Pohjois-Amerikan vaihtokohteet

 

 

Pohjois-Amerikkaan voit hakea vaihtoon yliopistoihin tai muihin korkeakouluihin, joiden kanssa Tampereen yliopistolla on kahdenvälinen yhteistyösopimus. ISEP-vaihto-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden ulkomaiseen opintojaksoon muutamille opiskelijoille. Pohjois-Amerikkaan voit lisäksi hakea vaihtoon north2north-ohjelman kautta ja Kanadan ranskankieliseen provinssiin Quebeciin BCI-ohjelman kautta. Myös joillakin tiedekunnilla on omia kahdenvälisiä vaihtokohteita Pohjois-Amerikassa. Selaa vaihtokohteita Mobility-Online -portaalista. Portaalista löydät myös kohteiden yhteyshenkilöiden tiedot.

Pohjois-Amerikan kahdenvälisiin vaihtokohteisiin ja ISEP-ohjelmaan valitaan opiskelijoita myös varasijoille. Vaihtoon voi lähteä ainoastaan yhdeksi lukukaudeksi.

Kulut Pohjois-Amerikan vaihdoissa

Tarkempi kuvaus on tulossa tammi-helmikuun 2019 aikana.

Apurahat Yhdysvaltoihin

Tampereen yliopiston opiskelijat voivat hakea lisäapurahoja vaihto-opiskeluun Yhdysvalloissa Tampereen yliopiston matka-apurahan lisäksi. Lue lisää:

 

Yliopiston kahdenväliset sopimusyliopistot

Carleton University, Ottawa

Vaihtokohteeseen voivat hakea kaikki yliopiston perustutkinto-opiskelijat. Vaihtoon voidaan lähettää yleensä 2-4 opiskelijaa vuodessa, mutta määrästä sovitaan erikseen vuosittain. Vaihtoon valitut opiskelijat vapautuvat Carleton Universityn lukukausimaksuista, mutta vastaavat itse asumis- ja elinkustannuksistaan. Ohjelmaan osallistuville opiskelijoille myönnetään matka-apuraha.

Carleton Universityyn hakevalta edellytetään hyvää englannin kielen taitoa, jonka voi todistaa joko suorittamalla TOEFL-testin tai IELTS-testin. TOEFL iBT-testissä alin hyväksytty pisteraja on 86 pistettä (minimit eri osioissa ovat seuraavat: 22 pistettä kirjoitus- ja puheosiossa sekä 20 pistettä luetun ja kuullun ymmärtämisessä). IELTS-testissä alin hyväksytty pisteraja on 6.5 (kaikissa osioissa vaadittu minimi on 6.0). Kielitesti saa olla korkeintaan kaksi vuotta vanha hakuajan päättymispäivänä.

Asuntoja on tarjolla opiskelija-asuntoloissa tai yksityisillä vuokranantajilla. Opiskelija-asuntolat ovat yleensä jopa hieman kalliimpia, mutta asuntoloiden välillä on suuria eroja hintatason, iän, sijainnin ja asuntolan sääntöjen kohdalla. Asunnoista on pulaa, joten on suositeltavaa hakea asuntoa ajoissa jo ennen hyväksymiskirjettä.

Syyslukukausi (Fall Term) on syyskuusta joulukuun loppuun ja kevätlukukausi (Winter Term) tammikuusta huhtikuun loppuun (ml. tenttikaudet).

York University, Toronto

Vaihtoon voivat hakea kaikki yliopiston perustutkinto-opiskelijat. Valittu opiskelija vapautuu lukukausimaksuista, mutta vastaa itse asumis- ja elinkustannuksistaan. Ohjelmaan osallistuvalle opiskelijalle myönnetään matka-apuraha. York Universityyn hakevalta edellytetään hyvää englannin kielen taitoa.
 
York University on Kanadan kolmanneksi suurin julkinen tutkimusyliopisto. Yliopistossa opiskelee yli 50 000 opiskelijaa 11 tiedekunnassa. York-yliopisto korostaa monimuotoisuutta ja inkluusioita, edistyksellisyyttä, sitoutumista sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, huippututkimusta ja -opetusta sekä kestävää kehitystä. Yliopiston vahvuusalueita ovat avaruustutkimus, historia ja pakolaisuus, terveys, ympäristö, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja digitaalinen media.

Asuntoja on tarjolla opiskelija-asuntoloissa tai yksityisillä vuokranantajilla. Asunnoista on pulaa, joten on suositeltavaa hakea asuntoa ajoissa jo ennen hyväksymiskirjettä. Yliopisto ylläpitää York International -nimistä Facebook-sivua, joka on suunnattu erityisesti vaihto-opiskelijoille.

