This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 02.02.2017 – 14.07.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 02.02.2017 – 14.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 02.02.2017-14.07.2017

 

Heti opintojen alkutaipaleella olin varma, että aion lähteä vaihto-opiskelemaan opintojeni aikana. Kriteereinä vaihtokohteelleni olivat paikallisten kohtuullinen englanninkielen taito sekä arvostettu yliopisto. Alankomaat ja Groningen olivat minulle näillä kriteereillä selkeä valinta. Hakuprosessi sujui erittäin sujuvasti ja olinkin saanut kaikki etukäteisjärjestelyt hoidettua jo aikaisin syksyllä, joten saatoin olla rennoin mielin viimeiset kuukaudet Suomessa. Groningenin yliopiston sivuilta löytyi selkeät tiedot mitä ja kuinka valmistautua vaihto-opiskeluun sekä tarvittaessa heidän vaihtokoordinaattorinsa vastasivat kysymyksiin nopeasti. Matkavakuutukseni ei kattanut kuin kolmen kuukauden oleskelun ulkomailla, mutta siihen sai näppärästi ostettua lisäkuukausia haluamansa määrän. Lisäkuukaudet olivat kuitenkin melko kalliita, joten kannattaa ottaa omalta vakuutusyhtiöltä ajoissa selvää minkälaiset käytännöt ja hinnat heillä on.

Kurssien valitseminen oli helppoa ja niiden sisällöstä sekä rakenteesta oli selkeästi kerrottu. Itse paikan päällä kuitenkin yllätyin kuinka tarkkana kurssien ryhmiin ilmoittautumisen kanssa tuli olla, sillä ryhmät täyttyivät minuuteissa. Yliopistolla ei ollut mahdollisuutta käydä alkeiskurssia hollannin kielestä, mutta yliopisto mainosti paikallisen kansalaisopiston kurssia halukkaille. En itse käynyt minkäänlaista kielikurssia, mutta perusteet tulivat nopeasti tutuiksi päivittäin kauppareissuilla ja Duolingoa pelatessa. Hollannissa paikalliset puhuvat englantia erittäin hyvin ikäluokasta riippumatta, joten asioiden hoitaminen oli kuitenkin helppoa. Ainoastaan useimmilla hollantilaisille nettisivuilla toimiminen oli usein hankalaa, koska esimerkiksi ruokaa tai koulukirjoja tilatessa ei englantia ollut mahdollista valita, joten usein joutui turvautumaan kääntäjän apuun.

Groningenissa SSH-organisaatio tarjosi asuntoja vaihto-opiskelijoille. Keväälle oli tarjolla erilaisilla asumisjärjestelyillä asuntoja kolmesta eri talosta. Itse päädyin valitsemaan 12 neliön huoneen Kornoeljestraatilta, joka sijaitsi pyörällä viiden minuutin matkan päässä Zernike -kampukselta ja reilun 10 minuutin päässä keskustasta. Vessat, suihkut ja keittiö olivat yhteisiä muiden 15 kerroslaisen kanssa, mutta ainakin meidän kerroksessa yhteispeli sujui mallikkaasti. Yhteensä rakennuksessa oli yli 300 vaihto-opiskelijaa, joten uusien tuttavuuksien tai illanviettojen löytyminen ei ollut koskaan ongelma. Valitettavasti kevään aikana rakennuksessamme oli ongelmia bedbugsien kanssa ja useammastakin huoneesta oli niitä löytynyt. SSH otti asian kuitenkin vakavasti ja huoneita myrkytettiin sekä remontoitiin hyvin aktiivisesti. Ötököiden takia kuitenkin muutama asukas muutti keskustassa sijaitsevaan Student Hotelliin. Vuokra oli 365 euroa kuukaudessa, joka sisälsi myös Internetin. Tilat olivat mielestäni siistit ja olin omalta osaltani ötököistä riippumatta tyytyväinen valintaani. Samalla hinnalla Groningenista varmasti löytäisi paremmin varustellun huoneen tai asunnon yksityiseltä puolelta, mutta itse tykkäsin Kornon yhteisöllisyydestä.

Kaupunkina Groningen oli hyvin nuorekas. Kahviloita, ravintoloita ja kauppoja löytyi erittäin hyvin ja yöelämä oli todella vilkasta. Lähes joka viikko keskustassa oli jokin ilmaistapahtuma ja kevään aikana kaupungissa järjestettiin useammat isot festarit. Liikkuminen on kaupungissa helppo sillä etäisyydet ovat lyhyitä. Pyörällä pääsi nopeasti minne vain, ja Suomessa tulisi ottaa Alankomaiden pyöräteistä mallia. Myös kaupungin bussiliikenne toimi näppärästi eikä asunnoltani vienyt bussilla kuin 15 minuuttia kaupungin toisella laidalla sijanneelle rautatieasemalle. Groningeniin matkaavan kannattaa kuitenkin huomioida, ettei yleisimmät pankki- tai luottokortit kelpaa ravintoloissa tai ruokakaupoissa. Paikallisen ING- tai Rabo-pankin pankkikortti oli kuitenkin helppo saada myös vaihto-opiskelijoiden. Ilman paikallista pankkitiliä ei esimerkiksi junalippuja ollut mahdollista ostaa verkkokaupasta etukäteen.

