This site is no longer being updated. Please visit at the Tampere University's new Student's Guide.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 01.02.2018 – 18.06.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 01.02.2018 – 18.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Groningen valikoitui itselleni kohteeksi hieman viime hetkellä hakemuksen jättämisestä, sillä olin jo aikaisemmin päättänyt hakea vaihtoon Amsterdamiin. Kuitenkin ennen hakemuksen lähettämistä tutkailin vielä vaihtareiden matkakertomuksia ja yliopistojen sivuja ja päätin hakea Groningeniin. Valinta osoittautui erittäin hyväksi ja vaihtokokemus ylipäätään ikimuistoiseksi.

Hakuprosessi yliopistoon sujui hyvin, eikä minulla ollut ongelmia saada tietoa vaihdon etenemisestä tai aikatauluista ylipäätään. Kurssitarjonnan selvittämiseen käytin lähinnä Groningenin ylipiston sivuja, joilta löytyi tarkemmat kuvaukset eri kursseista, niiden sisältämistä asioista sekä aikatauluista. Kyselin myös aikaisemmin samassa ylipistossa vaihdossa olleilta opiskelijoilta kokemuksia eri kursseista kartoittaakseni niiden sisältämiä asioita. Otin normaalin matkavakuutuksen, jonka kesto oli kolme kuukautta, mutta asiasta on mahdollista erikseen neuvotella vakuutusyhtiön kanssa saadakseen keston koko vaihdon ajaksi. Vielä erikseen mainitsisin eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimisen hyvissä ajoin ennen vaihtoon lähtöä, joka avulla lääkäriin menemisen kynnys on matalampi. Hollannissa käytännössä kaikki puhuvat erinomaista englantia, joten hollannin kielen opiskelu ei ole välttämätöntä. En myöskään itse osallistunut kielikurssille ennen lähtöä tai vaihdon aikana. Yliopistossa kurssit (luennot ja kurssimateriaalit) ovat englanniksi, joten mikäli kys. kielen taidot ovat ruosteessa, suosittelen menemään esimerkiksi kielikurssille tai muuten harjoittelemaan.

Kohdeyliopistossa järjestettiin ensimmäisinä päivinä infoluentoja, joissa kerrottiin relevantteja asioita yliopistosta, kaupungista sekä yleisesti millaista on opiskelu Hollannissa. Saimme myös tarvittavat opiskelijakortit. Aloittavat vaihtarit kokoontuivat useisiin pienryhmiin (+10 hlöä) tutorin johdolla. Samassa ryhmässä kuulimme myös tutoriltamme opiskelijan näkökulmasta tietoja yliopistosta sekä opinnoista, joka ainakin itselle tuntui hyödylliseltä. Tutustuimme myös yliopistokampukseen pienissä ryhmissä (2-3 hlöä) kartan avulla. Alkuajalta mieleen jäi myös ESN Introduction Week, joka piti sisällään erilaisia juhlia, iltamia, urheilua yms. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan kyseiselle viikolle ihan jo pelkästään tutustuakseen muihin vaihtareihin sekä kaupunkiin.

Vuokrasin asunnon SSH:n kautta, joka tarjoaa asuntoja useilta eri alueilta asuntoloissaan Groningenissa. Asunnoissa on joko oma huone tai soluhuone (2 hlöä), ja jaettuja tiloja ovat kylpyhuoneet ja keittiö. Esimerkiksi omassa asuntolassani jokaisessa käytävässä oli oma suihku/kylpyhuone, ja käytävässä 5 huonetta (1-2 hlö / huone). Etenkin SSH:n kautta varatessa suosittelen olemaan ajoissa hereillä, koska asunnot menevät todella nopeasti. Toinen asia joka jäi mieleen oli kohdeyliopiston sekava viestintä asuntojen suhteen, mistä syystä toisten tiedekuntien ja Groningenin ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsivät varaamaan huoneita jo ennen varsinaista varausajan alkua. Tämä johti tilanteeseen, jossa virallisen varausajan alkaessa vain pieni osa etenkin hyvällä paikalla keskustassa sijaitsevista asunnoista oli vapaana. Suosittelen siis katsomaan, onko asuntoja varattavissa SSH:n sivuilta jo ennen kuin he ilmoittavat virallisen hakuajan alkavan. Moesstraat 16 sijaitsee hyvällä paikalla ja oli omasta mielestäni erinomainen paikka majoittua vaihdon ajaksi. Hyvä yhteishenki vaihtareiden kesken toi paljon lisää vaihtokokemukselle.