Syyslukukausi (Fall Term) on syyskuusta joulukuun loppuun ja kevätlukukausi (Winter Term) tammikuusta huhtikuun loppuun (ml. tenttikaudet).

University of Oregon, Eugene

HUOM! Ei hakukohteena 2019-2020

Oregon, osavaltio maan länsirannikolla Kalifornian ja Washingtonin välissä, tunnetaan isoista metsistään ja rauhallisesta rannikostaan. Oregonissa jopa 3000 vuotta vanhat punapuut nostavat latvansa yli sadan metrin korkeuteen. Tällä alueella on asunut aikanaan vain Amerikan alkuperäisväestöä, joista tunnetuimmat ovat ehkä chinook-, yakima- ja nez percé -intiaanit. Oregonin osalvaltiossa sijaitseva noin 180 000 asukkaan Eugene on perinteisesti houkutelleet luonnonläheistä, turvallista ja vaihtoehtoista elämää arvostavia nuoria ihmisiä. Eugenessa sijaitsee osavaltion tärkein yliopisto ja kaupungin motto on - "A Great City for the Arts and Outdoors".

Oregonin yliopisto on perustettu 1876 ja siellä opiskelee yli 20 000 opiskelijaa. Yliopistolla on vahva yleisurheilutausta ja Eugenen kaupungissa järjestetään Yhdysvaltain vuosittaiset mestaruuskisat. Myös vuoden 2021 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut tullaan järjestämään Eugenessä. Yliopistolla on ollut perinteisesti myös vahva edustus etenkin amerikkalaisessa jalkapallossa ja Oregon Ducks -kotikentälle Autzen Stadiumille mahtuu parhaimmillaan 54 000 katsojaa.

Oregonissa on hyvin vahva pyöräilykulttuuri ja paikallisbussit ovat opiskelijoille ilmaisia. Yliopiston ExplOregon järjestää säännöllisesti vaellusretkiä ja muuta hauskaa toimintaa ympäri Oregonia. Vaihto-opiskelijoilla on myös mahdollisuus osallistua host family -ohjelmaan (The Friendship Foundation for International Students, FFIS), jossa majoittaudutaan ensimmäiseksi 3-5 päiväksi amerikkalaisen perheen luo.

Vaihtoon voivat hakea kaikki yliopiston perustutkinto-opiskelijat. Vaihtoon valitut opiskelijat vapautuvat Oregonin yliopiston lukukausimaksuista, mutta vastaavat itse asumis- ja elinkustannuksistaan. Oregonin yliopisto edellyttää hakijoilta hyvää englannin kielen taitoa, jonka voi osoittaa esim. Tampereen yliopiston tutkinto-ohjelman vaatimilla englannin kielen opinnoilla ja Kielikeskuksen kielitodistuksella. Oregonin yliopisto ei siis yleensä vaadi Tampereen yliopiston hakijoilta kielikoetta. Käytäntö kannattaa kuitenkin varmistaa kansainvälisten asioiden koordinaattorilta. Vaihto-opiskelijoille on tarjolla kursseja useista tieteenalayksikköistä, mutta Oregonin yliopisto ei hyväksy vaihto-opiskelijoita MBA-ohjelmaan. Osa Tampereen yliopiston hakijoista lähtee yhdeksi (Fall Term) ja osa kahdeksi (Winter ja Spring Term) lukukaudeksi vaihtoon.

Syyslukukausi (Fall Term) on syyskuusta joulukuun loppuun ja kevätlukukausi (Winter ja Spring Term) tammikuusta kesäkuun loppuun (ml. tenttikaudet).

University of Texas at Austin, Austin

Kahden miljoon asukkaan Austin on valittu toistuvasti eri tutkimuksissa Yhdysvaltain viihtyisämmäksi asuinkaupungiksi. Kyseessä on myös Yhdysvaltojen nopeimmin kasvava metropoli, joka on teknologian globaali suunnannäyttäjä. Nuorekkuutta kaupunkikuvaan tuo luonnollisesti University Of Texas Austin eli UT. Yliopisto on yksi Pohjois-Amerikan parhaista, suurimmista ja kansainvälisimmistä. Times Higher Education -ranking 2019 sijoittaa University of Texas at Austin -yliopiston sijalle 39. maailman parhaimpien yliopistojen joukossa.