Groningenin yliopisto oli mielestäni maineensa veroinen. Opetuksen taso oli korkea eikä luennoilla istuminen tuntunut pakkopullalta luennoitsijoiden karismaattisuuden myötä. Laskentatoimen ja rahoituksen kursseilla luento-opetuksen lisäksi oli viikoittain harjoituskerta, jota varten tuli tehdä ennakkotehtäviä. Harjoituksissa tehtiin paljon erilaisia ryhmätöitä ja muutamaan kurssiin kuului laajempi ryhmätyö, jonka suorittaminen vaati paljon omatoimista työtä. Ryhmätöistä sai kuitenkin varsin hyvin kompensaatiota lopulliseen arvosanaa ja niissä pääsi hyvin tutustumaan myös paikallisiin opiskelijoihin. Tentit olivat huomattavasti työläämpiä kuin kotiyliopistossamme. Laskentatoimen tentit olivat lähes 20 sivuisia ja sisälsivät laskuja sekä teoriaa koko kurssin sisällöstä, joten vain tärppien opetteleminen ei ollut riittävää edes läpipääsyyn. Kysymykset eivät kuitenkaan olleet mahdottoman vaikeita, mutta niiden määrän takia harjoituksissa käyminen ja laskurutiinin ylläpitäminen olivat lähes välttämättömiä. Yliopiston kirjastossa on valitettavan vähän kurssikirjoja tarjolla ja luennoitsijat vaativat niitä harjoituksissa. Kirjat ovat kuitenkin uutena todella kalliita, joten suosittelen ensimmäisenä tarkastamaan löytyykö kurssikirjaa esimerkiksi E-aineistona yliopiston tietokannasta. Itse ostin kirjani bol.nl sivustolta, joka tarjosi myös käytettyjä kirjoja hieman edullisemmin.

Yliopiston elämään oli helppo tutustua paikallisen ESN:n järjestämän tutustumisviikon myötä. Se sisälsi paljon asiatapahtumaa yliopistolla, mutta myös erittäin hauskoja sekä vaihto-opiskelijoita ryhmäyttäviä vapaa-ajan rientoja. Tällä viikolla varmasti moni tutustui muutamaan uuteen ystävään, joiden kanssa viettivät paljon aikaa koko vaihtoajanjakson. Myös yliopistolla oli oma tutorryhmänsä, jossa käytiin paikallisen opiskelijan opastuksella tärkeimpiä käytännönasioita läpi. Voinkin suositella molempia riippumatta kiinnostaako bilettäminen vai koulunkäynti enemmän.

Hollannissa keli on hyvin vaihteleva. Tänä keväänä mennessä satoi lunta ja kylmä kevät jatkui paikallisten mukaan ennätys pitkään. Kevät tuli kuitenkin hyvin nopeasti kun ensimmäiset lämpimät päivät saapuivat ja viimeiset kuukaudet olivat yhtä hellettä. Groningenissa tuulee kovasti, joten kannattaa mukaan varata hyvä tuulitakki. Kelit eivät estäneet kuitenkaan urheilua, sillä yliopistolla oli jopa 12 katettua tenniskenttää, 8 squaskenttää, uimahalli, kuntosali ja loputon määrä erilaisia jumppia. Lisäksi muita lajeja ja koulun omia urheilu seuroja oli aivan loputon määrä tarjolla. Muutenkin Groningen tarjoaa hyvät fasiliteetit liikkumiselle. Kaupungista löytyy lukuisia jalkapallo- ja urheilukenttiä, loistavat lenkkimaastot sekä vesiurheilukeskus, 70 metriä korkea kiipeilyseinä, katettu pikaluistelurata, cartingrata ja useampi golfkenttä. Groningenissa ei siis tekeminen lopu.

Reissaaminen on myös helppoa, sillä junalla ja bussilla pääsee helposti ympäri Benelux-maita. Sen lisäksi lentäminen muihin Euroopan maihin on hyvin edullista. Junalippuihin ei ole vaihto-opiskelijoilla mahdollisuutta saada opiskelija-alennus, joten ne ovat usein melko kalliita. Tarjolla on kuitenkin erilaisia ryhmälippuja, joita myydään Facebookin ryhmissä. Ryhmälipuista kannattaa kysyä paikallisilta, sillä niiden käytännöt muuttuivat jo viime kevään aikana useita kertoja.

Kevät oli mahtava. Tapasin lukuisia uusia ystäviä lähes jokaisesta maanosasta, joiden kanssa tulen olemaan yhteyksissä varmasti pitkään. Kiersin Euroopassa kahdeksassa maassa, mutta siitä huolimatta opin luennoilla omasta pääaineestani, kielistä kuin kansainvälisessä organisaatiossa toimisesta todella paljon. Ennen vaihtoa ulkomailla työskentely oli haave, mutta nyt mahdollisuus ja tavoite.