Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Vaihdon jälkeen

Tervetuloa takaisin Suomeen! Toivottavasti vaihtosi tai harjoittelusi oli onnistunut.

Muistathan ilmoittaa väestörekisteriin, että asut taas Suomessa.

 

Matkakertomus

Kun ilmoitat vaihtosi ajankohdan sähköisessä järjestelmässä, teet samalla apurahasopimuksen Tampereen yliopiston kanssa. Tämän sopimuksen yksi ehto on matkakertomuksen kirjoittaminen kuukauden kuluessa vaihtojakson loppumisesta. Samalla olet auttamassa myös seuraavia vaihtoon tai harjoitteluun lähtijöitä! Matkakertomuksen palauttaminen on yliopiston matka-apurahan ja Erasmus- ja Nordplus-apurahojen ehto. Ajatukset kannattaa purkaa paperille pian kotiinpaluun jälkeen.

Yliopiston matka-apurahan toista erää ei makseta ennen kuin matkakertomus on palautettu. Jos tilinumerosi on muuttunut vaihtojakson aikana, ilmoita uusi tilinumero vaihtoasi hoitavalle koordinaattorille, jotta matka-apurahan toinen osa maksetaan voimassa olevalle tilille.

Matkakertomuksen kirjoitusohjeet

Matkakertomus jätetään lukuvoden 2018-2019 vaihdoista lähtien Mobility-Online -järjestelmässä. Kirjaudu järjestelmään tunnuksilla, jotka loit vaihtoon hakeutuessasi. Omaan tehtävälistaukseesi ilmestyy linkki matkakertomuslomakkeelle, kun olet vahvistanut vaihtosi päivämäärät.

Matkakertomus palautetaan kyselylomakkeella. Kaikki lomakkeen kysymykset ovat englannin kielellä, mutta niihin voi vastata myös suomeksi. Huomaa, että matkakertomuskyselyn luonnosta ei voi tallentaa kesken kyselyn! Jos haluat kirjoittaa matkakertomuksen osissa, kannattaa vastaukset luonnostella ensin tekstinkäsittelyohjelmassa.

Kaikki matkakertomukset julkaistaan anonyymisti, ja ne ovat muiden opiskelijoiden luettavissa Mobility-Online -portaalissa viiden vuoden ajan kertomuksen jättöpäivästä lukien. Jos haluat, voit jättää kertomuksen loppuun yhteystietosi mahdollisia muiden samasta kohteesta kiinnostuneiden opiskelijoiden yhteydenottoa varten. Jos pidit blogia tai videoblogia vaihtosi aikana, voit myös jättää sen osoitteen lomakkeelle.

Erasmus-harjoittelijavaihdossa olleet palauttavat matkakertomuksen/harjoitteluraportin NettiOpsussa. Katso Erasmus-harjoittelun raportointiohjeet (pdf)

Mikäli olet ottanut vaihtosi aikana kivoja valokuvia/videoita vaihtokohteestasi/vaihtokaupungistasi/vaihtoyliopistostasi, toivoisimme että lähettäisit niistä muutaman myös osoitteeseen mobility.tau(at)tuni.fi, jotta voisimme käyttää niitä markkinoidessamme vaihtokohteitamme. Huomaathan, että lähettämiäsi kuvia käytetään ainoastaan Tampereen yliopiston tarpeisiin.

Erasmus-dokumenttien palautus

Tarkista tietosi Opiskelijan työpöydällä ja ilmoita tarvittaessa Erasmus-toimistoon muutoksista ulkomailla opiskeluasi tai harjoitteluasi koskien.
Erasmus-vaihto-opiskelijat

Allekirjoittaessasi sähköisen Erasmus-apurahasopimuksen sitouduit kirjoittamaan matkakertomuksen vaihtojaksostasi, suorittamaan kielitestin toisen vaiheen sekä palauttamaan todistuksen opiskelustasi kohdeyliopistossa ja allekirjoitetun Learning Agreementin. Palauta Mobility-Onlineen allekirjoitettu Learning Agreement ja ulkomaisen korkeakoulun edustajan allekirjoittama todistus opiskelustasi (Letter of Confirmation). Todistuksesta tulee käydä ilmi opiskelun aloitus- ja päättymispäivämäärä. Todistus tulee allekirjoittaa vasta vaihdon päätteeksi, aikaisintaan viikko ennen vaihdon päättymistä. Muistathan myös kirjoittaa matkakertomuksen ja tehdä OLS-kielitestin toisen vaiheen vaihdosta palattuasi. Muista myös täyttää vaihtojaksoasi koskeva arviointilomake (Erasmus participant report), jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään automaattisesti komission sähköisestä järjestelmästä vaihtoaikasi lähetessä loppuaan.

Erasmus-harjoittelijat

Palauta Erasmus-toimistoon (huone A110, päätalo) todistus harjoittelustasi, josta käy ilmi harjoittelusi tarkat alkamis- ja päättymispäivämäärät. Tässä voit käyttää Traineeship Certificate-pohjaa. Muistathan myös kirjoittaa matkakertomuksen/harjoitteluraportin NettiOpsussa ja tehdä OLS-kielitestin toisen vaiheen palattuasi harjoittelusta. Muista myös täyttää harjoitteluasi koskeva arviointilomake (Erasmus participant report), jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään automaattisesti komission sähköisestä järjestelmästä harjoittelusi lähetessä loppuaan.

