Matkakertomus:

Marnix Academie, Utrecht, 27.08.2015 – 24.06.2016

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Utrecht
Yliopisto: Marnix Academie
Vaihtoaika: 27.08.2015 – 24.06.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Kasvatustieteiden yksikkö

Marnix Academie, Utrecht, Alankomaat

Marnix Academie on Alankomaiden suurin ala-asteen opettajien koulutukseen erikoistunut korkeakoulu (PABO). Alankomaissa opettajaksi kouluttautuakseen ei tarvitse käydä yliopistossa ja koulutusjärjestelmä eroaa Suomen järjestelmästä, mutta kyseinen koulu on jossakin korkeakoulun ja yliopiston välimaastossa. Enemmän tietoa koulusta löytyy sivulta Marnixacademie.nl.

Valitsin Alankomaat vaihtokohteekseni koska rakastuin maahan ja sen kulttuuriin jo vuosia aikaisemmin. En pahemmin edes harkinnut muita tarjolla olleita kohdemaita. Olin asunut aikaisemmin vapaaehtoistyövuoden merkeissä Belgian hollanninkielisellä puolella ja kielitaidon suhteen en ottanut kielikursseja etukäteen Suomessa. Marnixin opintokokonaisuuksiin SEN 30 ECTS (Special Educational Needs) syksyllä ja Humanities 30 ECTS keväällä kuului myös alkuun auttava kielikurssi jos ei ole aikaisemmin hollantia opiskellut ja kaikki muu opetus oli englanniksi. Opiskelen englannin kieltä ja kirjallisuutta pääaineenani Tampereella, mutta yllämainitut opintokokonaisuudet kuuluvat kasvatustieteiden opintoihin. Omiin opintoihini nämä opinnot tulevat valinnaisiin opintoihin. Kasvatustieteiden linjan puolella yhteyshenkilöni oli Kirsi-Marja Varjokorpi ja kaikkien papereiden täyttäminen ja toimittaminen yliopistojen välillä sujui mutkitta.

Opetus Marnix Academiessä, ja kuulemani mukaan muissakin korkeamman tason kouluissa Alankomaissa, on hyvin itsenäistä eikä luentoja niinkään ole vaan opiskelu pohjautuu yhdessä asioiden selvittämiseen ja opettajien tarjoamaan ohjaamiseen. Olen Suomen järjestelmässä tottunut saamaan tärkeät tiedot valmiiksi tiivistettynä ja suodatettuna, joten omat tiedonetsintätaidot joutuivat vuoden aikana koetukselle. Marnixilla opettajien ja opiskelijoiden välit ovat rennot ja asioita saa ja pitää kyseenalaistaa. Hollantilaiset ovat stereotyyppisesti suorasanaisia röyhkeyteen asti ja osittain tämä pitää myös paikkansa. Kaikkea ei tarvi tietää, mutta suu pitää saada auki tarvittaessa. Marnixilla on hyvät tietotekniikka- ja opetustilat. Suorittamani opinnot arvosteltiin kirjallisten tuotosten perusteella eikä kirjatenttejä ollut vuoden aikana ollenkaan. Hankin syyslukukautta varten kaksi kirjaa, jotka opetus edellytti ja opintoihin kuuluva harjoittelu paikallisella ala-asteella kustansi matkakuluja etäisyydestä riippuen. Matkakuluista koulu maksoi kuitenkin puolet takaisin.

Vaihtoa varten en ottanut erillistä matkavakuutusta, sillä aiempaan asuntoon hankittu kotivakuutus kattoi myös matkatavarat vaihdon aikana vaikka asuntoa ei enää ollutkaan.

Utrechissä asuin jaetussa talossa 20 paikallisen kanssa enkä tarvinnut sitä varten erillistä kotivakuutusta. Vuokran lisäksi minulla ei ollut talossa muita menoja ja vuokra huoneesta oli 250 euroa/kk. Asumistilanteeni oli melko onnekas sillä tunsin entuudestaan muutaman asukkaista, mutta yleensä asuntojen löytäminen Utrechissä on vaikeaa sillä kyseessä on suuri opiskelukaupunki ja vuokrat ovat usein 400-600 euroa kuussa ja asuntojen tarjoajien joukossa on myös huijausyrityksiä. Kannattaa siis suosia virallisia tahoja ja vaatia sopimus/näyttö ennen takuuvuokran maksamista. Marnix auttoi niitä, joilla ei vielä saapuessa ollut asuntoa ja heiltä voi kysyä luotettavista vuokraajista, mutta koululla ei ole omia asuntoloita sen pienen koon puolesta.

