Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 04.04.2015 – 04.07.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 04.04.2015 – 04.07.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

 

Olin Alankomaissa Maastrichtissa opiskelemassa lääketiedettä kolme kuukautta keväällä 2015 viiden muun Tampereelta matkaan lähteneen kanssa.

Etukäteisjärjestelyt Suomessa sujuivat melko lailla mutkitta. Saimme valittua opiskeltavat kurssit, ja asuntokin lopulta pitkällisen sähköpostittelun jälkeen järjestyi. Matkavakuutusta en ottanut, koska unohdin hankkia sen. Olin luultavasti vakuuttamaton jonkin osan matkasta, mutta mitään ei onneksi sattunut.

Kohdemaassa meidät otettiin hyvin vastaan. Vietimme alusta asti paljon aikaa niin muiden vaihto-oppilaiden kuin kansainvälisen lääketiedelinjan (ITM) paikallisten opiskelijoidenkin kanssa. Paikallisesta opetuskoordinaattorista ei kuitenkaan ollut paljon apua.

Asumisratkaisumme oli kaupungin reunalla pellon laidalla sijaitseva opiskelija-asuntola Avant-Garde, jossa jokaisella oli yksiö vessalla ja suihkulla. Keittiö ja pyykkitilat olivat jokaisen kerroksen yhteiset; Vuokra 350€/kk, takuuvuokra 500€. Ensimmäisen kuukauden vuokra ja takuuvuokra pyydettiin maksamaan heti saavuttuamme, jolloin osalla oli ongelmia kortin maksurajojen kanssa. Asioiden hoitaminen asuntolassa oli hyvin epämuodollista, mutta kaikesta huolimatta suhteellisen toimivaa, ja esimerkiksi vieraiden majoittamiseen asunnossa suhtauduttiin positiivisesti. Rakennuksessa asui opiskelijoita myös muista oppilaitoksista. Vuokraan kuuluva wlan-yhteys oli arvaamaton ja iltaisin välillä käyttökelvoton. Mölyävistä asukkaista ja vuotavasta keittiön katosta huolimatta Avant-Garde oli luultavasti paras asumisratkaisu, joka Maastrichtissa oli tarjolla kyseiselle aikavälille.

Opiskelu noudatti Tampereeltakin tuttua PBL-kaavaa; luentoja harvakseltaan, tutoristunto kaksi kertaa viikossa. Palautettavia pari- ja ryhmätöitä oli totuttua enemmän, mutta niiden hyödyllisyys oli välillä kyseenalaista. Kurssien aihealueet olivat tarpeeksi kiinnostavia, ja työmäärästä selvisi ilman uskomattomia ponnistuksia. Kurssin päätteeksi järjestettävät monivalintatentit tehtiin tietokoneella. Niin luennot kuin ryhmätyötkin järjestettiin englanniksi.

Maastricht on viihtyisä pieni eurooppalainen kaupunki. Pyörä on liikkumiseen ehdoton, ja pyöräillen voi retkeillä niin lähiseudulle kuin vähän pidemmällekin, esimerkiksi Saksaan tai Belgiaan. Junalla liikkuminen maan sisällä on halpaa erityisellä ryhmälipulla (7e menopaluu), joten muihinkin kaupunkeihin pääsee helposti. Maastricht-Aachenin lentokentältä on suoria lentoyhteyksiä joihinkin kohteisiin  kävimme Puolassa, mutta suoralla lennolla pääsee myös esimerkiksi Espanjaan.

Kokonaisuudessaan ihan hieno reissu. Suosittelen.