This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 09.04.2018 – 06.07.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 09.04.2018 – 06.07.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketiet. ja biotieteiden tdk


Etukäteisjärjestelyt Suomessa

Sain tietää Maastrichtin vaihtomahdollisuudesta jo fuksivuonna ylempien vuosikurssien opsikelijoilta, jolloin melko nopeasti alkoi itää ajatus, että hakisin tilaisuuden tullessa itsekin. Kyseessä on vuosittain järjestettävä vaihto, jossa kuusi toisen vuosikurssin lääketieteen opiskelijaa lähetetään kolmeksi kuukaudeksi Maastrichtiin. Meille pidettiin erillinen infotilaisuus tästä vaihtomahdollisuudesta toisena vuonna alkusyksystä, jolloin päätökseni varmistui lopullisesti. Hakijoita oli meidän vuosikurssilla useita, joten tuuria tarvittiin, sillä valinta suoritettiin arpomalla. Minua ja viittä muuta tyttöä onnisti.

Heti valinnan varmistuttua, meitä autettiin eteenpäin vaihto-koordinaattorimme toimesta. Koska tämä on vuosittain järjestettävä juttu, ohjeet olivat selkeät, ja varsinainen hakuprosessi kävi helposti. Kohdemaan yliopistoon täytyi tehdä hakemus, ja toimittaa mukana tarvittavat liitteet, joita olivat muun muuassa todistus matkavakuutuksesta, passin kopio ja passikuva, sekä omalta yliopistoltamme saamamme dokumentit. Vaihdon lähestyessä keväällä meihin oltiin yhteydessä Maastrichtin yliopistosta, ja annettiin viimeiset ohjeet tarvittavien järjestelyiden suhteen. Kaikki kävi helposti, ja vaihtokoordinaattorimme auttoi aina, jos jokin oli epäselvää. Valitettavasti kohdeyliopiston lukujärjestys tuli kuitenkin harmillisen myöhään, vasta noin viikkoa ennen vaihtoon lähtöä. Tämä oli harmillista, sillä olisin halunnut suunnitella mahdollisia vaihtoajan reissuja hyvissä ajoin, mikä ei tämän takia ollut mahdollista. 

Kohdemaahan saapuminen

Saavuimme Maastrichtiin lyhyen Lontoossa vietetyn reissun jälkeen junalla muutama päivä ennen vaihdon alkamista, jotta saimme rauhassa hetken tutustua kaupunkiin ja asettua aloillemme. Maastricht oli ihanan keväinen kylmän Suomen ja sateisen Lontoon jälkeen, mikä teki saapumisen erittäin miellyttäväksi. Jotta pääsisimme liikkumaan keväisessä kaupungissa helposti ja mukavasti, ensimmäiseksi tehtäväksemme otimme pyörien hankkimisen kulkemista varten. Tämä osoittautui helpoksi, sillä Maastricht on todellinen pyöräilykaupunki, ja facebook-ryhmien kautta oli helppo löytää myynti-ilmoituksia edullisista käytetyistä pyöristä. 

Rentouttavan viikonlopun jälkeen koulumme alkoi maanantaina. Olimme käyneet jo aiemmin katsomassa paikan, joten tiesimme minne mennä. Meillä oli ensimmäisenä päivänä tutor-istunnot sekä johdantoluento. Mitään erillistä infotilaisuutta vaihto-opiskelijoille ei ollut, mutta pääsin siitä huolimatta nopeasti kärryille. Kaikki opetuksemme oli englanniksi, joten en tarvinnut erillistä kielikurssia. 

Erityisen hyvin meidät otettiin vastaan muiden opiskelijoiden toimesta. He olivat järjestäneet meille vaihtareille tutustumisillan, jonka aikana kävimme syömässä ja menimme piknikille puistoon. Pääsimme myös kurssin whatsapp-ryhmään, jonka kautta saimme tietoa useammista kurssilaisten järjestämistä vapaa-ajan aktiviteeteista ja illanvietoista. 

Asuminen

Kuuden suomalaistytön porukkana meille oli luonnollista lähteä etsimään asuntoa yhdessä. Mitään valmista asuntoa meille ei ollut, vaan se tuli hankkia itsenäisesti. Selasin airbnb:n kautta asuntoja sopivalla sijainnilla yliopistoltamme, ja löysin kuin löysinkin täydellisen paikan. Talossa oli neljä makuuhuonetta, iso olohuone/ruokailutila, keittiö sekä kaksi kylpyhuonetta ja vessaa. Kaiken kruunasi ikioma uima-allas takapihalla. Otin yhteyttä vuokranantajaan suoraan, ja tiedustelin mahdollisuudesta vuokrata talo kolmeksi kuukaudeksi. Se onnistui, ja pääsimme hinnastakin sopuun. Vuokra oli meiltä kuudelta yhteensä 2750€/kk. Teimme oman vuokrasopimuksen suoraan vuokranantajan kanssa, ilman airbnb:tä. Se sujui varsin ongelmitta. Saapuessamme talolle, oli vuokraisäntämme siellä vastassa, esitteli meille paikan ja antoi avaimet. Talo vastasi odotuksiamme, se vaikutti todella mukavalta paikalta asua. 

