This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 01.02.2018 – 08.06.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 01.02.2018 – 08.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Yhteiskuntatieteiden tiedek.

Hain viime syksyn täydennyshaussa Erasmus-vaihtoon Maastrichtin yliopistoon opiskelemaan politiikantutkimusta kevätlukukaudelle 2018. Etukäteisjärjestelyt ennen vaihtoa sujuivat ongelmitta. Vaihtohaun ohjeistus oli mielestäni selkeä, ja tarvittaessa Tampereen yliopiston vaihtokoordinaattori auttoi, jos minulla oli jotakin kysyttävää. Kävin pari kertaa tapaamassa häntä varmistaakseni, että olin täyttänyt kaikki dokumentit oikein. Maastrichtin yliopiston nettisivut ja ohjeistus vaihtohakua koskien olivat myös mielestäni erittäin selkeät. Maastrichtin yliopistossa tarjottiin vaihto-opiskelijoille valmiiksi muodostettuja opinto-ohjelmia, joista sai halutessaan valita yhden 30 opintopisteen kokonaisuuden. Maastrichtin yliopiston vaihtokoordinaattori otti minuun heti yhteyttä sähköpostitse vaihtopaikan varmistuttua. Mielestäni oli yllättävää, että vaihto-opiskelijat eivät saaneet valita muuta kuin kanditason kursseja, mutta loppujen lopuksi tämä ei käytännössä haitannut.

En osallistunut erilliselle kielikurssille ennen vaihtoon lähtöä, sillä tiesin etukäteen Maastrichtin yliopiston olevan hyvin kansainvälinen, ja että valitsemieni kurssien opetus järjestettäisiin englanniksi. Ennen vaihtoon lähtöä opettelin hieman hollantia yliopistolta saamani OLS-lisenssin kautta verkkokurssilla, mutta loppujen lopuksi kielen opiskelu jäi vaihdon aikana taka-alalle. Tähän vaikutti merkittävästi se, että paikalliset puhuivat sujuvasti englantia. Asiakaspalvelutilanteissa yritin pärjätä hollannin taidoillani, mutta nopeasti paikalliset vaihtoivat englantiin, kun huomasivat, että en puhu äidinkielenäni hollantia. Harmittaa jälkikäteen, että en oppinut hollantia, sillä se olisi ollut mukavaa ja antanut lisää mahdollisuuksia tutustua paremmin paikalliseen kulttuuriin. Toisaalta, vaihto-opinnot yliopistossa itsessään veivät niin paljon aikaa, joten kielen opiskelemiseen ei jäänyt riittävästi resursseja.

Vaihtojaksoni alkoi virallisesti 1.helmikuuta, mutta saavuin Amsterdamin kautta junalla Maastrichtiin jo muutamaa päivää etukäteen tammikuun loppupuolella. Olin aloittanut asunnon etsimisen hyvissä ajoin syksyllä saatuani tiedon vaihtopaikasta Maastrichtissa, sillä olin kuullut asuntotilanteen olevan huono kaupungissa. Tämä huhu osoittautui todeksi; kohtuuhintaisen majoituksen löytäminen oli hankalaa, sillä kysyntä oli niin suurta. Asuminen keskimäärin oli mielestäni kalliimpaa kuin Suomessa. Maastrichtin yliopisto suositteli vaihto-opiskelijoille opiskelija-asuntoloita (Maastricht housing -sivusto), mutta halvempia vuokrattavia huoneita oli tarjolla yksityisten vuokraajien kautta. Suosittelen asuntoa etsiessä katsomaan ilmoituksia myös Facebook-ryhmistä (esim. maastricht student rooms msr-group-search/offer). Kannattaa kuitenkin olla varovainen mahdollisten hujausyritysten varalta. Päädyin itse lopulta vuokraamaan huoneen omakotitalosta paikalliselta pariskunnalta, jotka ottivat minuun yhteyttä Facebook-ryhmään julkaisemani päivityksen myötä. Asumisratkaisu osoittautui itselleni sopivaksi, sillä se oli hyvin edullinen ja asuinympäristönä rauhallinen, ja vuokranantajani olivat erittäin mukavia sekä avuliaita.

Maastrichtin yliopiston kansainvälinen opiskelijajärjestö organisoi ensimmäisten viikkojen aikana etenkin vaihto-opiskelijoille suunnattua orientaatio- sekä tutustumisohjelmaa, jossa pystyi tutustumaan muun muassa muihin vaihto-opiskelijoihin. Kyseinen opiskelijajärjestö organisoi erilaisten opiskelijatapaamisten ja tutustumisen lisäksi muun muassa erilaisia tapahtumia sekä retkiä Maastrichtin ulkopuolelle, kuten Amsterdamiin ja Luxemburgiin.

Kevätlukukauden ensimmäisenä päivänä helmikuussa yliopistolla järjestettiin myös pakollinen orientaatiotapaaminen, jossa muun muassa esiteltiin Maastrichtin yliopistossa käytettävä PBL-opiskelumalli (Problem Based Learning), ja tutustuttiin kaupunkiin tuutoreiden vetämällä kaupunkikierroksella. Yliopiston palvelut olivat mielestäni erittäin toimivia: nettiyhteys toimi kampusalueelle moitteettomasti, kirjaston valikoima oli laaja ja tulostuskäytännöt helppo omaksua. Henkilökunta ja ihmiset olivat mielestäni ylipäätään hyvin ystävällisiä ja avuliaita, ja keskustassa sijaitseva kampusalue, jossa pääasiassa valitsemieni kurssien opetus järjestettiin, oli erittäin miellyttävä miljööltään, ja alakerrassa sijaitsi jopa opiskelijoiden pyörille oma pyöräkellari.

