen jouduin odotettuihin ja odottamattomiin tilanteisiin sekä reagoimaan niihin nopeasti parhaani mukaan.

Suomessa etukäteisjärjestelyt onnistuivat hyvin ja sujuvasti sekä kohdeyliopiston suuntaan että Tampereen yliopiston kanssa. Apurahan ensimmäinen osa saapui tililleni ajoissa ja kaikki tarvittava tieto vaihtovuotta varten oli suhteellisen helposti saatavilla. Kuitenkin läsnäoloilmoittautumisessa Tampereen yliopiston seuraavalle lukukaudelle kannattaa olla tarkkana. Tampereen yliopisto oli tietoinen vaihdostani, joten ajattelin, että minun ei erikseen tarvitse ilmoittaa poissaoloani. Kuitenkin sain tietää jo Alankomaissa ollessani, että olen menettänyt opinto-oikeuteni Tampereen yliopistossa, koska en ollut maksanut yliopiston lukukausi-ilmoittautumismaksua ajallaan. Asiaa hieman ihmeteltyäni lähdin hoitamaan asiaa Alankomaista käsin ja lopulta sain opinto-oikeuteni jokseenkin helposti takaisin.

Groningenin yliopiston sivut ovat jokseenkin selkeät ja kursseista löytyy tietoa suhteellisen hyvin. Oli kuitenkin ongelmallista löytää tietoa toisen lukukauden (kevätlukukausi 2016) kursseista, jotka ovat vaihto-opiskelijoille mahdollisia. Näin otinkin alustavasti joitakin kursseja learning agreementiin, jotta kevätlukukauteni ei olisi suunnitelmissa kokonaan tyhjä. Onnistuin varsin hyvin vaihtamaan kursseja jälkikäteen, kun kevätlukukauden mahdolliset kurssit tulivat tietooni ja niille pystyi ilmoittautumaan.

Groningen on melkein ideaali opiskelijakaupunki ja paikkana soveltuu lähes moitteettomasti vaihto-opiskeluun. Erityisesti liikkuminen kaupungissa on hyvin vaivatonta. Pyörä on Groningenin liikenteen kuningas; sillä pääsee liikkumaan ympäri vuoden ja etäisyydet ovat lyhyitä. Toki sää voi olla aluksi arvaamatonta ja kurjaa pyöräillä, mutta sadekuuroihin ja tuuleen tottuu nopeasti. Lisäksi kaupungissa on toimiva julkinen liikenne. Tosin sitä ei tule juuri käytettyä, kun pääsee sisälle pyöräilykulttuuriin. Jos päätät hankkia pyörän, osta se käytettynä pyöräliikkeestä ja muista ostaa myös ketjulukko. Pyörävarkaudet ovat Groningenissa yleisiä.

Koska opiskelijayhteisö kaupungissa on todella suuri, harrastusmahdollisuuksia on paljon. Liityin itse salibandyjoukkue UFC Face Offiin ja a-capellakuoroon nimeltä A-Capellakoor Bragi. Suosittelen lämpimästi hankkimaan vastaavia harrastuksia rytmittämään arkea ja valikoimasta löytyy varmasti sopivaa tekemistä kaikille. Lisäksi harrastusten kautta tutustuin paikallisiin ja heidän vapaa-ajanviettoonsa, joka olisi ollut muuten aika vaikeaa. Pääsin kummankin harrastuksen ansiosta matkustamaan myös ympäri Alankomaita paikallisten kanssa, joka oli erittäin käytännöllistä, sillä he tiesivät temppuja matkakustannusten alentamiseksi. Muun muassa junalla on mahdollista matkustaa ryhmälipulla, joka on todella halpa (7€/menopaluu minne tahansa päivän aikana).

Alankomaissa elinkustannukset ovat yllättävän paljon halvemmat kuin Suomessa. Erityisesti ruoka ja ulkona käyminen on edullista. Lisäksi ulkona käyminen on mahdollista joka päivä, sillä kaupunki on viriili aina varmaankin opiskelijoiden määrästä johtuen. Erityisesti positiivinen yllätys oli keskustassa joka tiistaina, perjantaina ja lauantaina ollut tori, josta sai tuoretta kalaa, lihaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä, leipää, marjoja, juustoa ja leivoksia todella edullisesti. Esimerkiksi kerran ostin 30 mandariinia kolmella (3) Eurolla. Ei paha!

Asuminen on Groningenissa suhteellisen kallista verrattuna muihin kustannuksiin. Lisäksi asuntojen kunto voi olla varsin heikko suomalaisella tasolla mitattuna. Varasin asuntoni SSH:lta, joka on kansainvälisille opiskelijoille asuntoja vuokraava organisaatio. Kyseisenkin yhtiön asuntojen kunnossa on huomattavia eroja. Asuin itse Moestraatilla ja voin suositella kumpaakin opiskelija-asuntolaa, jotka sijaitsevat ko. kadulla. Van Hountenlaania, Winchoterdiepiä ym. vanhan näköisiä kerrostaloja kannattaa välttää, jos varaat asunnon kyseisen yhtiön kautta. Lisäksi asunnon sijainti kannattaa valita keskustan ja kampuksen välistä (Pohjois-Groningen). Moestraatin sijainti oli lähes ihanteellinen. Pyöräily on kivaa, mutta 30min joka aamu mahdollisessa kaatosateessa ei ole unelma, jos vaihtoehtona on 10min matka kampukselle ja 3min keskustaan. Asunnon saaminen on haastavaa, joten ole ajoissa liikkeellä!