Muusta Texasista poiketen austinilaiset ovat olleet suvaitsevampia ulkomaailman tuulahduksille jo usean sukupolven ajan ja tämän todistaa kaupungin omalaatuinen motto - "Keep Austin Weird". Teksasin osavaltion liberaalissa pääkaupungissa törmää enemmän kasvissyöjiin, sateenkaarilippuihin ja luomukahvia siemaileviin startup-hipstereihin kuin karjapaimeniin ja öljylähteisiin. Austin mieltää itsensä livemusiikin maailman pääkaupungiksi ja maineikkaan 6th Streetin varrella tai välittömässä läheisyydessä sijaitsee vierivieressä kymmenittäin klubeja, joissa soi elävä musiikki seitsemänä iltana viikossa. Austinin ilmasto on pääsääntöisesti lämmin ja kuiva läpi koko vuoden, lämpötilat liikkuvat kesäisin keskimäärin 30 asteessa ja talvisinkin elohopea käy harvoin pakkasen puolella.

Vaihtoon voivat hakea kaikki Tampereen yliopiston tutkinto-opiskelijat, jotka ovat opiskelleet Tampereen yliopistossa vähintään kaksi lukuvuotta. Valittu opiskelija vapautuu lukukausimaksuista, mutta vastaa itse asumis- ja elinkustannuksistaan. Teksasin yliopisto vaatii hakijoilta näyttöä hyvästä englannin kielen taidosta. Tämän voi osoittaa esim. Tampereen yliopistossa suoritetuilla tutkinto-ohjelman vaatimilla englannin kielen opinnoilla.

Vaihto-opiskelijoille on tarjolla 18 tiedekuntaa ja yksikköä, mutta McCombs School of Business ei ota vastaan vaihto-opiskelijoita yleisen sopimuksen kautta. Tampereen yliopistosta vaihtoon Teksasin yliopistoon menneet kauppatieteen opiskelijat ovat kuitenkin joskus saaneet ottaa yhden tai kaksi kurssia McCombs School of Business -yksiköstä.

Syyslukukausi (Fall Semester) on elokuusta joulukuun loppuun ja kevätlukukausi (Spring Semester) tammikuusta toukokuun loppuun (ml. tenttikaudet).

 

Yliopiston yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Igor Tanskanen

BCI-ohjelma

BCI-vaihtojakso kestää yhden tai kaksi lukukautta. Sinun ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja vaihtokohteessa, mutta vastaat itse asumis- ja elinkustannuksista samoin kuin vaihtoon liittyvistä mahdollisista lisämaksuista. Vastaanottava yliopisto voi esimerkiksi laskuttaa sinulta sairausvakuutus-, kielikurssi-, ekskursio-, laboratorio- ja hallintokuluja.

BCI-vaihtoon hakiessasi sinulta edellytetään hyvää kohdeyliopiston kielen taitoa, jonka osoitat jo hakuvaiheessa vastaanottavan yliopiston vaatimusten mukaisesti.

Lue lisää BCI-ohjelmasta

BCI-vaihtokohteet lukuvuonna 2017–2018

Université Laval
École Polytechnique de Montréal
Université de Sherbrooke
Université du Québec à Montréal
Université du Québec à Trois-Rivières
Université du Québec à Rimouski
Université du Québec en Outaouais
Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue
École nationale d'administration publique
École de technologie supérieure
Bishop's University

Yliopiston BCI-yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Leena Uski

ISEP-opiskelijavaihto-ohjelma

ISEP-vaihtoon voivat hakea kaikkien alojen tutkinto-opiskelijat, jotka ovat opiskelleet Tampereen yliopistossa vähintään yhden lukuvuoden. ISEP-vaihtoon voi tällä hetkellä hakea vain yhdeksi lukukaudeksi. Kliinistä lääketiedettä lukuun ottamatta kaikkien ohjelmassa mukana olevien yliopistojen edustamien tieteenalojen opiskelu on mahdollista vaihtovuoden aikana. ISEPin kautta voi hakea vaihtoon paitsi Yhdysvaltoihin, myös esimerkiksi Kanadaan, Latinalaiseen Amerikkaan, eteläiseen Afrikkaan, Etelä-Koreaan, Japaniin ja Taiwaniin.

Lue lisää ISEP-ohjelmasta

Yliopiston ISEP-yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Igor Tanskanen

north2north-opiskelijavaihto-ohjelma

North2north-ohjelma tukee opiskelijoiden liikkuvuutta Pohjois-Amerikassa, Venäjällä ja Pohjoismaissa. Hakukohteet varmistuvat maalis-huhtikuussa. North2north-ohjelma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden perehtyä omakohtaisesti pohjoisten alueiden eri osiin ja jakaa kokemuksiaan muiden opiskelijoiden kanssa antamalla mahdollisuuden opiskella jossain toisessa Arktisen yliopiston jäsenyliopistossa.

