This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 09.04.2018 – 06.07.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 09.04.2018 – 06.07.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketiet. ja biotieteiden tdk

Lähdin vaihtoon Tampereen yliopiston lääketieteen tiedekunnasta, josta meitä lähtee joka vuosi kuusi toisen vuosikurssin opiskelijaa Maastrichtin yliopistoon Alankomaihin. Kansainvälisyys koordinaattorimme piti syksyllä infoluennon aiheesta, ja tällöin minulla alkoi jo ajatus vaihdosta kytemään päässä. Pari viikkoa infon jälkeen halukkaat olivat jättäneet hakemuksen, ja pidettiin arpajaiset siitä ketkä lopulta vaihtoon pääsevät. Olin itse yksi onnekkaista. Aloimme aika nopeasti katselemaan sopivaa asuntoa Maastrichtista sillä saimme tietää koordinaattoriltamme, että se on ollut joka vuotinen suurin ongelma. Maastrichtista on nimittäin aika vaikea saada asuntoa, joka on järkevän hintainen, ja mihin mahtuisi kuusi ihmistä.

Talven ja kevään aikana tapasimme lisää koordinaattoriamme, ja saimme hieman lisää ohjeita vaihtoon liittyen, myös viime vuoden vaihtarit jakoivat meille arvokasta tietoa opiskeluista ja kaupungista yleensä. Meillä oli myös sinänsä ehkä aika helppo vaihtoon lähteminen, koska tiesimme tasan tarkkaan mitä tulemme opiskelemaan, ja kuinka pitkiä kurssit tulevat olemaan. Valitsimme jo hyvissä ajoin myös valinnaisen kurssin. Kaikista vaihtoehtoisista valinnaisista kursseista oli onneksi Maastrichtin yliopistolla lyhyet kuvaukset, jonka perusteella oli helpompi päättää, minkä valitsee. Koordinaattorimme on sen verran tottunut joka vuotisiin Maastrichtin vaihtoihin, ettei meillä ollut mitään ongelmia myöskään dokumenttien kanssa, ja hän myös auttoi meitä dokumenttien täyttämisessä. En ottanut erillistä matkavakuutusta vaihtoa varten, ja omanikin on voimassa vuodessa vain 45 päivää, mutta en ole yhtään tapaturma-altis ja omistin eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joten tiesin, että tulisin kyllä saamaan hoitoa vähintäänkin akuuteissa tilanteissa. En osallistunut minkäänlaisille kielikursseille, sillä en uskonut tarvitsevani hollannin kieltä kolmen kuukauden vaihdon aikana, ja ajattelin myös että tulisin oppimaan hollannin kielen perusteet käytännössä. Olin myös jo vieraillut samana talvena ennen vaihtoon lähtöä Maastrichtissa, ja todennut, että kaikki kyseisessä kaupungissa puhuvat englantia. En myös vaihdon aikana kertaakaan törmännyt englantia osaamattomaan ihmiseen Maastrichtissa.

Maastrichtin yliopistossa on tutortoimintaa, mutta koska saavuimme sinne kesken lukukauden, ei meille ollut sinänsä järjestetty mitään omia tutorryhmiä. Tutorryhmät olisi kyllä saattanut olla parempia, koska näin olisi ehkä päässyt paremmin integroitumaan myös muiden alojen vaihto-opiskelijoiden kanssa. Onneksi kuitenkin, kun tulimme, piti meidän kansainvälinen lääketieteen linja pienen tutustumisillan paikallisessa burrito-paikassa. En myöskään osallistunut Maastrichtissa kielikursseille, ja opin hollannin alkeet käytännön kautta. Vaihdon lopussa pystyin esimerkiksi asioimaan kaupan kassalla hollanniksi.

Olimme löytäneet yhteisen kuuden ihmisen asunnon airbnb:n kautta, mutta teimme oman vuokrasopimuksen vuokraisännän kanssa. Maastrichtissa on yleisesti aika korkea vuokrataso, joten olimme hyvin tyytyväisiä, että saimme ison paritalon uima-altaalla alle 500 eurolla kuukaudessa per henkilö. Asunto oli muuten mukava ja kalustettu, mutta kaikille ei riittänyt omia huoneita. Myös asunnon vuokraisännän kanssa oli useita kertoja ongelmia, ja jouduimme jopa turvautumaan poliisiin ja lakineuvontaan hänen takiaan. Kestimme vuokraisännän toilailut, koska tapahtumien aikaan oli vaihtoamme jäljellä enää kuukausi, ja uuden asunnon hankkiminen kuudelle ihmisille niin lyhyessä varoitusajassa olisi ollut hyvin vaikeaa. Näin tuleville vaihtareille, voin antaa vinkkinä, että kannattaa sopia vuokraisäntien ja -emäntien kanssa heti alussa asunnon pelisäännöt kunnolla, jotta tietää että he tietävät vuokralaisten oikeudet. Olen myös kuullut, että vaihtareilta yritetään välillä pyytää korkeampaa vuokraa kuin muilta, joten alueen vuokrataso on hyvä selvittää ennen sopimuksen allekirjoitusta.

