This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 10.04.2017 – 07.07.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 10.04.2017 – 07.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Hakuprosessi Tampereen yliopiston lääke- ja biotieteiden tiedekunnasta Maastrichtin yliopistoon oli tehty helpoksi, sillä vuosittain kuusi toisen vuoden opiskelijaa pääsee suorittamaan kolmen kuukauden ERASMUS-vaihtoa kyseiseen yliopistoon. Ohjeistus hakemiseen ja motivaatiokirjeen kirjoittamiseen oli tiedekunnan puolesta järjestetty selkeästi. Informaatio kulki Suomessa nopeasti, mutta toisinaan Hollannista joutui hieman odottelemaan tarvittavia dokumentteja vaihdon varmistumiseksi. Maastrichtin yliopiston kurssitarjotin oli lääketiedettä opiskeleville varsin selkeä: Thinking and Doing II sekä yksi valinnainen viiden kurssin joukosta. Meistä kuuden hengen porukasta kaikki valitsivat lopulta Infectious diseases –kurssin, sillä se tuki parhaiten Suomessa menossa olevia opintojamme. Kaikki tiedot kursseista saimme tiedekunnan vaihtokoordinaattori Tarja Lehdolta.

Matkaa varten päivitin matkavakuutukseni kattamaan koko sadan päivän matkan ja sen jälkeen suurin osa olikin jo kunnossa. Olimme kaikkien vaihtodokumenttien kanssa ajoissa, eikä niissä tullut pahemmin viivästyksiä muiltakaan tahoilta. Mielestäni englannin kieleni oli riittävä ulkomaanvaihtoa varten, joten en ottanut ylimääräisiä kielikursseja ja hyvin Hollannissa englannilla pärjäsikin.

Asumisjärjestelyt saimme hoidettua jo viisi kuukautta ennen matkaa. Vuokrasimme yksityiseltä vuokranantajalta asunnon kuudelle hengelle koko vaihtomme ajaksi. Vuokrataso Maastrichtissa oli mielestäni aika lailla Suomen tasolla, toki hieman halvemmalla olisi päässyt yliopiston asuntoloihin, mutta asumisesta viiden tutun kanssa kannatti maksaa hieman ekstraa. Saavuimme Maastrichtiin opiskelujen alkua edeltävän viikon torstaina ja asunto oli saatu juuri valmisteltua saapumistamme varten. Ensimmäiset päivät Maastrichtissa kuluikin kaupunkiin tutustuen sekä pyörät hankkien. Muun Hollannin tavoin myös Maastrichtissa on lähes ehdotonta omistaa pyörä. Toki pyöräilijöiden luvatussa maassa myös rikollisuus kukoistaa eikä pyörien kunto ole aina välttämättä ihan paras. Suosittelen kaikkia tarkastamaan pyöränsä viat tarkasti ennen sen ostamista sekä hankkimaan kunnon lukon pyörän kiinnittämiseksi johonkin kiinteään esineeseen pysäköitäessä. Itseltäni ensimmäinen pyöräni hajosi kolmessa päivässä, mutta onneksi kauppias oli reilu ja antoi minun vaihtaa pyöräni toiseen. Matkavakuutukselleni tulikin tarvetta noin kuukauden vaihdossa olon jälkeen, kun toinen pyöräni varastettiin. Onneksi vakuutus korvasi pyörästäni aiheutuneet kulut. Kolmas pyöräni kestikin sitten hajoamatta ja joutumatta varkaiden käsiin kahden kuukauden ajan, jonka jälkeen sain myytyä sen eteenpäin vaihtojakson lopulla.

Maastrichtin yliopistossa vaihto-opiskelijat opiskelivat lääketiedettä kansainvälisen linjan mukana englanniksi. Opetusohjelma oli Problem based learning –lähtöinen, joten sisälsi tutor-istuntoja, mutta myös luentoja oli yllättävän paljon. Molemmat jaksot sisälsivät myös jakson kokonaisuuteen olennaisia ryhmätöitä sekä seminaarin, jossa oli esitelmän pito pienryhmissä ja jokainen pääsi esiintymään muille opiskelijoille. Lääketieteen sanasto oli osittain hallussa jo Suomessa käytettävän englanninkielisen kirjallisuuden takia, eikä näin ollen tuottanut suurempia vaikeuksia opiskelussa ulkomailla. Lisäksi kielitaitoni harjaantui paljon vaihdon aikana, kun englantia tuli käytettyä opiskelujen lisäksi päivittäisessä kanssakäymisessä. PBL-tyylisesti oppiminen tapahtui pääasiassa vapaa-ajalla, kuitenkin aikaa riitti reilusti myös muuhun vapaa-ajan toimintaa, kuten urheiluun ja reissaamiseen. Urheilumahdollisuudet Maastrichtissa ovat hyvät: yliopisto tarjoaa kohtuuhintaista kuntosalikorttia ja lenkkeily- sekä pyöräilymaastot ovat uskottamattoman hienot.

