This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 27.01.2016 – 27.05.2016

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 27.01.2016 – 27.05.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Hakuprosessi Groningeniin oli selkeä ja suoraviivainen. Informaatiota hakemisesta ja prosessista löytyi hyvin yliopiston nettisivuilta ja sähköposteihin vastattiin todella nopeasti Groningenin suunnasta. Oli mukava lähteä matkaan, kun etukäteisjärjestelyistä jäi todella hyvä maku: tuntui, että kaikki oli hallinnassa ja asiat todella hoituivat suunnitellusti. Kommunikointi yliopiston kanssa sujui mielestäni yllättävän hyvin kaikissa vaiheissa ja myös omalta yliopistolta sai apuja aina tarvittaessa.

En osallistunut kielikursseille Tampereella enkä perillä. Jälkeenpäin ajatellen kielikurssi olisi voinut olla mukava lisä, mutta englannin taso Alankomaissa on todella hyvä. Kaikki osaavat puhua hyvin englantia ja asiat kyllä hoituvat, mutta kohteliaisuussyistä olisi ollut hyvä osata edes hieman puhua paikallista kieltä. Yksi lukukausi oli tietysti melko lyhyt aika kielen oppimiseen aivan alusta, mutta kyllä joitain sanoja ja sanontoja kuitenkin oppi. Yhdistelemällä ennestään osaamiani kieliä pääsin jotenkin perille kirjoitetuista asioista, mutta puhetta ei kyllä ymmärtänyt ilman kieliopintoja.

Opiskelijakaupunkina Groningenissa on hyvin aktiivista opiskelijatoimintaa. Tuutorointia ja tukihenkilöitä sekä ohjeistusta opintojen aloitukseen löytyy hyvin. Tutustumisviikon aikana riitti tapahtumia ja sitä kautta tapasi myös helposti paljon uusia ihmisiä. Tälle viikolle kannattaa ehdottomasti osallistua, koska sen aikana sai myös hyvän kuvan kaupungista tapahtumien ollessa eri puolilla. Myös yliopisto pyrkii helpottamaan sopeutumista uuteen opiskelupaikkaan ja tätä toimintaa pyritään myös kehittämään entisestään. Tervetuliaisseminaarit olivat ihan hyödyllisiä tapahtumia, joten niihinkin kannattaa osallistua.

Vuokrasin asunnon SSH:lta. Yliopisto suositteli tätä organisaatiota, ja vuokraamani asunto oli asuttava, mutta ei kovinkaan tasokas. Vuokrataso Groningenissa on melko sama kuin Suomessa ja huoneita voi olla hiukan haastava löytää syksyllä ja keväällä. SSH oli sinänsä helppo, että huoneen sai varattua jo Suomesta käsin, ja muuttamaan pääsi kuun alussa. Moni kaverini oli kuitenkin löytänyt huomattavasti parempia huoneita yksityiseltä puolelta, joten suosittelisin tutkimaan sitä tarjontaa hyvinkin tarkasti. Halpaa asuminen ei kuitenkaan ole kummassakaan tapauksessa.

Opiskelin vaihtoni aikana lähinnä International Business- opintokokonaisuuden kursseja. Olin odottanut hyvää tasoa, mutta kurssien vaativuus yllätti silti. Jokaiseen kurssiin sisältyi harjoitustyö (yleensä ryhmätyö/-töitä) ja luennot. Näihin muotoihin törmäsin itse eniten, mutta myös muunlaisia kursseja varmasti olisi löytynyt. Tärkeimpänä erona kuitenkin se, että luennot ja tentti- tyyppisiä kursseja ei ollut, vaan kaikissa kursseissa oli myös muita osasuorituksia. Tentit olivat vaihtelevia, mutta monivalintoja suurin osa. Kysymykset näissä oli usein aseteltu melko haastavasti, ja monesti vastaaminen perustui enemmän muistamiseen kuin todelliseen ymmärrykseen aiheesta. Omissa kursseissani ei ollut kursseille määrättyjä kirjoja, vaan materiaaleina olivat tieteelliset artikkelit. Monet joutuivat kuitenkin ostamaan kirjoja. Koulu oli itsenäisen työskentelyn ja koulumaisen työskentelyn välimuoto, sillä luennot eivät olleet pakollisia, mutta harjoitukset olivat. Paljon jäi kuitenkin oman aktiivisuuden varaan varsinkin materiaalien lukemisessa. Ryhmätyöt työmuotona on tietysti oma vaativa taiteenlajinsa aikataulutusten ja erilaisten ihmisten takia.

