This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 01.09.2017 – 29.01.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 01.09.2017 – 29.01.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Olin ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut suorittamaan vaihto-opinnot laadukkaassa ulkomaisessa yliopistossa. Lopulta viime syksyksi syntyi mahdollisuus lähteä tutustumaan ulkomaiseen kulttuuriin ja opiskeluympäristöön. Kansainvälinen työura ja ulkomailla asuminen ovat olleet myös mielessäni, joten päätin tarttua tähän mielenkiintoiseen mahdollisuuteen ja haasteeseen. Alankomaat ja varsinkin vaihtokohdeyliopisto, University of Groningen, valikoituivat hyvistä palautteista matkakertomuksissa ja tiedosta laadukkaasta opetuksesta. Lisäksi alankomaalaiset ovat tunnettuja vahvasta englanninkielentaidosta, ja se pitääkin täysin paikkansa. Heti alkuvaiheesta asti sain hyvän vaikutelman kohdeyliopistosta, sillä viestintä oli laadukasta ja aktiivista jo hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua. Tietenkin on tärkeää, että hoitaa oman osansa ajallaan, kuten allekirjoitukset vaihtodokumentteihin ja kursseille ilmoittautumisen sekä kuvan lisäämisen opiskelijakorttia varten kohdeyliopiston tietokantaan. Suosittelen ottamaan yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön matkavakuutusasioissa ja tarvittaessa vertailemaan hintoja. Omalla kohdallani muutama ensimmäinen kuukausi kuului vakuutukseeni ja sen lisäksi hankin muutaman kuukauden lisää, jotta matkavakuutus oli voimassa koko vaihtoajan.

Groningenin yliopistolla on otettu käyttöön muutama vuosi sitten mentorointiryhmät, joihin opiskelijat on jaettu ja tiedon ryhmistä saa ensimmäisenä päivänä yliopistolla. Mentoriryhmässä on 15-20 vaihto-opiskelijaa ja yksi paikallinen tutkinto-opiskelija, joka pyrkii opastamaan opiskeluun liittyvissä asioissa sekä toimimaan linkkinä yliopiston ja vaihto-opiskelijoiden välillä. Alustavasti tarkoituksena oli, että tapaamisia olisi ollut kolme, mutta erinäisistä syistä nämä tapaamiset jäivät vain kahteen. Suosittelen osallistumaan myös ESN-viikoille, joissa pääsee omaan ryhmään ja saa erinomaisen mahdollisuuden tutustua jo heti alussa todella moneen uuteen ihmiseen. ESN-viikolla on niin illanviettoja kuin tutustumista paikalliseen kulttuuriin sekä liikuntapäivä ACLO:ssa. Kohdeyliopistolla on selkeät verkkosivut ja kurssitarjonnat, joista on mielekästä valita itsellensä kiinnostavimmat kurssit. On hyvä tiedostaa etukäteen, että kursseilla edellytetään yleisesti omaa kirjaa ja kirjastossa näitä on melko vähän. Bol.com ja studystore.nl ovat esimerkiksi käteviä paikkoja hankkia kirjoja. Lisäksi kannattaa olla kurssien alussa hereillä kursseilla vaadittavista tehtävistä sekä ryhmiin ilmoittautumisessa, sillä nämä täyttyvät nopeasti.

Vaihtoajan asuin kohdeyliopiston suosittelemassa SSH:n International Student House:ssa Kornoeljestraatilla. Noin 390 euron vuokrahintaan kuuluu oma huone, mutta keittiö, vessat ja suihkut jaettiin 14 muun kerroslaisen kanssa. Itselleni jäi hyvät kokemukset kyseisestä asumismuodosta, sillä kerroksen yhteishenki oli hyvä ja yhteiset säännöt pitivät. Lisäksi tämän kautta tutustui moniin muihin vaihto-opiskelijoihin eri kerroksista. En kuitenkaan voi korostaa liikaa, että on erittäin tärkeätä hankkia asunto hyvissä ajoin, sillä syksyn aikana vaihto-opiskelijoiden asumisesta muodostui kansallinen ongelma. Kaikille vaihto-opiskelijoille ei pystytty tarjoamaan asumisratkaisua, jonka seurauksena osa joutui nukkumaan yönsä jopa taivasalla. SSH:n lisäksi Facebookissa on erilaisia ryhmiä, joista on mahdollista löytää itselleen vuokra-asunto.

