This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 28.08.2017 – 22.12.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 28.08.2017 – 22.12.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Yhteiskuntatieteiden tiedek.

Universiteit Maastricht 28.8.2017 - 22.12.2017

Erasmus-vaihto

27.8-22.12.2017

Maastricht University, The Netherlands

Faculty of Health, Life and Medicine Science

Program: European Public Health

 

Oman vaihtoprosessini käynnistin tammikuussa 2017. Tampereen yliopiston terveystieteellinen tiedekunta ei tarjoa paljoa yhteistyöyliopistoja, joten valinnan tekeminen oli suhteellisen helppoa. Maastrichtin yliopistoon päädyin, koska olin kuullut, että opetus on laadukasta ja kurssitarjonta vaikutti hyvältä. Myös keskeinen sijainti vaikutti valintaani paljon. Ensimmäinen vaihe oli hakea hyväksyntä vaihdolle Tampereen yliopistolta. Hyväksymisen saamiseen meni muistaakseni noin kuukausi. Tämän jälkeen alkoi dokumenttien lähetys kohdeyliopistoon Maastrichtiin ja kuukausien kestävä odotus hyväksymisestä. Olin kuullut kuitenkin, että suurella todennäköisyydellä kaikki terveystieteiden opiskelijat tulevat pääsemään Maastrichtin ylipistoon, joten odottelu ei ollut niin piinaavaa. Toukokuun lopulla sain virallisen päätöksen hyväksymisestä. Tämän jälkeen alkoikin käytännön järjestelyt. Itseasiassa samana päivänä sain hankittua asunnon jo itselleni. Maastricht housing tarjoaa vaihto-opiskelijoille valmiiksi kalustettuja huoneita, jos vaihdon kesto on alle vuoden. Päädyin tähän vaihtoehtoon, sillä se vaikutti kätevimmältä. Huomion arvoista on kuitenkin se, että yksityisiltä markkinoilta asunnon tulee saamaan huomattavasti halvemmalla. Opiskelija-asuntoloista joutui hyvinkin maksamaan 400-500 euroa kuukaudessa, yksityiseltä jaetun huoneen/asunnon sai mahdollisesti jo 300 eurolla. Muutenkin on hyvä huomioida se, että hintataso Hollannissa ei ole merkittävästi halvempi kuin Suomessa. Peruselintarvikkeet maksavat suurin piirtein saman verran, mutta ulkona syöminen, kulttuuri ja matkustaminen ovat puolestaan halvempia. Kesän aikana sain järjestettyä myös muita käytännön asioita, kuten vakuutusten hankkimisen ja kursseille ilmoittautumisen, joten pääsin lähtemään vaihtoon hyvillä mielin, kun asiat oli järjestetty jo hyvissä ajoin. Sain myös muutamia sähköposteja kohdeyliopistolta sisältäen yleistä infoa sekä lukujärjestykset kahdelle ensimmäiselle kuukaudelle.

Sunnuntaina 27.8 lensin Helsingistä Amsterdamiin, josta alkoi reilu kahden tunnin junamatka läpi Hollannin kohti Maastrichtia. Ensimmäisenä kävin hakemassa avaimet Maastrich housing -toimistolta. Asuntoni sijaitsi noin 3 kilometrin päässä keskustasta ja myös saman matkan päässä yliopistolta. Asuin opiskelija-asuntolassa, jossa minulla oli oma huone ja kylpyhuone, mutta jaettu keittiö muiden samassa kerroksessa olevien vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kyseinen asumismuoto oli helppo järjestää Suomesta käsin. Asuntolassa oli helppo tutustua uusiin ihmisiin, mutta vastaavasti jos omaa rauhaa kaipasi, se oli ajoittain vaikeaa.

Ensimmäinen ja tärkein ostos Maastrichtissa on varmasti pyörä. Pyöräily on paras tapa liikkua paikasta toiseen, asuitpa missä päin Maastrichtia tahansa. Pyörän voi helposti ja halvalla ostaa Facebook -ryhmien kautta. Kannattaa varautua siihen, että joku päivä pyöräsi ei olekaan tallessa, sillä pyörien varastaminen Maastrichtissa on todella yleistä.

Tässä vaiheessa haluan romuttaa jokaisen kuvitelmat, että vaihto-opiskelu Maastrichtin yliopistolla olisi pelkkää juhlimista, sillä Maastrichtin yliopistossa opiskelu vaati todella panostusta kursseihin. Opiskelin itse European Public Health ohjelmassa ensimmäisen vuoden kursseja, joita ennen joulua ennätin suorittaa 20 opintopisteen verran. Tämän lisäksi tein Tampereen yliopistolle etänä kursseja 7 opintopisteen verran. Ensimmäinen kouluviikko oli ”tyyntä myrskyn edellä”. Ensimmäinen viikko oli ns. orientaatioviikko, jossa käytiin läpi paljon käytännön asioita opiskelun ohella. Joten viimeistään ensimmäisen viikon aikana myös ne epäselväksi jääneet asiat saa selville. Orientaatioviikko oli myös hyvää aikaa järjestää käytännön asioita, kuten Maastrichtin asukkaaksi rekisteröitymisen (jos vaihto kestää yli 4 kuukautta) tai tavaroiden hankkimisen asuntoon yms.