Lue lisää north2north-ohjelmasta

Tiedekuntien kahdenväliset sopimusyliopistot

Johtamiskorkeakoulu

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma

Yhdysvallat
University of Nebraska at Kearney,  College of Business and Technology

Kauppatieteilijät (ja hallintotieteilijät) voivat hakea vaihtoon myös JKK:n oman kahdenvälisen sopimuksen kautta. Opiskelualana ovat kauppatieteet kanditasolla. Vaihtopaikat ovat ensisijaisesti tarkoitettu kanditason opiskelijoille. Lukukausimaksua ei ole, mutta mutta opiskelija maksaa itse asumisen, elämisen ja lennot. Yliopistolta voi hakea matka-apurahaa. Kampuksella on myös hyvät urheilumahdollisuudet (esim. jalka-, lento-, kori, sulkapalloa, kuntosaleja, kiipeilyseinä, uima-allas jne.) Kearneyn kaupunki.

Yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Terhi Nieminen

Yhteiskuntatieteellisen koulutusalan kahdenväliset sopimusyliopistot

Politiikan tutkimuksen opiskelijat voivat hakea Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden opiskelijoille tarkoitettuja kahdenvälisiä vaihtopaikkoja Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Näitä vaihtopaikkoja hallinnoidaan yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.

Kanada
University of Victoria, Victoria (BC)

Yhdysvallat
North Park University, Chicago

Yhteyshenkilö: opintokoordinaattori Anna Wansén-Kaseva (SOC)

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Kanada

University of Victoria, British Columbia

Vaihtopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti yhteiskuntatieteiden (YTK ja YTM) opiskelijoille. Kursseja voi valita kolmesta tiedekunnasta vapaasti: Faculty of Science, Faculty of Social Sciences ja Faculty of Humanities. Sen lisäksi rajoitettu määrä kursseja voi olla tarjolla tiedekunnassa Faculty of Fine Arts. University of Victoriaan valittavien opiskelijoiden tulee voida osoittaa hyvä englannin kielen taitotaso esim. yliopistossa suoritetuilla opinnoilla. Maksullinen kielitesti ei ole välttämätön hakuprosessissa. 

Syksystä 2018 lähtien University of Victoriaan lähtevät vaihto-opiskelijat otetaan automaattisesti yliopiston oman, maksullisen sairausvakuutuksen piiriin, jonka maksusta (265 CAD / lukukausi) opiskelija huolehtii itse. Lue lisää

Tätä vaihtoa varten voi saada Tampereen yliopiston matka-apurahaa.

Yliopiston kotisivut

University of Manitoba, Winnipeg

Manitoban yliopistoon voi lähteä yksi sosiaalityön opiskelija vuosittain ja tarkoitus on vaihdon aikana keskittyä graduntekoon. Manitoban-vaihtoa varten voi saada Tampereen yliopiston matka-apurahaa. Lisätietoja tästä vaihtokohteesta antaa myös Anna Metteri, etunimi.sukunimi@uta.fi.

Yliopiston kotisivut

Yhteyshenkilö: opintokoordinaattori Anna Wansén-Kaseva (SOC)

Yhdysvallat

North Park University, Chicago

North Parkin (NPU) vaihtopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti yhteiskuntatieteiden (YTK ja YTM) opiskelijoille. Kursseja voi valita vapaasti eri tiedekunnista. Vuokra tulee maksaa kertamaksulla. Keväästä 2016 alkaen kaikkien North Parkiin menevien vaihto-opiskelijoiden tulee ottaa NPU:n tarjoama, opiskelijaviisumin vaatimukset kattava sairausvakuutus. Lukuvuodesta 2018-2019 alkaen North Park edellyttää, että vaihtoon tulevat opiskelijat asuvat kampuksella, ulkopuolisen majoituksen valitseminen ei ole mahdollista. Lue lisää kampusasumisesta

North Parkiin valittavien opiskelijoiden tulee voida osoittaa hyvä englannin kielen taitotaso esim. yliopistossa suoritetuilla opinnoilla. Maksullinen kielitesti ei ole välttämätön hakuprosessissa. Kaikki vaihto-opiskelijat suorittavat ESL-kielitestin (English as a Second Language) saavuttuaan North Parkiin.

Tätä vaihtoa varten voi saada Tampereen yliopiston matka-apurahaa.

Yliopiston kotisivut

Yhteyshenkilö: opintokoordinaattori Anna Wansén-Kaseva (SOC)