Kaupunki on viihtyisä ja kompakti, josta löytyy monenlaisia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Liikkuminen on helppoa ja erityisesti pyöräilemällä pääsee kaikki matkat todella kätevästi. Bussiliikenne on myös laaja, mutta keskimäärin pyörällä pääsee nopeammin paikasta toiseen. Esimerkiksi Swapfiets vuokraa polkupyöriä kuukausihinnalla (opiskelijoille 12€/kk), ja heidän pyörät on helppo tunnistaa sinisestä eturenkaasta. Tietenkin Alankomaiden sää saattaa vaihtua nopeasti ja vesisade saattaa yllättää pyöräilijät, joten kannattaa varautua jo ennen lähtöä ja hankkia asianmukainen varustus.

Opiskelu Groningenin yliopistossa on laadukasta ja vaatii työtunteja myös periodin aikana. Erilaiset ryhmätyöt ja harjoitukset edellyttävät työskentelemistä luentojen lisäksi. Aikaisemmin jo totesin, että oppikirjat ovat yleisesti edellytys kurssin suorittamiseen ja saattavatkin aiheuttaa oman kustannuseränsä vaihdon aikana. Kurssialueet ovat yleisesti laajoja, joten kokonaisuuden hahmottaminen on keskeistä. Yleensä tentissä ei anneta kaavoja ja tentit ovat huomattavasti laajempia kuin Tampereella. Lisäksi tenttien vaativuutta kasvatetaan vuodesta toiseen. Tentteihin tulee siis valmistautua huolellisesti, jotta lopputulokseen voi olla tyytyväinen. Tähän yhtenä olennaisena vaatimuksena on riittävä englanninkielen taso, jotta pystyy osallistumaan opetukseen ja omaksumaan kurssilla opetetut asiat sekä suorittamaan parhaansa kolmen tunnin mittaisessa tenttitilaisuudessa.

Groningenista pääsee kätevästi matkustamaan ympäri Eurooppaa niin bussilla, junalla kuin lentäenkin. Varsinkin lentojen suhteen kannattaa ehdottomasti ottaa selvää Amsterdamin Schipolin lisäksi Bremenin ja Eindhovenin lentokentiltä lähtevistä lennoista, sillä osa halvempia lentoja tarjoavista yhtiöistä lentävät näiltä kentiltä. Junalla matkustaminen on melko kallista verrattuna Suomeen, eikä Alankomaissa ole käytössä opiskelija-alennuksia junalippujen osalta, joten suosittelen liittymään Facebook-ryhmään, jossa on enemmän tietoa senhetkisistä ryhmälippumahdollisuuksista (järjestelmä muuttui viimeksi tammikuun alussa 2018).

Syksyn aikana tutustuin moneen uuteen ystävään ja opin paljon uutta alankomaisesta kulttuurista sekä kansainvälisestä toimimisesta. Minulle jäi todella hyvät muistot vaihto-opiskeluajastani Alankomaissa ja varsinkin Groningenissa. Olin kuullut ennen vaihtoani ainoastaan hyviä kokemuksia vaihtoajasta ja siitä, että kannattaa nauttia jokaisesta päivästä. Näin jälkeenpäin voin itsekin yhtyä tähän ja suosittelen lämpimästi kaikkia lähtemään vaihto-opiskelemaan, jossain sopivassa vaiheessa opiskeluja. Lisäksi suosittelen Groningenin yliopistoa vaihtokohteeksi, sillä saa mahdollisuuden tutustua erilaiseen opiskelukulttuuriin sekä pääsee nauttimaan vaihtoajastaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että Groningenissa opiskeluihin on suhtauduttava tietyllä vakavuudella, jotta tarvittavat opintopisteet matkaavat Suomeen mukaan.