Opiskelu tapahtui englanniksi, ja taso oli erittäin hyvä myös luennoitsijoiden sekä muiden opiskelijoiden taholta. Kyseisellä laitoksella myös omat opiskelijat opiskelevat täysin englanniksi, joten he olivat hyvin tottuneita operoimaan englanniksi. Näin ollen en kokenut mitään ongelmaa kielen kanssa ja pärjäsin sen osalta hyvin. Kannattaa kuitenkin ottaa sanakirja mukaan, sillä joissain tenteissä se on sallittu apuväline. Itse hetkittäin sitä kaipailin, koska monivalintatenteissä saatettiin käyttää vaikeitakin sanoja ja edes yhden sanan ymmärtämättömyys teki vastaamisesta haastavaa.

Vapaa-ajalle Groningenista löytyy paljon tekemistä. Ehdottomasti hyvä sijoitus on ostaa ACLO-kortti, jolla pääsee urheilemaan monien eri lajien pariin. Lajivalikoima on todella laaja, eikä hinta ole kovinkaan paha. Paikallinen ESN järjestää paljon toimintaa joka kuukausi, esimerkiksi reissuja, kansainvälisiä aterioita, lippuja jalkapallo-otteluihin muutamia mainitakseni. Kaikkea voi varmasti löytää ja yleensä harrastuksissa on mahdollista saada ohjeistusta englanniksi.

Matkustelu on helppoa junilla ympäri Alankomaita, vaikkakin paikalliset eivät ole täysin vakuuttuneita junayhtiön toimivuudesta. Itse en kuitenkaan ruuhkajunaa pahempia ongelmia kyseisen yhtiön taholta kohdannut. Myös lentoja ja busseja löytää edullisesti, mikäli haluaa matkustella Alankomaiden ulkopuolelle. Kannattaa ottaa huomioon, että normaalit luottokortit eivät toimi läheskään kaikkialla (esimerkiksi ruokakaupoissa toimii vain heidän omat debit-korttinsa). Pankkitilin avaamista voi siis miettiä, mutta itse ainakin pärjäsin ihan hyvin nostamalla käteistä ja käyttämällä korttia niissä paikoissa, joissa se oli mahdollista.

Polkupyörä on ehdoton hankinta Alankomaissa, koska sillä on äärettömän helppo liikkua paikasta toiseen ja kaupungit ovat yleisesti tehty sillä oletuksella, että kaikki kulkevat pyörällä. Itse tykkäsin kovasti siitä, miten pyöräilystä on tehty niin helppoa, vaikka aluksi autojen seassa seikkailu tuntui hiukan hurjalta. Vuokrasin pyörän vaihtoni ajalle. Tämä ei ollut ehkä kaikista halvin vaihtoehto, mutta ehdottomasti helpoin: sain kaikki korjaukset teetettyä kyseisen yrityksen pajalla ilmaiseksi ja mikäli pyöräni olisi varastettu, olisin saanut uuden tilalle veloituksetta. Tietysti pyörän olisi voinut myös ostaa.

Näkisin, että vaihtoni oli hyvä kokemus ja auttoi ymmärtämään erilaisia kulttuureja. Uskon, että näistä kokemuksista on hyötyä tulevaisuudessa, sillä kommunikointi erilaisten ihmisen kanssa on nyt helpompaa kuin aikaisemmin. Vaihto pakotti myös pohtimaan omaa identiteettiä ja kulttuuria, sillä omia itsestäänselvyyksiä kyseenalaistettiin toisella tavalla kuin kotona ollessa. Pienessä ajassa tapahtui kuitenkin niin paljon asioita, että asioiden prosessointiin luultavasti menee vielä hetki. Luultavasti sen jälkeen todella ymmärtää tämän kokemuksen merkityksen laajemmin.