Alankomaissa pankkikorttisysteemi (MAESTRO) eroaa muista maista. Tästä johtuen siellä törmää ongelmiin maksaa kortilla (myös luottokortti) huomattavan usein. Suosittelenkin paikallisen pankkitilin aukaisemista mahdollisimman pian saapumisen jälkeen. Se ei maksa juurikaan ja helpottaa asiointia huomattavasti. Itselläni on vieläkin pankkitili Alankomaissa ja sen aukaisu oli varsin mutkatonta. Käytännössä hain yliopistolta todistuksen, että opiskelen siellä ja marssin pankkiin.

Groningen on kaupunkina kansainvälinen ja englannilla pärjää kaupungissa moitteettomasti. Paikallinen väestö puhuu englantia poikkeuksetta sujuvasti ja kansainväliset opiskelijat vähintään yhtä hyvin, joten kielimuuria ei pääse oikeastaan syntymään.

Opiskelin yleisiä kauppatieteellisen opintoja koko vuoden. Vaikka tiesin, että Groningenin yliopisto on tasokas, kurssit olivat yllättävän haastavia sekä työläitä. Jos haluat matkustella paljon ja viettää rentoa vaihtovuotta, Groningenin yliopisto ei välttämättä ole oikea vaihtokohde sinulle. Sen sijaan, jos haluat tasokasta opetusta, käydä kiinnostavia kursseja ja haastaa itseäsi, Groningenin yliopisto on sinulle hieno mahdollisuus. Kurssit koostuivat pääosin luennoista, ryhmätöistä, harjoitusryhmistä ja tentistä (kyllä, kaikki neljä mahtuivat samalle kurssille todella usein). Välillä myös kursseilla oli välikokeita. Kokeet järjestetään koeviikon aikana, joten valmistautuminen ajoissa oli ensiarvoisen tärkeää. Uusintamahdollisuuksia oli vain yksi, joten jo ensimmäisellä kerralla paineet olivat kovat. Turhauttavaa oli edes miettiä, että kurssiin nähty vaiva valuisi täysin hukkaan. Tentit eivät ole helppoja, joten suosittelen valmistautumaan niihin huolellisesti. Opiskelukielenä toimi englanti koko lukuvuoden ajan.

Groningenin yliopisto käyttää/käytti tietoteknisenä palveluna Nestor-nimistä järjestelmää. Järjestelmä on suhteellisen sekava ja alusta vaihtelee kursseittain merkittävästi. Suosittelen olemaan todella terävänä ja tarkkana kaiken informaation seuraamisessa. Yllättäviä käänteitä sattui paljon sekä kurssien aikana että niitä ennen ja niiden jälkeen. Lisäksi tiedotus ei ole samalla tasolla kuin Suomessa. Merkittävätkin seikat voidaan olla ilmoittamatta avausluennolla ja sisällyttää vain tekstidokumenttiin Nestorissa, joka on nimetty harhaanjohtavasti koskemaan vaikka vain suppeampaa asiaa. Lisäksi kirjasto ei välttämättä ole yhtä hyvin järjestetty kuin Tampereen yliopistossa, joten varaudu kustantamaan omat koulukirjasi. Amazon.co.uk tai bol.com ovat edullisia ja käteviä vaihtoehtoja kirjojen ostamiseen.

Tutor-toimintaa ei Groningenin yliopistossa juurikaan ole, joten varaudu ottamaan kaikesta selvää itse. Muista myös, että et ole yksin, joten kysy rohkeasti kanssaopiskelijoilta, jos sinulla on jokin haastava tilanne, johon et löydä ratkaisua.

Groningenin yliopiston kursseja arvostetaan Tampereen yliopistossa kokemukseni mukaan varsin paljon. Opintojen hyväksilukeminen oli helppoa ja mutkatonta. Lisäksi henkilökunta Tampereella neuvoi ja esitteli erilaisia vaihtoehtoja opintojen sisällyttämisestä tutkintooni. Vaihtovuoteni kokonaisuutena haastoi minua monella eri tavalla. Erityisesti kielitaitoni ja osaamistasoni sekä valmiuteni reagoida asioihin nopeasti kehittyivät. Lisäksi sain paljon kansainvälisiä tuttuja ja pari hyvää ystävääkin, joiden kanssa tulen näkemään varmasti enemmän kuin kerran tulevaisuudessa. Työelämän kannalta kokemus oli varmasti hyödyllinen. Jo mainittujen kehittyneiden ominaisuuksien lisäksi en varmasti vierasta tarttua kansainvälisiinkään haasteisiin tai vaikeisiin työtehtäviin yleisesti tulevaisuudessa. Niistäkin varmasti selviää, kuten vaihtovuodestakin.

 

AKSELI KETTULA