Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 04.04.2015 – 03.07.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 04.04.2015 – 03.07.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

 

Olin keväällä 2015 Maastrichtissa kolme kuukautta prekliinisessä vaihdossa Maastrichtin yliopiston ITM-linjalla (=international medicine). Hakeuduin tähän vaihtoon koska tämä on ainoa tilaisuus lääketieteellisessä tiedekunnassa mennä vaihtoon jäämättä jälkeen opinnoissa. 2014 syyslukukaudella oli järjestty infotilaisuus, jossa kerrottiin kyseisestä vaihdosta. Infon jälkeen haku käynnistyi ja hakuprosessiin kuului motivaatiokirjeen kirjoittaminen, jonka jälkeen lähtijät valittiin arvonnalla. 17 hakijoista arvottiin kuusi ja olin yksi onnekkaista. Valituksi tulemisen jälkeen meidän piti täyttää pari lomaketta NettiOpsussa ja saimme paksun kirjekuoren kotiin, mikä sisälsi muun muassa vaihtoon liittyviä dokumentteja (Letter of Confirmation ja Learning Agreement). Myös OLS-kielikoe piti suorittaa ennen lähtöä. Vaihtokoordinaattorimme Suomessa järjesti tapaamisia kanssamme ja oli myös säännöllisesti yhteydessä meihin sähköpostitse muistuttaen erinäisistä deadlineista. Hän oli myös järjestänyt tapaamisen viime vuoden lähtijöiden kanssa, jolloin saimme esittää käytännön kysymyksiä heille. Vaihdon viralliset järjestelyt hoituivat aika helposti Suomen päässä.

Me lähtijät teimme heti ryhmäkeskustelun Whatsappissa ja pidimme tapaamisia keskustellaksemme vaihtoon liittyvistä järjestelyistä. Heti alusta päätimme, että lähdemme ryhmänä ja tekisimme päätöksiä yhdessä. Edellisen vuoden vaihtarit olivat kertoneet majoitusvaihtoehdoista Maastrichtissa ja kovan pähkäilyn jälkeen päätimme hakea paikkoja Avantgarde nimisestä opiskelija-asuntolasta. Kyseinen talo oli kuulemma sotkuinen ja meluinen, mutta lähellä koulua ja oli budjettiystävällinen. Myös oma vessa ja suihku saivat meidät valitsemaan kyseisen majoituksen. Yksi meistä otti yhteyttä sähköpostitse jo tammikuussa, mutta ei saanut vastausta useista sähköpostista huolimatta. Loppujen lopuksi soitin muutaman kerran Hollantiin ja sain kiinni vuokra-antajan. Maaliskuussa meille varmistui paikat asuntolasta.

Muutaman viikon ennen vaihtoa tuli sähköpostia Maastrichtin yliopistosta ja saimme tunnuksia yliopiston intranettiin, josta näkyi ensimmäisen jakson lukujärjestys. Toisin kuin Suomessa, myös tutor-istunnot olivat ennalta sovittuja. Lukujärjestykssä oli paljon arkivapaita, luennot olivat pääsääntöisesti samoina päivinä kuin tutoristunnot. Laskimme, että huhtikuussa oli yhteensä 11 päivää koulua, mikä johtui siitä, että Hollannissa oli paljon pyhäpäiviä siinä kuussa. Lukujärjestyksen näkeminen helpotti matkasuunnitelmien tekoa huomattavasti. Päätimme lähteä matkaan 4.4, olisimme viikonlopun Amsterdamissa, jonka jälkeen matkustaisimme junalla Maastrichtiin maanantaina ja tiistaina 7.4 olisi meidän ensimmäinen virallinen koulupäivä.

Ennen lähtöä ostin matkavakuutukseeni yhden lisäkuukauden, koska perusmatkavakuutukseni kattoi vain ensimmäiset 60 päivää. Puhelinliittymänikin vaihdoin edullisempaan, koska tiesin ettei suomalaisella nettipaketilla olisi hyötyä ulkomailla. Alivuokralaisen asuntooni löysin laittamalla ilmoituksia erinäisiin nettisivuihin, kuten opiskelijantampere.fi ja tori.fi.

Pian koitti 4.4 ja lentomme AirBalticilla sujui mutkattomasti. Olimme perillä aikaisin lauantaipäivänä ja saimme nauttia kahdesta aurinkoisesta päivästä Amsterdamissa, vaihto sai hyvän alkun. Kun saavuimme maanantaina asuntolaan, oli vuokraisäntä meitä vastassa. Täytimme vuokrasopimukset ja maksoimme samalla sekä takuuvuokran, että ensimmäisen kuukauden vuokrat. Edellisen vuoden opiskelijat olivat neuvonneet etukäteen, että kaikki kuitit kannattaa säästää takuuvuokran saantia varten. Osasimme odottaa, että huoneet olisivat likaisia ja vietimmekin kokonaisen päivän siivoamisen parissa. Lopputuloksena oli puhdas huone, jota sai kutsua kodiksi seuraavat kolme kuukautta. Kebab-illallisen jälkeen olimme valmiita seuraavana päivänä alkavaan kouluun.