Vuotta varten hankin hollantilaisen pankkitilin, joka kävi helposti käymällä pankissa eikä maksanut muuta kuin vuosittaisen tilinhoitomaksun joka on kahdessa erässä noin 8 euroa. Alankomaissa lähes kaikki ostokset maksetaan kortilla ("pinnen") ja oma Visa Electronini ei kaikkialla käynyt, kuten lähimmässä ruokakaupassa nimeltä Jumbo (jota muuten kyllä suosittelen), ja en ole halunnut hankkia luottokorttia.

Erittäin käytännöllinen Alankomaissa on myös OV-Chipkaart, joka toimii rahanlatausperiaatteella kuten Tampereen bussikortti, mutta OV-chipkaartilla voi matkustaa junalla, ratikalla, bussilla ja metrolla. Se toimii myös kaikkialla maan sisällä, joten muuta matkustuskorttia ei Alankomaissa tarvitse. Kortin voi hankkia anonyyminä tai henkilökohtaisena kuvallisena. Kuvallisessa menee hetki ennen kuin sen saa käyttöön sillä se täytyy tilata, mutta sen ansiosta pystyy pitämään kirjaa matkoistaa nettipalvelussa (meillä mm. kouluharjoitteluun liittyvien matkojen kompensointiin liittyen) sekä sille voi ladata alennussopimuksia, mikäli käyttöä on enemmän.

Hankin myös paikallisen kuukausittaisen puhelinliittymän saadakseni puhelimeeni nettiyhteyden, mutta Alankomaissa ilmainen WI-FI- yhteys ei ole koskaan kaukana. Sim-kortin voi tilata netin kautta ja ottaa helposti käyttöön. Omani oli yritykseltä nimeltä SimYo, jonka valitsin mm. sen takia että heillä oli kuukausimaksullinen vaihtoehto vuosisopimuksell, sillä en vielä alussa tiennyt jääväni myös kevätlukukaudeksi.

Muuta mainitsemisen arvoista:

- Hollantilaiset ovat hyvin avarakatseista kansaa ja ilmapiiri on vapaa.

- He arvostavat rehellisyyttä ja suorapuheisuutta ja sanovatkin usein ääneen mitä ajattelevat. Se saattaa hiljaisuuden kulttuurista tulevalle olla joskus hieman töykeää. Itse henkilökohtaisesti juuri pidän tästä suoruuden ominaisuudesta.

- Ilmasto on sateinen ja leuto. Talvella on hyvin vähän tai ei ollenkaan lunta ja jos sitä jostain syystä sataa, joukkoliikenne, varsinkin junat, ovat pulassa eivätkä yhteydet toimi. Sama saattaa tapahtua usein myös syksyllä, jos junanraitella on muutama puusta pudonnut lehti. Hollantilaiset rakastavat luistelua vaikka se onkin luonnonjäällä harvoin mahdollista.

- OV-chipkaartilla matkustaessa millä kulkuneuvolla vain täytyy muistaa sisäänkirjautumisen lisäksi myös kirjautua ulos. Eli ennen kuin nouset bussista, kortti täytyy piipauttaa uudelleen. Juna-asemalla tämä on vähemmän jännittävää, sillä siellä piippauslaite ei pakene bussin mukana.

- Alankomaita ei tunneta sen ruuan perusteella, mutta ruokaostoksiin menee Suomeen verrattuna paljon vähemmän rahaa ja luomutuotteet ovat samanhintaisia kuin meidän luomuttomat tuotteet. Tästä syystä söinkin vaihtoni aikana terveellisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Hollannissa kauppojen hyllyillä on myös vähemmän valmisruokavalikoimaa, joten opin myös kokkaamaan.

- Hyvin moniin asíoihin on opiskelijahintoja ja -tarjouksia, myös harrastus- ja kulttuuritarjonnassa.

- Polkupyörän ostaminen on suositeltavaa ja niitä löytyy halvalla. Pyörät myös hyvin herkästi varastetaan. Kaikki hollantilaiset pyöräilevät ihan joka paikkaan.

- Hollantilaiset puhuvat hyvin englantia, mikä vaikeuttaa hollannin opiskelua, mutta toisaalta helpottaa ihmissuhteiden muodostamista. Hollanti on mielestäni kaunis ja suhteellisen helppo kieli vaikka yleinen mielipide natiivien keskuudessa on päinvastainen. Kuka nyt omasta äidinkielestään innostuisi.

Kotiinpaluu oli oma kulttuurishokkinsa ja haaveilen paluusta Alankomaihin opintojen päätyttyä.