This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 01.02.2018 – 08.06.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 01.02.2018 – 08.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Ennen vaihtoon lähtöä

Omaksi vaihtokohteekseni valikoitui Alankomaissa sijaitseva Maastricht University, ja hain vaihtoon kevätlukukaudeksi 2018. Kokonaisuudessaan sekä Suomen että Maastrichtin päässä hakuprosessi sujui varsin hyvin: tieto kulki hyvin ja kohdeyliopisto vastasi sähköposteihin nopeasti. Sain ensimmäisen yhteydenoton vaihtoyliopistolta toukokuussa sähköpostilla, jossa sanottiin lisätietoa hakemuksesta tulevan syys-lokakuussa. Mielestäni kaikki kommunikointi oli selkeää, infopaketit olivat kattavia ja kurssitarjonta selkeästi esitetty. Hakemus oli suhteellisen helppo täyttää, vaikka se vaati jonkin verran dokumentteja (kielitodistus, opintorekisteriote, passikuva ja passin kopio) jotka kannattaa muistaa kerätä ajoissa. Kaikki kuitenkin onnistui helposti netissä. Maastrichtissa saattaa alkuun tuntua että kursseja tulee valittua hyvin vähän, sillä rajoitus on kaksi kurssia per periodi. Tämä on kuitenkin varsin sopiva työmäärä, sillä Suomeen verrattuna itsenäistä opiskelua on paljon.

Ennen vaihtoon lähtöä Suomessakin riitti järjesteltävää: asunnon jälleenvuokraamista, muuttamista ja asunnon etsimistä vaihtokohteesta. Matkavakuutus minulla oli jo ennaltaan olemassa, joten sen suhteen varmistin vain pidemmän voimassaoloajan vaihdon ajaksi. Ostin lennot Norwegianilta Helsingistä Amsterdamiin. Maastrichtissa on pieni lentokenttä, mutta lähellä ovat myös Eindhovenin, Kölnin, sekä Brysselin lentokentät. Itse valitsin lentää Amsterdamiin, koska sinne sai halvimmat lennot, sekä sieltä siirtyminen Maastrichtiin vaikutti yksinkertaisimmalta vaihtoehdolta: junalla pääsi muutamassa tunnissa Amsterdamista Maastrichtiin.

Maastrichtin yliopistolla ei varsinaisesti ole omia asuntoja tai asuntoloita, mutta he suosittelevat käyttämään Maastricht Housingin palveluja, jonka kautta saa vuokrattua huoneen asuntolasta. Suurin näistä asuntoloista on UM Guesthouse, jossa iso osa vaihtareista asuu. Itseäni ei houkuttanut asuntoloissa keittiön ja kylpyhuoneen jakaminen useamman opiskelijan kanssa (myös osa huoneista on jaettu kahden ihmisen kesken), sekä korkea hintataso. Huoneesta jossa keittiön jakaa 15 ihmisen kanssa ja vessan 5 ihmisen kanssa joutuu maksamaan noin 500€ kuussa. Toisaalta sosialisoitumisen kannalta asuntolat ovat hyvä vaihtoehto, mutta niissä myöskin oma rauha ja hiljaisuus ovat vähissä. Päädyin itse vuokraamaan huoneen yksityisesti paikalliselta joka oli lähdössä työharjoitteluun kevääksi. Tämä on myös suosittu vaihtoehto ja Facebookissa on monia ryhmiä joissa ihmiset ilmoittavat asunnoista. Näissä kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä, sillä myös huijareita on näissä ryhmissä paljon, ja toisaalta myös kilpailu asunnoista on kovaa. Itsellä kävi sinänsä tuuri että löysin Facebookin kautta halvemman ja hyväkuntoisen huoneen, ja vaikka sijainti ja kämppikset eivät olleetkaan täydellisiä, olin valintaani tyytyväinen.

Vaihtokohteessa

Hollantiin sopeutuminen sujui oikein hyvin ja elämä vaihtokohteessa lähti rullaamaan suhteellisen nopeasti. Maastrichtissa pärjää hyvin englannilla, sekä kursseilla että arkielämässä, joten en kokenut kielikursseja tai hollannin opiskelua tarpeelliseksi. Maastrichtin keskusta on suhteellisen pieni, mutta lähes kaikki vaihtarit hankkivat pyörän vaihdon ajaksi koska se helpottaa elämää ja kaupungissa liikkumista huomattavasti. Myöskin pyöriä kannattaa etsiä eri Facebook-ryhmien kautta. Maastrichtissa on aktiivinen Erasmus Student Network -järjestö, joka järjestää paljon tapahtumia ja retkiä lähialueille. Lähes joka viikko on jotain tapahtumaa, ja niihin on helppo lähteä mukaan. Samanlaista henkilökohtaisempaa tutorointia kuin Suomessa ei kuitenkaan ole tarjolla Maastrichtissa, mutta en kokenut tätä suureksi puutteeksi.