Tiistaina suunnistimme kouluun, jossa meitä odotti paikallinen vaihtokoordinaattori. Meille selvisi, että meidän lisäksi ensimmäisen jakson aikana opiskelisi myös vaihto-opiskelijoita Italiasta. Heitä oli huomattavasti enemmän kuin meitä, noin 15 henkeä. Meistä tuli nopeasti hyviä ystäviä italialaisten kanssa ja heidän kanssa vietimme paljon aikaa ja koimme monta seikkailua yhdessä. Paikallista vaihtokoordinaattoria sen sijaan emme nähneet kertaakaan ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Hän jakoi meille yliopiston logolla varustetut paidat ja vihkosen, josta piti löytyä kaikki olennaiset tiedot. Koordinaattori myös kertoi, että yliopisto vaatii 100% läsnäoloa kaikissa luennoissa, tutoristunnoissa ja ryhmätöissä. Tämä kuitenkin paljastui myöhemmin vääräksi tiedoksi, sillä luennot ja ryhmätyöt olivat vapaaehtoisia ja tutoristunnoistakin sai olla pois kaksi kertaa jakson aikana. Pakollisia ryhmätöitä oli muutamia joka jaksossa.

Kaikki kouluun ja opiskeluun liittyvät tiedot saimme selville kysymällä paikallisilta opiskelijoilta, jotka olivat hyvin avuliaita ja joista tuli myös meidän hyviä ystäviä. He näyttivät kädestä pitäen miten koulun intranettiä ja opiskeluportaalia käytettiin, ja kertoivat käytännön asioista kuten miten tutoreissa menetellään.

Koulunkäynti oli melko helppoa, sillä tutorit ja luennot olivat samoina päivinä ja käsittelivät samoita aiheita, mikä tehosti oppimista melko hyvin. Kurssimme olivat englanninkielisiä, mitä en kokenut vaikeana, koska käytimme Suomessa paljon englanninkielisiä oppikirjoja. Tentit koostuivat monivalintakysymyksistä, mikä poikkesi hyvin paljon suomalaisista tenteistä. Meitä jännitti tällainen tenttimuoto ja opiskelimmekin hyvin ahkerasti tentteihin, ja pärjäsimme todella hyvin tenteissä. Ensimmäinen jakso oli kaikille pakollinen jakso nimeltään Thinking and Doing II, joka oli hyvin laaja ja kesti kaksi kuukautta. Toisen jakson kurssi oli valinnainen, ja meille oli tarjolla muutama vaihtoehto. Suurin osa meistä valitsi Infectious Diseases –kurssin. Kurssit olivat mielenkiintoisia ja suurimmalta osalta hyvin koordinoituja, mutta meille vaihto-oppilaille oli huonosti infottu mitkä tehtävät olivat meille pakollisia, ja saimme kysyä aika monilta ja aika monesti ennen kuin asia selvisi.

Kahden jakson välissä oli pitkä kymmenen päivän perioditauko, jolloin kävimme Suomi-porukalla Puolassa. Matka oli todella onnistunut ja matkan jälkeen odottelimme hyvin fiiliksin vieraitamme Suomesta. Lähes kaikilla oli joku kaveri tai perheenjäsen käymässä Suomesta Puola-reissun jälkeen.

Suomessa koulukavereiltamme loppui koulu toukokuun lopussa, mutta meillä oli vielä kuukausi koulua jäljellä. Välillä kadehdimme heidän vapauttaan, mutta suurimmaksi osaksi ajasta meillä oli hauskaa Maastrichtissa ja nautimme viimeisestä kuukaudesta Hollannissa.

Maastricht oli todella kaunis kaupunki, täynnä vanhaa arkkitehtuuria ja Maas-joki virtasi keskellä kaupunkia. Polkupyörillä pääsi helposti liikkumaan kaikkialle, koska maa oli suhteellisen tasaista. Kaupunki oli täynnä opiskelijoita, myös vaihto-oppilaita ja ulkomaalaisia opiskelijoita oli paljon. Emme juuri tutustuneet moniin paikallisiin opiskelijoihin, koska kävimme paljon vaihtaritapahtumissa, joissa kaikki puhuivat englantia. Ennen lähtöä olisin halunnut oppia hollantia vaihdon aikana, mutta se ei ollut valitettavasti mahdollista vaihdon lyhyyden takia.

Viimeinen kuukausi kului nopeasti ja pian koitti viimeinen tentti ja kotiinlähtö. Ennen sitä meidän piti ottaa yhteyttä vaihtokoordinaattoriin, jotta hän voisi täyttää meidän Erasmus-lomakkeet.

Itse lähdin takaisin Suomeen heti tentin jälkeen samana päivänä, sillä minua odottivat kesätyöt seuraavalla viikolla. Oli haikeaa jättää Maastricht ja rakkaat uudet ystävät. Lähtöpäivänä oli vaikea käsittää miten aika meni niin nopeasti, juurihan minä saavuin. Vaihtokokemus oli todella onnistunut ja mieluisa, tulen aina muistamaan tuota aikaa lämmöllä. Sain elinikäisiä ystäviä ja jälleennäkemisiä on jo suunnitteilla. Suosittelen kaikkia kiinnostuneita hakemaan rohkeasti vaihtoon Maastrichtiin.