Ennen vaihtoamme kuulimme monesti sään olevan todella sateinen, mutta vaihdon lopuksi voi sanoa säiden olleen uskomattoman hienot meidän kohdallamme. Heti saavuttuamme koimme huhtikuussa ensimmäiset helteet ja toukokuun alusta alkaen lämpimät kelit jatkuivat aina vaihtomme lopulle asti. Koko kolmen kuukauden aikana kastuin vesisateessa muutaman kerran ja osan niistäkin olisin voinut välttää pysyttelemällä sisätiloissa lenkkeilyn sijasta.

Maastrichtin hintataso oli ruoan osalta alhaisempi kuin Suomessa ja paikallisesti oli tarjolla hieno valikoima erilaisia juustoja sekä tuoreita vihanneksia kaupassa kuin kaupassa. Opintoja varten ei minun ei tarvinnut hankkia yhtään oppikirjaa, vaan pystyin käyttämään Suomessakin käyttämiäni kirjoja sekä sähköisiä lähteitä. Meillä oli sekä yliopistolla että asunnollamme käytössä langaton verkkoyhteys ja juuri ennen vaihtomme alkua saimme Telialta uudet liittymät, jotka mahdollistivat puhelimen käytön netti mukaan lukien kotimaan hinnoilla, joten en kokenut minkäänlaista ongelmaa internet yhteyksissä. Kouluruokailu tapahtui sairaalan ruokalassa, jossa opiskelijoiden ruokailu maksoi noin 4€ annokselta, kuitenkin siellä oli myös mahdollisuus syödä omia ruokia. Vaihtojakson aikana matkustaminen oli helppoa ja kohtuuhintaista sekä Alankomaissa että muissa Euroopan maissa. Käytimmekin mahdollisuutta kohtuuhintaiseen matkustamiseen mahdollisuuksien mukaisesti ja kokonaisuudessaan ehdin nähdä erilaisia paikkoja enemmän kuin koskaan ennen kolmen kuukauden aikana.

Tampereelle paluu oli helppoa. Lentokoneesta sai istua suoraan autoon ja sieltä saikin nousta suoraan töihin. Jo ennen vaihtojaksoa meille tehtiin hyvin selväksi, miten vaihtojakson aikaiset opintomme luetaan hyväksi Tampereella omissa opinnoissamme ja oletan kaikki vaihdossani hyväksytysti suoritettuani kaiken sujuvan myös omassa tiedekunnassani suunnitelmien mukaisesti. Kuitenkin opintosuoritteet saapuvat tiedekunnallemme vasta alkusyksystä, joten vielä en voi muuten kuin luottaa kaiken sujuvan hyvin.

Tulevaisuuden sekä työelämän kannalta tämä vaihtojakso antoi minulle arvokasta kokemusta ja tietoa Alankomaiden terveydenhuollosta sekä paljon parannusta englannin kieleeni. Perustiedot Alankomaiden terveydenhuoltojärjestelmästä auttaa miettimään mahdollisia hyviä ja huonoja puolia eri terveydenhuoltomalleissa verrattuna Suomen nykyiseen malliin, jotta tulevaisuudessa mahdollisesti työskentelyä ulkomailla miettiessäni minulla on mahdollisuus punnita kohdemaita myös terveydenhuoltomallin perusteella. Kokonaisuudessaan sain paljon uusia ystäviä ympäri Maailmaa ja toivon jossain tulevaisuudessa saavani mahdollisuuden työskennellä osan heidän kanssaan joko jossain ulkomailla tai mahdollisesti osana jotain kansainvälistä yhteistyötä.

Kokonaisuudessaan kolmen kuukauden vaihtoni antoi minulle paljon erilaisia kokemuksia ja mahdollisti reissaamisen ympäri Eurooppaa sekä mahdollisuuden tutustua lääketieteen opiskelijoihin ympäri Maailmaa, joten olen todella tyytyväinen vaihtooni. Tulen varmasti harkitsemaan muita opiskelijavaihtoja myöhempinä vuosina mahdollisesti harjoitteluun painottuen, jotta silloin saisi enemmän kokemusta potilastyöstä kansainvälisesti.