Valitettavasti meillä oli kuitenkin myös monia ongelmia asumisen suhteen, sillä vuokraisäntämme paljastui varsin ikäväksi ihmiseksi. Hän vieraili jatkuvasti asunnolla tekemässä milloin mitäkin, usein ilmoittamatta asiasta meille etukäteen. Hänellä oli myös valvontakamerat ulkona, joista hän mitä ilmeisimmin seurasi aktiivisesti tekemisiämme. Hän oli hyvin tiukka siitä, ettei asunnossa saisi olla ketään muuta, ja kaikki vieraatkin saivat hänet käyttäytymään aggressiivisesti ja uhkailemaan asunnosta ulos heittämisellä. Saimme kuitenkin rauhoitettua tilanteen, kun haimme apua Maastrichtin kaupungin ilmaisesta lakineuvontapalvelusta.

Opiskelu

Vaihtojaksoomme Maastrichtissa kuului kaksi kurssia, joista ensimmäinen oli kaikille pakollinen pidempi kurssi ja toinen valinnainen lyhyempi kurssi. Kursseilla opiskeltiin mielenkiintoisia asioita aina motoriikasta neurologiaan ja psykiatriaan. Suomen opintoihin verrattuna asioita käytiin paljon kliinisemmästä näkökulmasta, mistä itse ainakin pidin kovasti, sillä se atoi niin paljon enemmän konkretiaa siihen, miksi niitä asoita todella opiskellaan. 

Opetukseemme kuului pienryhmissä pidettävät tutoristunnot, luennot sekä ryhmätyöt. Olimme osana Maastrichtin yliopiston lääketieteen kansainvälistä linjaa, jonka opiskelijoista valtaosa oli ulkomaalaistaustaisia, joten kaikki opetus pidettiin englannin kielellä ja opetuksen seuraaminen oli helppoa. Tutoristunnoissa tarkoituksena on käydä opiskelijoiden kesken aktiivista keskustelua opiskeltavista asioista, ja tämä tuntui aluksi hieman epävarmalta. Muutaman istunnon jälkeen sain kuitenkin enemmän varmuutta, ja aloin osallistua aina matalammalla kynnyksellä keskusteluun. Ryhmätyöt toivat myös oman haasteensa, sillä emme ole harjoitelleet vastaavia töitä Suomessa. En erityisesti pitänyt niiden tekemisestä, sillä oli hankalaa löytää yhteisymmärrys ja yhteinen linja ihmisten kanssa, jotka ovat opiskelleet asioita niin eri tavalla kuin itse. Lopulta se oli kuitenkin melko hyödyllistä yhteistyökyvyn kehittämistä ajatellen. 

Muuta mainitsemisen arvoista 

Koska Maastricht on keski-euroopan sydämessä, oli sieltä hyvät mahdollisuudet matkustella ympäri Eurooppaa. Käytimme tämän hyväksi, ja kolusimme ahkerasti junalla matkustellen lähialueita, sekä vähän kauempanakin olevia paikkoja, sillä myös lentäminen esimerkiksi Brysselistä tai Dusseldorfista oli halpaa. Vierailin vaihdon aikana jopa Suomessa veljeni ylioppilasjuhlien takia. Yhteensä kolusin kolmessa kuukaudessa jopa kymmenen eri maata. 

Eläminen oli Maastrichtissa pääosin helppoa. Pyörällä pääsi joka paikkaan sen kokoisessa kaupungissa, ja lähikaupoista sai ostettua tarvittavat ruokatarvikkeet. Monissa kaupoissa oli kuitenkin ongelmana, ettei tavallinen luottokortti käynyt, vaan piti olla joko hollantilainen pankkikortti tai käteistä. Opin kuitenkin nopeasti pitämään aina jonkin verran käteistä mukanani. Ruoka ja elintarvikkeet olivat ehkä hieman Suomen hintatasoa halvempia. 

Se, että meitä oli matkassa kuusi jossain määrin toisilleen tuttua tyttöä, vaikutti tottakai valtavasti omaan kokemukseeni. Se toi tiettyä varmuutta, kun ei tarvinnut kaikkea tietää ja muistaa itse, vaan oli ihmisiä, joiden kanssa miettiä asioita yhdessä. Olisin toki pärjännyt yksinkin, ja kokemus olisi varmasti silloin ollut hyvin erilainen. Sain nytkin paljon uusia kavereita, mutta yksin ollessa olisi pitänyt olla vielä paljon aktiivisempi paikallisiin tutustumisessa, mikä ei välttämättä olisi ollut huono juttu. Olen kuitenkin tyytyväinen, että sain viettää vaihtoni huipputyyppien kanssa, heistä tuli minulle hyviä ystäviä. 

Merkityksellisyys

Vaihtojaksoni oli kaikin puolin erittäin merkittävä. Vaihdosta sai hyvää perspektiiviä omaan opiskeluun Suomessa ja oman yliopiston toimintaan. Joitain asoita osaa arvostaa ihan uudella tavalla, kun taas toisissa näkee selkeästi kehitettävää. Toisella kielellä opiskelu, omalle epämukavuusalueelle astuminen ja uusien ihmisten kanssa yheistyön tekeminen opettivat minulle tärkeitä asioita, joista on varmasti paljon hyötyä tulevaisuudessa. Opinnot omassa yliopistossa ja omalla kielellä tuntuvat todennäköisesti tämän jälkeen melko helpolta, ja tunnen olevani paljon itsevarmempi esimerkiksi esitelmien pitämisessä ja muussa suullisessa esiintymisessä. Kansainvälisellä lääketieteen linjalla opiskelu toi myös esille monia asioita, joita en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, ja tunnen ymmärtäväni vaihdon jälkeen alaani paljon paremmin globaalista näkökulmasta.