Opiskelin Maastrichtin yliopistossa lääketiedettä kansainvälisellä linjalla. Opetus vastasi suurin piirtein odotuksiani, mutta yllättävää oli esitelmien yleisyys. Niitä oli joka jaksolla vähintään yksi, myös tutoristunnot olivat Maastrichtissa selkeämmin strukturoituja. Luentoja ei yliopistossa juurikaan ollut ensimmäisellä jaksolla, vaan opetus perustui pitkälti tutoristuntoihin ja practicaleihin. Taas toisessa jaksossa, joka oli valinnainen, oli enemmän luentoja, ja myös kaksi kertaa viikossa tutoristunnot. Valinnaisessa jaksossa minua hieman häiritsi se, että siinä englannin taso ei ollut niin korkea, ja useisiin luentoihin oli eksynyt hollantilaisia sanoja.

Ensimmäisessä jaksossa arvioitiin myös meidän professional behavior, joka oli täysin uutta minulle sekä teimme epidemiologiasta ryhmätyön, ja meillä oli vielä sen lisäksi occupational healthista maakohtaiset esitelmät. Näiden kaikkien lisäksi myös tietenkin tentti kuului suoritustapoihin. Valinnaisessa jaksossa teimme esitelmät ja arviointi perustui osin esitelmään sekä osin tenttisuoritukseen. Kaikki tietolähteet olivat helposti saatavilla, ja Maastrichtin yliopistolla on hyvät lisenssit eri tietokantoihin, joita käytimme paljon hyväksi. He myös julkaisevat jokaiselle jaksolle aina lähdelistat, jotka auttavat tutoreihin lukiessa. Opiskelu Maastrichtin yliopistossa oli hyvin itsenäistä ja koulupäivät olivat yleensä pelkästään maanantai ja torstai, joka sopi näin vaihtarille paremmin kuin hyvin. Oli mukavaa, kun aikaa jäi koulun ohella hyvin myös muuhun. Koska olin kansainvälisellä linjalla oli koulukielemme englanti, ja aluksi se tuntui hieman vaikealta, koska olin tottunut käyttämään lääketieteen sanastoa suomeksi. Kielitaito kuitenkin kehittyi nopeasti, ja siitä tuli matkan aikana koko ajan helpompaa. Koin kuitenkin, että pärjäsin hyvin kielitaidollani.

Maastrichtin yliopistolla olisi ollut paljon erilaisia kerhoja, joihin olisi voinut osallistua, mutta olimme sen verran lyhyen aikaa siellä, että eniten tutuksi tuli yliopiston vieressä sijainnut sali. Maastrichtissa oli hyvät lenkki-, pyöräily ja leffamahdollisuudet, ja vaikka kaupunki ei mikään ihan hirveän iso olekaan keskustassa oli aina tekemistä ja nähtävää. Maastrichtissa oli ehdottomasti näkemisen arvoista kaunis vanhakeskusta, joka tuntui joka kerta yhtä uskomattoman upealta. Pääsimme myös kokemaan ruokavaunu-festarit sekä aivan ihanat aurinkoiset puistokelit. Maastrichtista pääsi hyvin helposti matkustelemaan, ja matkustimmekin vaihtariporukassa useita kertoja useisiin eri Euroopan maihin. Sieltä päin sai todella halpoja lentoja ympäri Euroopan, kuitenkin välillä piti myös nukkua lentokentillä halpojen lippujen vuoksi. Elinkustannukset ovat Alankomaissa suurin piirtein samaa luokkaa, ja jotkut ruoka-aineet ovat halvempia ja jotkut taas kalliimpia kuin Suomessa. Itseäni ihmetytti hedelmien ja vihannesten hieman Suomea korkeampi hintataso. Maastrichtissa kannattaa myös ehdottomasti ostaa pyörä ja mielellään yrittää välttää hämäriä pyörämyyjiä. Siellä myös varastetaan paljon pyöriä, joten omastaan on tärkeä pitää hyvää huolta.

Alankomaissa on itsessään erittäin helppo matkustaa. Junayhteydet ovat hyvin toimivat sekä useita bussiyhtiöitä löytyy, varsinkin flixbussia tuli käytettyä paljon. Huonona puolena voi sanoa rautatietyöntekijöiden lakot, sillä niitä mahtui kolmen kuukauden vaihtoaikaamme useita. Alankomaalaiset puhuvat myös yleisesti ottaen todella hyvää englantia, joten matkustusmaana ja vaihtomaana Alankomaat ovat varmasti yksi helpoimmista.

Maastrichtin yliopiston vaihdossa suorittamani kurssit tulivat helposti hyväksiluetuksi, ja tähän on varmasti syynä se, että tiedekuntamme lähettää Maastrichtin yliopistoon joka vuosi opiskelijoita, ja kurssien sisältö on katsottu Suomen opinnot korvaaviksi.

Koin vaihdon hyvin merkitykselliseksi tulevaisuuteni kannalta, sillä se toi lisää halua asua ulkomailla vielä jossain vaiheessa, ja tietyllä tavalla avasi maailman minulle. Olen matkustellut usein ennen vaihtoa, mutta vaihto sai minut paremmin tajuamaan myös, kuinka helppo on lähteä asumaan ulkomaille. Vaihto myös paransi englantiani varsinkin lääketieteen sanaston osalta sekä opetti, että pärjään missä vain. Vaihto toi myös lisää itsevarmuutta omaan osaamiseen. Oli myös aivan mahtavaa tutustua muihin opiskelijoihin ympäri maailmaa, sekä huomata tietyt kulttuurierot.

Maastrichtin vaihto oli ehdottomasti kevääni kokokohta, sekä olen hyvin onnellinen, että pääsin sinne. Muutenkin koin, että vaihto-ohjelma toimi hyvin, ja osasyy siihen on varmasti laitoksiemme jo pitkään jatkunut yhteistyö.