Kurssien vaativuus on korkea, ja opiskelijat joutuvatkin tekemään paljon töitä saavuttaakseen kursseilla vaaditun tason. Kyseessä ei myöskään ole pelkästään tentteihin nojautuva suoritustapa, vaan käytännössä ainakin jokaisella itse suorittamallani kurssilla oli myös viikoittaisia ryhmätehtäviä jotka veivät huomattavan määrän aikaa. Em. lisäksi kursseille oli usein myös laajempi ryhmätyö, joka palautettiin lähempänä kurssin päättymistä. Itselleni englanniksi opiskelu oli mieleistä ja pidin siitä enemmän kuin suomeksi opiskelua, mutta varmasti monilla tilanne on erilainen. Oppimateriaalien saatavuus oli kurssikirjojen osalta huonoa, sillä yliopistolla on rajallinen määrä kirjoja saatavilla, ja huomattavasti enemmän opiskelijoita jotka tarvitsevat niitä.

Groningen on kaupunkina erittäin opiskelijavetoinen, ja tämän huomaa myös harrastusmahdollisuuksista. Erilaiset kuppiloita ja baareja löytyy jokaiseen makuun, joista osa on auki niin kauan kuin asiakkaita riittää. Hintataso on alhaisempi kuin Suomessa, mutta ei erittäin merkittävästi. Suosittelen varautumaan (keväällä meneville) tuuliseen säähän, joka tuntuu jopa huomattavasti kylmemmältä tai vähintään yhtä kylmältä kuin sää Suomessa. Loppukeväästä sää oli huomattavasti mukavampi, ja sadepäivienkin määrä yllättävän vähäinen. Matkustelu Hollannissa kaupungin ulkopuolelle tapahtui pääasiassa junalla, joka oli yllättävän hintavaa. Lippuja on kuitenkin mahdollista saada huomattavasti halvemmalla (-50 %, kun ostaa 2 lippua) tietyiltä alennussivuilta, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Isoin ero Suomeen on lentolippujen hinnoissa, jotka ovat huomattavasti halvempia manner-Euroopassa kuin mitä Suomessa. Itse matkustelin vaihdon aikana useampaan eri maahan edullisia lentolippuja hyödyntäen.

Urheilullisempaa aktivitettia löytyy yliopiston kuntosalia/urheilukerhoa vastaavalta ACLO:lta, joka maksaa lukukaudelta 60 eur. ACLOlta löytyy tunteja niin jalkapallosta, taistelulajeista, tenniksestä yms. Tilojakin on mahdollista varata esimerkiksi tenniksen tai lentopallon pelaamista varten. Lisämaksua vastaan on mahdollista käydä ACLO:n kuntosalilla.

Pohtiessani vaihdossa viettämääni kevättä kokonaisuutena olen erittäin tyytyväinen, että lähdin vaihtoon. Sekä paikallisten että vaihtarien kanssa työskentely erilaisten ryhmätöiden parissa on varmasti ollut hyödyllinen kokemus tulevaisuutta ajatellen, josta on myös jäänyt hyvät muistot. Voin lämpimästi suositella ylipäätään vaihtoon lähtemistä sekä myös Groningenia vaihtokohteena. Vapaa-ajan viettomahdollisuuksien ollessa käytännössä rajattomat kannattaa kuitenkin muistaa matkustelun ja muiden aktiviteettien lisäksi myös panostaa kursseihin, jotta kurssit tulevat suoritettua hyvin.