This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 09.04.2018 – 06.07.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 09.04.2018 – 06.07.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketiet. ja biotieteiden tdk

Kuulin vaihdosta ensimmäisen kerran fuksivuonna hupituutoreiden mainitsemana ja myöhemmin keväällä jollain luennolla mainittuna. Seuraavana syksynä kansainvälisyyskoordinaattorimme Tarja Lehto kävi pitämässä meille luennon kansainvälisyydestä opinnoissamme, ja siellä selvisi hyvin tietoja vaihdosta. Vaihtoonlähtijät arvottiin halukkaiden joukosta. Valinnan jälkeen Tarjalle toimitettiin vaihtoa koskevia asiakirjoja ja oma valinta valinnaiseksi kurssiksi. Tarjalla oli hyvät tiivistelmät kursseista, koska niitä oli netistä vaikea löytää.

Matkan ajaksi minulla oli matkavakuutus, joka oli voimassa 45 päivää, ja siihen ostettu loppuajaksi ylimääräinen lisävakuutus. Otin myös varmuuden vuoksi lisävakuutuksen matkatavaroilleni, koin tämän henkilökohtaisista syistä tarpeelliseksi. Kaikkien kohdalla se tuskin on välttämätöntä.

En osallistunut Tampereella kielikurssille, koska opiskelun kieli oli englanti ja koin oman englanninkielentaitoni olevan tarpeeksi hyvällä tasolla.

Koska saavuimme Alankomaihin kesken lukukauden, ei koulun puolesta ollut järjestettynä tutortoimintaa. Onneksi kansainvälisen linjan opiskelijat olivat järjestäneet yhdessä tutustumisillan, jossa me vaihto-opiskelijat pääsimme tutustumaan toisiimme ja osaan kurssikavereistamme. Vaihdon aikana osallistuimme myös muihin kurssin järjestämiin toimintoihin, joita sovittiin kurssin ja vaihtareiden WhatsApp-ryhmissä.

Me suomalaiset vaihtarit asuimme kaikki samassa paritalossa n. 5min päässä yliopistolta. Asunnon olimme löytäneen Airbnb:stä syksyllä ja vuokra oli keskitasoinen alueen yleiseen vuokraan katsoen. Koulun kautta saatavat dormitoriot koimme liian kalliiksi vaihtoehdoksi ja halusimme asua yhdessä vaihdon aikana. Vaihdon lopussa kuulimme facebookissa olevista ryhmistä, joissa olisi myös ollut asuntoja vuokralle. Asuntoa vuokratessa kannattaa tarkkaan lukea vuokrasopimus ja olla tietoinen paikallisesta lainsäädännöstä vuokra-asuntoja koskien. Tähän apua saa kaupungin ja yliopiston sivuilta.

Vaihdon aikana opiskelimme yliopiston kansainvälisellä linjalla lääketiedettä englannin kielellä. Luentojen ja ryhmätöiden lisänä oli Tampereelta tuttu PBL-opetus, jota käytetään Maastrichtissa myös muilla kuin lääketieteen alalla. Opetus oli suurimmaksi osaksi todella tasokasta ja odotusten mukaista. Erona Suomeen oli, kuinka paljon painoitettiin ryhmätöitä, kirjoitelmia, esiintymistä ja ’professional behaviouria’. Ensimmäisen jakson päätteksi oli sähköinen monivalintatentti, valinnaisella kursilla oli kirjallinen monivalintatentti. Tietolähteitä oli kurssikirjassa paljon ja suurin osa niistä löytyi myös sähköisenä. Kursseilla joutui paljon opiskelemaan itsenäisesti.

Liikuntamahdollisuuksia kaupungista löytyi paljon. Yliopistolla on oma kuntosali, jossa järjestettiin paljon kursseja ja ryhmäliikuntatunteja, eikä sen hinta loppulukukaudeksi ollut liian kallis (~30€/kk). Lisäksi kaupungista löytyi paljon juoksu- ja pyöräilyreittejä. 

Kaupunkina Maastricht oli todella viehättävä ja sieltä löytyi lukuisia kahviloita ja puistoja, joissa tuli vietettyä aikaa. Kaupungissa järjestettiin myös paljon tapahtumia kevään aikana, suurimpaan osaan osallistuimme sattumalta. Matkustaminen Alankomaissa on melko kallista yksin matkustaessa, mutta yli 4 hengen ryhmät saavat huomattavan ryhmäalennuksen mm. junamatkoista. Maastricht on myös lyhyiden juna-/bussiyhteyksien päässä Belgiasta ja Saksasta. Lähimmälle vilkkaalle lentokentälle on junalla noin tunnin matka. 

Ruuan hinta on lähes sama kuin Suomessa, hedelmiä ja marjoja on usein tarjouksessa. Huomasimme saapuessamme Maastrichtiin, että siellä suurimassa osassa ruokakauppoja ei pystynyt maksamaan suomalaisella pankki-/luottokortilla (Visa/Mastercard). Kaupoissa kävi vain Maestro. Käteisautomaatteja onneksi kaupungista löytyi melko paljon. 

Sää Etelä-Hollannissa on loppukeväästä ja alkukesästä erittäin aurinkoinen ja lämmin. Suurimmassa osassa rakennuksia ei kuitenkaan ole ilmastointia, ja meidänkin paritalossamme lämpötila nousi loppua kohti tukalan puolelle. Yliopiston tiloissa on (joskus liiankin) tehokas viilennys.

Vaihdon aikana oppi ainakin toimimaan eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa ja sai vähän kokea mitä Keski-Eurooppalainen opiskelijakulttuuri oikein pitää sisällään. Vaihdossa oppi myös omanlaista itsenäisyyttä ja aloitekykyä, jota Suomessa ei olisi koskaan oppinut. Englanninkielen taito ja uskallus käyttää englantia paranivat matkan aikana huimasti.

Iso kiitos Tarja Lehdolle vaihdon paperiasioiden järjestelemisestä ja kaikista neuvoista. Oli myös ihan superkiva, kun Tarja laittoi viestiä vaihdon aikana, mitä Suomeen kuuluu ja kysyi, että miten meillä meinee.