Opintojen hyväksilukeminen Tampereella

Varmista, että saat vaihtoyliopistostasi opintorekisteriotteen (transcript of records) tai yksittäiset todistukset suorittamistasi kursseista. Eurooppalaisista Erasmus-vaihtoyliopistoista kannattaa pyytää ECTS-opintorekisteriote. Myös kaikki kirjalliset työt on hyvä säilyttää hyväksilukemista varten. Partneriyliopistoista lähetetään normaalisti virallinen opintorekisteriote vaihtojakson jälkeen vaihtoasi hoitaneelle koordinaattorille Tampereen yliopistossa, mutta jotkut yliopistot lähettävät otteen opiskelijalle itselleen hänen kotiosoitteeseensa Suomessa.

Hoida ulkomaisten opintojesi hyväksilukeminen Tampereen yliopistoon ao. tiedekunnan kautta. Vaihdon aikana suoritetut opintopisteet eivät siirry automaattisesti sinun opiskelijarekisteriisi, vaan sinun täytyy itse huolehtia näiden opintojen hyväksilukemisesta omassa tiedekunnassasi Tampereen yliopistossa. Hoida opintojen hyväksilukeminen ko. tutkinto-ohjelman vastuuopettajan (tutkintovaatimuksiin kuuluvien kurssien korvaaminen) tai oman tiedekuntasi opintopäällikön (ulkomaisten opintojen sisällyttäminen tutkintoon) kautta. Lisätietoa opintojen hyväksilukemisesta.

Harjoittelusta palatessasi muista toimittaa tarvittavat dokumentit harjoitteluohjaajallesi ja pyytää harjoittelupisteidesi merkinnän rekisteriin.

Liikkuvuustodistus

Tampereen yliopisto tarjoaa useita mahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun tai harjoitteluun ja myöntää opiskelijoilleen tutkintotodistuksen liitteenä liikkuvuustodistuksen. Liikkuvuustodistuksen voi pyytää myös erikseen opintotoimistosta. Opiskelijan liikkuvuustodistus sisältää tiedot opiskelijatietojärjestelmään tallennetuista liikkuvuusjaksoista.

Liikkuvuustodistus on yksi Europassi-järjestelmän asiakirjoista, joilla opiskelija voi kuvata henkilökohtaista osaamistaan. Europass-logolla varustettu liikkuvuustodistus myönnetään Eurooppaan suuntautuneista vaihtojaksoista ja harjoittelusta. Euroopan ulkopuolella toteutuneista liikkuvuusjaksoista myönnetään muuten samansisältöinen liikkuvuustodistus ilman logoa.

Mitä liikkuvuustodistuksen saaminen edellyttää?

Yliopiston vaihtosopimusten ja -ohjelmien kautta liikkuneet opiskelijat

Liikkuvuusjakson tiedot tallentuvat opiskelijatietojärjestelmään automaattisesti kaikille yliopiston vaihtosopimusten ja -ohjelmien kautta liikkuneille opiskelijoille. Liikkuvuustieto on opiskelijan nähtävissä Opiskelijan työpöydällä. Liikkuvuustodistuksen voi saada, kun liikkuvuus on toteutunut, matka-apurahan tai stipendin saamisen ehdot ovat täyttyneet ja opiskelija on palauttanut matkakertomuksen. Myös opintojen hyväksilukemisesta on hyvä huolehtia mahdollisimman pian kotiyliopistoon palaamisen jälkeen! Lue lisää ulkomaisten opintojen hyväksilukemisesta.

Itsenäisesti järjestetty ulkomaanjakso

Oman järjestelyn kautta toteutuneen ulkomaanjakson tiedot tulee opiskelijan itse tallentaa NettiOpsussa välilehdellä Vaihdot > Tallennus opiskelijatietojärjestelmään. Jotta itsenäisesti järjestetyistä ulkomaanjaksoista voidaan myöntää liikkuvuustodistus, jakso tulee todentaa toimittamalla sitä koskevat asiakirjat kansainvälisen koulutuksen keskuksen toimistoon. Ulkomaanjakson tulee olla hyväksiluettavissa tutkintoon. Myös opintojen hyväksilukemisesta tulee huolehtia mahdollisimman pian kotiyliopistoon palaamisen jälkeen! Lue lisää ulkomaisten opintojen hyväksilukemisesta.

Kv-tuutorointi ja Erasmus Student Network

Sinun on mahdollista toimia kv-tuutorina, ylläpitää näin kielitaitoasi ja jatkaa kansainvälistymistä kotona! Lisätietoja kv-tuutoroinnista saat Treyn sivuilta ja yliopiston sivuilta. Jokaisessa ainejärjestössä on kv-tuutorivastaava, jolle voit ilmoittautua kv-tuutoriksi. Vaikka omaan tutkinto-ohjelmaasi ei olisikaan tulossa vaihto-opiskelijoita, voit ilmoittautua kansainvälisen liikkuvuuden palvelujen ylläpitämään kv-tuutoripankkiin olemalla yhteydessä mobility.tau(at)tuni.fi -osoitteeseen. Lue lisää kv-tuutoroinnista.

Erasmus Student Network (ESN) on opiskelijaorganisaatio, joka ajaa vaihto-opiskelijoiden etuja ja järjestää erilaisia tapahtumia vaihto-opiskelijoille. ESN:n toimintaan voit osallistua jo ennen vaihtoa, sen aikana ja vaihdon jälkeen. ESN perustettiin vuonna 1990 ja nykyään se on edustettuna 31 maassa ja yli 300 eri oppilaitoksessa.

Tutustu myös muihin kotikansainvälistymisen mahdollisuuksiin.