Ensimmäinen pettymys liittyen kyseiseen yliopistoon (tiesin tämän jo kesällä) oli se, että vaihto-opiskelijat eivät saaneet valita kursseja, vaikka kaikki kyseisen koulutusohjelman kurssit järjestettiin englanniksi. Yliopiston tapa on se, että ainakin kandidaatin vaiheen vaihto-opiskelijat ottavat ensimmäisen vuoden kurssit järjestyksessä riippumatta siitä, minkä vuosikurssin opiskelija olet Suomessa. Opiskelu Maastrichtin yliopistossa on myös huomattavasti rankempaa kuin Tampereen yliopistolla. Opiskelu Maastrichtin yliopistolla koostuu pääsääntöisesti pbl -istunnoista ja tämän lisäksi käytössä on erilaisia workshop- ja skill training -istuntoja sekä ryhmätöitä ja perinteisiä luentoja. Luentoja lukuunottamatta kaikki aiemmin mainitut ovat läsnäolopakollisia. Jokaisen kurssin lopussa on myös tentti, johon kirjallisuutta oli myös enemmän luettavana kuin Suomessa. Myös arvosteluasteikko on tiukempi tenteissä ja jos tenteistä sai hylätyn, seuraava mahdollisuus uusia oli vasta lukukauden lopussa tai vuoden päästä, ainakin tässä kyseissä ohjelmassa. Eli tiivistettynä arkipäivät menivät pääsääntöisesti opiskellessa. Jokaisen lukukauden jälkeen tehdään myös päätöstentti, missä testataan aikaisempien kurssien osaamista sekä myös ”lukukausiessee”. Vaihdon aikana en suorittanut mitään kielikursseja. Yliopisto olisi tarjonnut esimerkiksi hollannin kielen kursseja, mutta resurssini eivät riittäneet ylimääräisen kielen opiskeluun opiskelutahdin takia.

Vaihdossa suoritetut kurssit aion hyväksilukea vapaasti valittaviksi kursseiksi, joten itselläni tuskin tulee olemaan ongelmia hyväksilukujen kanssa. Toisaalta hoitotieteen kandi- sekä maisteriohjelmassa vapaasti valittavia kursseja on vain yhteensä 20 opintopisteen verran, joten jos suunnittelet pidempää (esim. vuoden vaihtoa) suosittelen tarkistamaan, miten kurssien hyväksiluku onnistuu. Itse vertailin esimerkiksi juuri hoitotieteen kandi- sekä maisteriohjelman kursseja ja European public health -ohjelman kursseja ja sisällöllisesti ne eroavat paljon toisistaan, joten kurssien korvaaminen voi olla aika vaikeaa.

Kritiikkiä antaisin ehdottomasti Maastrichtin yliopiston byrokratiasta. Oli miltei enemmän sääntö kuin poikkeus, että asioiden selvittämiseen yliopistolla kului todella paljon aikaa. Opettajien sähköposteja sai odotella pitkään, ohjeistukset olivat epäselkeitä ja ristiriitaisia ajoittain ja vastuuta siirrettiin henkilöltä toiselle jatkuvasti. Päinvastoin Tampereen yliopiston kanssa vaihtojärjestelyt sujuivat mallikkaasti ja sain vastauksia kysymyksiini nopealla aikataululla.

Kaupunkina Maastricht oli viehättävä kompakti pikkukaupunki loistavalla sijainnilla. Koen kuitenkin, että neljä kuukautta Maastrichtissa oli riittävästi minulle, sillä kaipaan loppujen lopuksi suurkaupungin elämää. Keskeisen sijainnin takia matkustaminen oli helppoa, josta itse henkilökohtaisesti yritin ottaa kaiken hyödyn irti. Vaihdon aikana ennätin käymään kahdesti Brysselissä sekä kerran Amsterdamissa, Rotterdamissa, Düsseldorfissa, Frankfurtissa ja Kölnissä.

Kokonaisuudessaan vaihtokokemus oli miellyttävä jakso elämässäni ja vaikka opiskelu veikin paljon aikaa, ennätin nauttia myös paljon elämästä Maastrichtissa ja ulkomailla yleensä. Koen, että vaihdosta on ollut minulle hyötyä ja sain varmasti paljon hyödyllistä kokemusta tulevaisuuteen. Kansainvälinen työ- tai opiskelutausta on varmasti hyödyllinen meriitti yhä enemmän tulevaisuudessa. Kielitaitoni kehittyi myös hurjasti vaihdon aikana, mikä on hyvä tulevaisuuden työhaasteita ajatellen. Koen myös, että palasin Suomeen entistä rohkeampana ja itsevarmempana. Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtemistä jokaiselle, joka vähänkin miettii vaihtoon lähtemistä. Uskon, että vaihdosta saatavat kokemukset ovat hyödyllisiä menipä minne päin maailmaa tahansa. Maastrichtia vaihtokohteena suosittelen niille, jotka eivät pelkää tiukkaa opiskelutahtia tai ryhmätyöskentelyä sekä niille jotka eivät kaipaa suurkaupungin vilinää ja tykkäävät matkustella paljon. 

MARKO VALTA