Opiskelujen aloittaminen kohdeyliopistossa jännitti hieman, sillä olin kuullut kurssien olevan haastavia. Kursseja ei tosiaan ole kerralla paljon, ja luentoja ja tutoriaaleja on noin 3-4 kertaa viikossa, yleensä 2 tuntia kerrallaan. Mielenkiintoisinta oli opetustyyliin sopeutuminen: Maastrichtissa on käytössä Problem Based Learning, johon sisältyvät juurikin tutoriaalit. Menetelmä on varsin opiskelijapainoitteinen, ja opettajan kuuluisi olla lähinnä valvomassa että keskustelu pysyy asianmukaisena. Menetelmässä on hyvät ja huonot puolensa: paljon puhuville menetelmä sopii, mutta varsinkin hiljaisemmille opiskelijoille menetelmä ei välttämättä ole miellyttävä. Myös jos englannin puhuminen jännittää kovasti, voi osallistuminen olla aluksi hankalaa. Läsnäolopakkoa kursseilla ei periaatteessa ole, mutta osallistumista ja aktiivisuutta arvioidaan joko vähentämällä -0,5 arvosanasta passiivisilta opiskelijoilta, ja vastaavasti +0,5 jos osallistuminen on ollut erittäin kiitettävää. Opetusmenetelmä oli mielenkiintoinen kokemus josta opin paljon, mutta koen silti oppivani paremmin itsenäisesti opiskelemalla.

Kurssit olivat mielenkiintoisia ja European studies -opiskelijoille vaihtoehtoja on paljon: itse valitsin ensimmäiseen periodiin European State sekä Political Culture I kurssit, ja toiseen External Relations of the EU ja Analysing Research Designs -kurssit. Olin tyytyväinen valitsemiini kursseihin, mutta myös muut tarjotut kurssit olisivat vaikuttaneet mielenkiintoisilta ja kuulin kavereilta niistä paljon hyvää palautetta. European Studies on mielestäni loistava ohjelma jos EU ja Eurooppa-asiat kiinnostavat: kurssitarjonta on hyvä ja opettajat myös ammattitaitoisia ja innostavia. Maastrichtiin vaihtoon lähtiessä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että välillä täytyy myös opiskella: itsenäistä opiskelua ja luettavaa on paljon, ja kurssien arvostelu on suhteellisen tiukka. Vaikka olin kuullut opintojen olevan haastavia ja orientaatiopäivänäkin meille vaihtareille sanottiin ettei huippuarvosanoja kannata odottaa, viime kädessä kurssit eivät olleet niin haastavia kuin pelkäsin.

Maastricht itsessään on aika pieni kaupunki, ja Hollannin isommat kaupungit ovat melkeinpä kaikki vähintään kahden tunnin junamatkan päässä. Joka tapauksessa Maastrichtista on helppo lähteä reissaamaan, ja sekä Belgia että Saksa ovat lähellä. Itse päätin hyödyntää ESN-kortilla saatavat Ryanair -alennukset, ja reissussa tuli käytyä Italiassa, Kroatiassa, Espanjassa ja Portugalissa, muiden pienempien reissujen lisäksi.

Kaiken kaikkiaan vaihto Maastrichtissa oli todella antoisa kokemus, sekä opiskelujen, vaihtarielämän että matkustamisen kannalta. Arvokkain kokemus Maastrichtissa oli sen kansainvälisyys ja aivan mahtavien ihmisten tapaaminen, mutta myös opintojen laadukkuus ja mielenkiintoisuus, joten voin suositella Maastrichtia jos nämä asiat kiinnostavat. Vaikka Maastrichtiin lähtiessä kannattaa harkita onko vaihdon aikana sitoutunut myös oikeasti opiskelemaan, mielestäni opiskelua ja kurssien tiukkaa arvostelua ei kannata liikaa pelätä, vaan ottaa tarjotuista kursseista kaikki irti, ja tietenkin myös nauttia siitä vaihtarielämästä.

ANNA LOUNASKORPI