This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Radboud University Nijmegen, Nijmegen, 19.08.2017 – 21.06.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Nijmegen
Yliopisto: Radboud University Nijmegen
Vaihtoaika: 19.08.2017 – 21.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Yhteiskuntatieteiden tiedek.


Minulle oleellisin kriteeri vaihtokohdetta valitessa oli, että pystyisin opiskelemaan kohteessa pääainettani psykologiaa englanniksi. Tämä rajasi jo suuren osan vaihtoehdoista pois ja pohdintojen ja kurssitarjonnan selailun jälkeen valitsin jäljelle jääneistä Radboudin yliopiston. Tiesin pari opiskelijaa ainejärjestöstäni, jotka olivat olleet kyseisessä yliopistossa vaihdossa ja olin kiinnostunut Alankomaista maana. Ennen vaihtoon lähtöä etsin vaihdosta tietoa melko itsenäisesti kohdeyliopiston nettisivuilta sekä Tampereen yliopiston nettisivuilta. Luin myös matkakertomuksia ja laitoin ylös itselleni tärkeiksi kokemiani infoja.  

Ennen vaihtoon lähtöä kävin keskustelemassa vakuutusasioistani vakuutusyhtiössäni. Oma matkavakuutukseni on voimassa enintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti ulkomailla, joten jouduin ottamaan yhden lisäkuukauden syyslukukautta varten. Kävin jouluna Suomessa ja lisäksi huhtikuussa, joten kevätlukukauden pärjäsin ilman lisämatkavakuutuksia. Kaikki vakuutusten suhteen sujui ongelmitta ja sujuvasti, vaikka tilanteeni muuttuivat jonkun verran.  

Tampereen yliopistossa ei tarjota hollannin kielikurssia, joten en osallistunut kielikurssille. Opiskelin hollantia itsenäisesti esimerkiksi Duolingon avulla, mutta Alankomaissa pärjää kyllä kielenoppimisen kannalta vähän liiankin hyvin englannilla.  

Asuntoa pystyi hakemaan yliopiston kautta ja siitä tuli tietoa sähköpostitse kesällä heti ensimmäisten infopakettien mukana. Koin itse tämän helpoimmaksi tavaksi hankkia asunto ja samanlainen kokemus oli monilla vaihtokavereillani. Sain asunnon opiskelija-asuntoja välittävän SSH&:n kautta, hinta-laatusuhde oli hieman heikompi kuin Suomessa. Asuin 15 hengen kimppakämpässä aivan yliopiston vieressä ja vuokrani oli 360 euroa kuukaudessa sisältäen veden, sähkön ja internetin. Huoneen varaamisen yhteydessä mukaan oli mahdollista varata vuodevaate- sekä keittiöpaketit, jotka odottivat huoneessa valmiina. Saavuin Nijmegeniin päivä ennen vuokrasopimuksen alkamista, joten yövyin ensimmäisen yön Airbnb-asunnossa. Itsenäinen asunnon hankkiminenkin on mahdollista Nijmegenissä ja esimerkiksi Facebook ryhmässä ”Nijmegen International Students” ilmoitellaan jonkun verran vapautuvista asunnoista.  

Psykologian opinnot vastasivat odotuksiani, joskin pelkkä tenteistä läpipääsy vaati mielestäni enemmän työtä kuin Suomessa. On myös mahdollista, että kurssien aikana opiskelu jäi vähemmälle kaiken muun vaihtoaktiviteetin vuoksi, ja siksi ennen tenttejä opiskeltavaa tuntui olevan todella paljon. Opiskelu oli samantyylistä kuin psykologian opiskelu Tampereella ensimmäisinä vuosina; suurin osa luennoista oli isoja massaluentoja ja muutamia kurssitöitä per kurssi. Yliopiston kirjasto oli täysin erityylinen kuin Tampereella; suurinta osaa kirjoista oli saatavilla enintään muutama kotiin lainattava kappale ja muutama kirjastossa luettava kappale. Käytännössä kirjat piti siis ostaa jostain joko uusina tai käytettyinä, mikäli halusi lukea kirjat. Onneksi e-kirjoja oli saatavilla jonkun verran ja luentomateriaaleja opiskelemallakin pääsi pitkälle. Jouduin itse lopulta ostamaan vain yhden kirjan omaksi. Luovuutta pääsi käyttämään, jotta kaikki opiskeltavat asiat sai opiskeltua mahdollisimman pienillä kuluilla. Opiskelin kaikki kurssini englanniksi; englanninkielisten kurssien tarjonta, sekä psykologiassa että muissakin aineissa, on erittäin laaja Radboudin yliopistossa. Professorit ovat pääosin hyvin maanläheisiä ja helposti lähestyttäviä.  

Nijmegen on vilkas opiskelijakaupunki, suomalaisista kaupungeista vertaisin sitä Jyväskylään tunnelman ja opiskelijaelämän pohjalta. Tekemistä löytyy ja yliopistoon lukuisat järjestöt ovat erittäin aktiivisia järjestämään kaikenlaista ohjelmaa pubivisoista hyväntekeväisyysjuoksuihin ja ulkoilmateattereihin. Itse osallistuin moniin kulttuurijärjestön järjestämiin tapahtumiin, yliopistokappelin organisoimiin Meet&Eat -kokkailuhengailuiltoihin ja erilaisiin kansainvälisyysjärjestön järjestämiin retkiin ympäri Nijmegeniä ja Alankomaita. Yksi mainitsemisen arvoinen asia on Alankomaiden laajuisesti tunnustusta saanut Radboudin yliopiston urheilukeskus; tarjonta on uskomattoman kattava ja tilat erittäin laadukkaat. Urheilukortti on 15€/kk tai ~120€/lukuvuodessa. Pyörä on Nijmegenissä välttämätön tai vähintään suuren suuri apu liikkumiseen ja sen saa helposti ostettua tai vuokrattua orientaatioviikon alussa mentoriryhmän kanssa. Junaverkosto Alankomaissa on melko kattava ja hyvin toimiva, joten kannustan ehdottomasti tutustumaan muihinkin kaupunkeihin.  

Vaihtokokemus oli minulle henkilökohtaisesti erittäin merkittävä, eniten ehkä henkilökohtaisen kasvun puolesta. Omalta mukavuusalueelta tuli astuttua ulos viikoittain, alussa jopa päivittäin, ja uuden asian määrä oli valtava. Ainakin sopeutumistaitoni ja käytännöllinen luovuuteni kehittyivät valtavasti vuoden aikana ja lisäksi ihan puhdas kulttuurihistoriallinen tietämykseni kasvoi paljon matkustellessani lähimaissa ja ollessani vuorovaikutuksessa eri maista tulevien kavereideni kanssa.  

FILIPPA KALEJAIYE