Opiskelin Maastrichtin yliopistossa politiikantutkimusta, joka käytännössä tarkoitti European studies -opintosuuntausta. Olin saanut aiempien vaihtokertomusten perusteella käsityksen siitä, että opiskelu Maastrichtin yliopistossa on intensiivistä. Tämä mielikuva osoittautui ainakin minun kohdallani paikkansa pitäväksi, sillä kurssit olivat vaativampia mitä olin Tampereen yliopistolla tottunut. Kurssien opetus oli mielestäni korkealaatuista. Opetuksessa korostui kohdeyliopistossa paljon sovellettu ongelmaratkaisukeskeisyysmetodi (PBL-malli) ja ryhmätyöskentelyn tärkeys. Aktiivista osallistumista kurssien ryhmätapaamisissa pidettiin olennaisena. Minulla erilaisiin oppimiskäytäntöihin tottuminen otti enemmän aikaa mitä olin alun perin kuvitellut, mutta onneksi pienryhmien tuutorit olivat hyvin kannustavia ja avuliaita. PBL-malliin saatiin ytimekäs perehdytys ensimmäisenä opintopäivänä, ja parhaimmillaan mallin sovellus osoittautui kurssien teemoja käsiteltäessä hyvin hedelmälliseksi.

Maastricht kaupunkina ja vaihtokohteena oli mielestäni erittäin miellyttävä ja idyllinen. Mielestäni oli ihanaa viettää kevät jossakin vähän lämpimämmässä paikassa; alimmillaan lämpötila taisi hipoa
-8 astetta koko vaihdon aikana, ja jo huhtikuun puolella pääsi nauttimaan 25-30 asteen aurinkoisista päivistä. Elinkustannukset ja hintataso Maastrichtissa vastasi mielestäni samaa mitä Suomessa. Jotkin ruoka-ainekset, kuten vihannekset ja hedelmät torilta ostettuna, olivat edullisia, unohtamatta huokeahintaisia belgialaisoluita. Suosittelen avaamaan hollantilaisen pankkitilin, jos aiot viipyä Maastrichtissa useamman kuukauden, sillä yllätyksekseni lähes missään ei pystynyt maksamaan kansainvälisillä luotto- tai pankkikorteilla. Harrastusmahdollisuuksia ja erilaisia kiinnostavia kulttuuri- ja urheilutapahtumia oli mielestäni runsaasti tarjolla. Itse päädyin tanssimaan Bollywood-tanssiryhmässä ja osallistumaan kahden paikallisen squatin kansalais- ja kulttuuritoimintaan. Nämä vallatut talot toimivat eräänlaisina kulttuurikeskuksina, jossa on tarjolla muun muassa vegaanikokkausiltoja, ilmaisia jooga- ja meditaatiotunteja, musiikkitapahtumia ja keskustelutilaisuuksia. Jos pidät livejazzista ja kahviloissa istuskelusta, Maastrichtia ei voi muuta kuin suositella.

Loppujen lopuksi Maastricht ei ole kovin suuri kaupunki, joten suosittelen ostamaan vaihdon ajaksi polkupyörän. Pyöräily kaupungissa on helpoin ja nopein tapa liikkua paikasta toiseen. Hollanti ylipäätään on pyöräilylle mitä otollisin maa, sillä infrastruktuuri ja liikenne on organisoitu pyöräilijät huomioiden. Kävin muutamilla pyöräretkillä lähiseuduilla. Kaupungin turisti-infosta voi ostaa pyöräilykartan, johon on merkitty myös pyöräilyreitit Belgian puolella.

Matkustelu Maastrichtista toisaalle oli erittäin helppoa, sillä kaupunki sijaitsee aivan Belgian ja Saksan rajojen tuntumassa. Flixbussilla pääsi nopeasti ja huokeasti matkaamaan esimerkiksi Brysseliin ja Kölniin. Aivan Maastrichtin lähellä sijaitsevaan saksalaiseen pikkukaupunkiin Aacheniin pääsee matkaamaan paikallisbussilla edulliseen hintaan, ja Belgian puolella esimerkiksi Liegé oli myös lyhyen ja halvan junamatkan päässä.  

Mielestäni vaihtokevääni Maastrichtissa oli erittäin kiinnostava ja kasvattava kokemus. Vaihto olisi voinut olla antoisampi ja parempi käydä kandivaiheessa, sillä lähes kaikki tapaamani muut vaihto-opiskelijat olivat kandivaiheessa, ja loppujen lopuksi eri elämäntilanteiden takia en päätynyt tutustumaan niin monen vaihtarin kanssa. Ylipäätään itseä yllätti se, että uusiin ihmisiin tutustuminen vaihdon aikana voi olla työlästä, mutta loppujen lopuksi onneksi ystävystyin joidenkin paikallisten kanssa. Vaihtojakso antoi minulle perspektiiviä siitä, millaista opiskelu on muualla kuin Suomessa ja Tampereen yliopistossa, ja englannin kielitaitoani vahvistui. Uskon, että vaihtojakso Hollannissa antoi minulle valmiuksia työskennellä kansainvälisessä ympäristössä ja vahvisti itseluottamustani hakea töitä myös ulkomailta tulevaisuudessa.