Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 29.01.2015 – 03.07.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 29.01.2015 – 03.07.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Terveystieteiden yksikkö


Etukäteisjärjestelyt ja saapuminen

Hakuprosessi sujui ilman suurempia ongelmia. Valitsin itselleni Mielenterveyden ohjelman (Mental Health Track), koska Tampereen yliopistossa opiskelen psykologiaa. Kyseiseen ohjelmaan kuului 3 kansainvälisille opiskelijoille suunnattua englanninkielistä kurssia. Käytännössä vain nämä kolme kurssia oli mahdollista valita ja ne myös piti valita. Eli asenne ei ollut yhtä joustava kuin mihin olin Suomessa tottunut. Vaihto alkoi pakollisella kahden päivän tustumistilaisuudella, jossa pääsin tutustumaan muihin uusiin terveystieteiden vaihto-opiskelijoihin ja Problem Based Learningiin, jota Maastrichtissa käytetään opetusmenetelmänä.

Asuminen

Vuokrasin huoneen yksityiseltä taholta yliopiston suosittelemalle facebook-sivun kautta. Vuokra oli halvempi kuin opiskelija-asuntoloissa ja laatu huomattavasti parempi, joten suosittelen tätä, mikäli biletys ei ole ihan niin keskeistä itsellesi. ISN yhteisretkien lähdöt ovat vaihto-opiskelijoiden asuttaman Guesthousen edestä, joten monta kertaa pyöräilin yli 5 km matkan aamuyön hämärissä. Maastrichtissa minulle ei kuitenkaan koskaan tullut sellainen olo, että olisi tarvinnut jotain pelätä. Pyöräily on niin helppoa ja nopeaa, ettei edes hiukan pidempi välimatka tuota ongelmia. Käytettyjä pyöriä saa ostaa noin 60-80 euron hintaan. Pyöriä varastetaan paljon, joten monet myynnissä olevista pyöristä ovat itse asiassa varastettuja. 

Opiskelu

Varsinainen lukukausi alkoi helmikuun alusta ja päättyi heinäkuun alkuun. Kurssit olivat erittäin mielenkiintoisia. Pieni osa opetuksesta oli vain hollanniksi ja toisinaan meille vaihto-oppilaille tiedottamisessa oli pientä häikkää, mutta pääosin toteutus oli erinomainen. Moni kokee opiskelun Maastrichtin yliopistossa erittäin rankaksi, koska taso on kova. Kokeiden uusiminen ei sekään ole yhtä helppoa kuin Suomessa, sillä uusintamahdollisuuksia on vain yksi. (Ystäväni yhdellä kurssilla tämä uusintamahdollisuus oli vasta seuraavan vuoden puolella!).

Muuta mainitsemisen arvoista

Maastricht on pieni, siisti, turvallinen ja kaunis. Ihmiset ovat todella mukavia ja puhuvat hyvää englantia. Maastrichtissa on myös kivoja pieniä historiallisia kohteita ja hyvät shoppailumahdollisuudet. Karnevaalit helmikuussa ovat myös näkemisen arvoiset!

Yksi parhaista piirteistä Maastrichtissa on, että matkustaminen sieltä käsin on helppoa. Vaikka Suomen tapaan rinnastettavia opiskelija-alennuksia ei Alankomaissa ole, esimerkiksi junamatkoista on kuitenkin mahdollista selvitä huomattavasti halvemmalla, jos tietää niksit. Kruidvat, Albert Heijn, Blokker, Hema ja ehkä jokunen muukin kauppa myy ajoittain päivälippuja, joilla pääsee matkustamaan rajattomasti Hollannin rajojen sisällä yhden päivän aikana. Osa näistä lipuista rajoittuu viikonloppuihin. Osaa voi käyttää kaikkina päivinä ruuhkatuntien ulkopuolella. Hinta on yleensä 15 euron kieppeillä. Lisäksi myynnissä on ryhmälippuja. Ryhmän koko vaihtelee 4 hengestä 10 henkeen. (Mitä lähempänä 10 henkeä sitä halvempaa). Alle 26 vuotiaiden on mahdollista ostaa junalippu mille tahansa Belgian rautatieasemalle hintaan 7.50e (Go Pass 1). Saksan puolelle Aacheniin pääsee puolestaan bussilla nro 50 ja menopaluu saman päivän aikana maksaa 8.50e. Alle 26-vuotias saa alennusta myös monilta lentoyhtiöiltä (esim. SAS ja Finnair!), mikä selvisi minulle vasta kun yksi vaihto-opiskelijatoverini kertoi asiasta. Liput pitää kuitenkin ostaa lentoyhtiön omalta nettisivulta. Reittiopas 9292 (löytyy Internetistä osoitteella 9292.nl/en) kannattaa myös ehdottomasti pistää mieleen. Se on todella hyödyllinen, kun suunnittelee Alankomaiden sisällä matkustamista.

Kannattaa myös huomioida, että vaikka Hollannissa puhutaan huippuhyvää Englantia, alennuksia koskevat tiedot ovat yleensä vain hollanniksi. Google translate oli siis kovassa käytössä.

Moni vaihto-opiskelija osti Prepaid-liittymän Maastrichtissa olon ajaksi. Selvä huono puoli näissä liittymissä kuitenkin on, että ne lakkaavat toimimasta heti, kun siirrytään Alankomaiden rajojen ulkopuolelle. (Eikä sitä tietenkään ikinä muista ottaa huomioon, kun matkustelu on niin helppoa!). Itse pärjäsin Suomen liittymällä ja pitemmät puhelut soitin asunnon kiinteän internetyhteyden välityksellä Skype-puheluina.

Hollantilaisen pankkitilin hankkimista kannattaa harkita, sillä monissa liikkeissä Visa kortilla maksaminen ei onnistu (esimerkiksi ruokakaupoissa). Myös ryhmälippujen ostamiseen tarvitaan Hollantilainen pankkitili.

Merkitys

Itselleni vaihto toi uutta näkökulmaa sekä opiskeluun että elämään yleensä. Se oli tervetullut tuulahdus, josta jäi paljon ihania muistoja. Suosittelen Maastrichtia lämpimästi kenelle tahansa, joka ei kaipaa suurkaupungin vilskettä, mutta arvostaa korkeatasoista opetusta ja sitä, että asiat sujuvat sovitulla tavalla. Euroopassa matkustelusta kiinnostunut tai pyöräilystä innostunut saa vaihtokokemukseltaan vielä paljon enemmän.