This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 28.08.2016 – 27.01.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 28.08.2016 – 27.01.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Vaihto-opiskelu ulkomailla on kuulunut suunnitelmiini jo ensimmäisestä opiskelupäivästä asti. Vaihtomaata valittaessani Alankomaat oli jo heti alusta listan kärkipäässä. Kulttuurien samankaltaisuus sekä hyvät kulkuyhteydet kaikkialle Eurooppaan tekivät Alankomaista minulle kiinnostavimman vaihtokohteen. Englanninkielinen yliopisto oli minulle kriteerinä, ja Alankomaat on tunnettu laadukkaasta englanninkielisestä opetuksestaan. Kaupunkina Groningen kiinnosti erityisesti kokonsa vuoksi sekä vilkkaan opiskelijaelämänsä takia.

Hakuprosessi Groningenin yliopistoon oli hyvin selkeä ja sujuva. Yhteydenpito Groningenin yliopistoon sujui ongelmitta ja vastausajat olivat melko lyhyitä. Kohdeyliopiston kurssitarjonta oli helposti saatavilla, ja muistutuksia kursseille ilmoittautumisesta saapui sähköpostitse tasaisin väliajoin, jonka vuoksi olisi ollut lähes mahdotonta unohtaa ilmoittautua kursseille. Olin myös melko ahkerasti yhteydessä oman yliopiston vaihtokoordinaattoriin, mikäli mieltäni askarrutti jokin asia. Etukäteisjärjestelyistä jäi hyvät fiilikset, jonka vuoksi itse vaihtoon lähteminen ei tuntunut stressaavalta asioiden hoituessa suunnitelmien mukaan. Otin matka-  ja matkatavaravakuutuksen koko vaihtolukukauden ajaksi, jolloin mahdolliset sairastumiset ja loukkaantumiset sekä matkatavaravahingot olisivat olleet katettu. En osallistunut erilliselle kielikurssille Tampereen yliopiston tai muiden tahojen kautta ennen vaihtoa, sillä englanninkieleni oli jo melko vahva ennen vaihtoa. Opetus on Alankomaissa kuitenkin vaativaa, joten suosittelisin englannin kielen kurssia, mikäli koet englannin kielesi olevan kohtalaista. 

Vaikka minua oltiin useampaan otteeseen varoitettu, että opiskelu Groningenin yliopistossa oli hyvin vaativaa, kurssien työmäärä ja vaadittu taso yllättivät. Ensimmäiseen periodiin valitsin kolme kurssia, enkä enempää suosittele ottamaan, sillä jokaista kurssia kohden joutuu päivittäin työskentelemään muutaman tunnin. Opetuksen taso ja laatu olivat hyvät, mutta opetusmenetelmät olivat työläitä. Viikoittaisten luentojen lisäksi tutoriaaleissa esitettiin ryhmätöiden tuloksia. Ryhmätöitä tuli tehtyä kansainvälisissä ryhmissä paljon, joka oli samalla antoisaa ja työlästä. Englanninkieltä ja erityisesti esiintymistä pääsi harjoittamaan paljon joka viikoittaisten esiintymisten myötä. Kursseilla vaadittu korkea taso motivoi panostamaan kursseihin, ja koenkin opiskelleeni Groningenissa ahkerammin kuin koskaan Tampereen yliopistossa. Selvisin kaikista kursseista kunnialla vieläpä melko hyvillä arvosanoilla, mutta Groningenissa viimeisen illan taktiikalla ei pärjää, joten suosittelen opiskelemaan päivittäin ja aikatauluttamaan opiskeluja. Työläät kurssit eivät kuitenkaan estäneet matkustamista, vaan pikemminkin kannusti työskentelemään ahkerasti ja nauttimaan vapaa-ajasta matkustelemisen parissa hyvällä omatunnolla. 

Jo ennen vaihtoon lähtemistä oma ESN Buddy oli yhteydessä, auttaen kurssien valinnassa ja yleisissä kysymyksissä koskien käytännössä mitä vain. Oma tutorini oli ollut Oulun yliopistossa vaihdossa, jonka kautta meillä oli jo heti alusta asti paljon yhteistä, ja meistä tulikin hyviä kavereita vaihdon aikana. Erasmuksen tutustumisviikon aikana uudet opiskelijat jaettiin noin 10 hengen ryhmiin, joiden kautta sai mahdollisuuden tutustua opiskelijoihin ympäri maailmaa. Erasmuksen tutustumisviikon aikana pääsi ihmisten lisäksi tutustumaan kaupungin tarjontaan ja nähtävyyksiin sekä vilkkaaseen yöelämään. Suosittelen lämpimästi tutustumisviikkoon osallistumista, sillä se on ehdottomasti paras tapa päästä mukaan.

Asunnon vaihto-opiskelun ajaksi hommasin yliopiston suositteleman SSH:n kautta. Vaihto-opiskelijoille SSH:n tarjonta ei ole kovin kummoinen ja asuntojen kunto on hintaan nähden melko huono, mutta suosittelen kuitenkin hommaamaan kämpän etukäteen, sillä useat opiskelijat kohtasivat ongelmia asunnonhaun suhteen mikäli asuntoa ei ollut etukäteen hankkinut. Itselläni oli jaettu huone osoitteessa Melkweg/Kraneweg, josta maksoin 320 e/kk. Asumisen suhteen hintataso oli siis Tampereeseen verrattuna melko korkea. Sijainti asunnossa oli kuitenkin täydellinen, ja kimppakämppä jaettuine keittiöineen edistää tutustumista muihin talossa asuviin opiskelijoihin. Talossa järjestettiin myös tasaisin väliajoin yhteisiä International Dinnereitä, joiden kautta pääsi tutustumaan muiden maiden ruokakulttuureihin. SSH:n kautta hankittava majoitus on huoleton etukäteisjärjestelyiden osalta, jonka vuoksi suosittelisinkin sen hankkimaan, vaikka ajoittain joutuikin olemaan yhteydessä asunnontarjoajaan korjauspyyntöjen takia.

Jo ennen vaihtoon lähtemistä tavoitteenani oli päästä matkustamaan niin paljon kuin vain ehdin. Hollannista matkustaminen on huomattavasti halvempaa ja näppärämpää kuin Suomesta. Tarjouslippuja löytyy helposti lentoyhtiöiden kautta, etenkin jos niitä metsästää ajoissa. Vaihto-opiskelun viiden kuukauden aikana ehdin vierailemaan 10 maassa ja yli 25 kaupungissa, eikä matkakustannukset loppupeleissä edes olleet niin korkeat. Etenkin Hollannin sisällä matkustaessa suosittelemaan ottamaan selvää Group ticketeistä, joiden kautta maan sisäisiä junalippuja saa 7 eurolla. Group ticketistä saat lisätietoa liittymällä Facebookissa ryhmään: NS Group-tickets Amsterdam.