Matkakertomus:

Vaihtoaika: 25.08.2016 – 23.12.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Kasvatustieteiden yksikkö

Suoritin Erasmus vaihtoni Marnix Academiessa, joka sijaitsee Utrechtissa. Hakuprosessi sujui kivuttomasti heti sen jälkeen, kun olin päättänyt, että haen Marnixiin. Marnix Academie on yksityinen ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa opettajia. Koulun nettisivujen kautta löytyi selkeästi kaikki tarpeellinen tieto sekä tiedot kursseista, joita vaihto-opiskelija voi koulussa opiskella. Yliopistomaailmaan tottuneelle Marnix on pieni oppilaitos, mutta kaikki pienen korkeakoulun hyvät puolet on sieltä löydettävissä. Koulu on yhteisöllinen ja massaan hukkuminen on mahdotonta. Opettajat ja henkilökunta ovat ystävällisiä ja valmiita auttamaan kaikissa asioissa. Tämä teki hakuprosessista ja etukäteisjärjestelyistä helppoa, koska sähköposteihin ja kysymyksiin vastattiin välittömästi.

Asunnon etsiminen Utrechtista oli ainoa asia, joka aiheutti harmaita hiuksia ennen lähtöä. Marnixista informoitiin hyvissä ajoin, että koululla ei ole tarjota meille asuntoja, joten majoitus tuli löytää itse yksityisiltä markkinoilta. Saimme vinkkejä mistä asuntoa voisi löytää ja meille välitettiin muutamia asuntotarjouksia, sekä kehotettiin alkamaan etsimään asuntoa hyvissä ajoin. Asunnon etsiminen osoittautui lopulta pieneksi painajaiseksi, kun ymmärsin, kuinka huutava pula opiskelija-asunnoista on Utrechtissa. Huijareita oli myös paljon, joten takuuvuokraa ei kannata maksaa ennen kuin on asunnosta täysin varma. Etsin asuntoa kymmeniltä nettisivuilta ja Facebook-ryhmistä, joissa vapaat asunnot vietiin käsistä alta aikayksikön. Etsintää hankaloitti vielä se, että olin ulkomaalainen opiskelija, koska monet vuokraisännät halusivat vain paikallisia opiskelijoita. Paikanpäältä onnistuin kuitenkin löytämään asunnon, joskin hinta pienestä huoneesta, jaetulla keittiöllä ja pesuhuoneella, oli todella kallis. Utrechtiin matkaavan kannattaa siis varautua siihen, että asunnoista on huutava pula ja vuokrat soluhuoneesta vaihtelevat 400-600 euron välillä. Asuntoa kannattaa alkaa etsiä hyvissä ajoin ja jos asunnon löytää, parempaa ei kannata odottaa, koska muuten tilanteesta voi tulla todella stressaava. Kuitenkin itse opiskelin Marnixissa ja käsittääkseni yliopistossa opiskeleville vaihto-opiskelijoille yliopisto järjestää majoituksen.

Marnixissa järjestetään kaksi kansainvälistä englanninkielistä opintokokonaisuutta: Humanities ja Special Educational Needs. Molemmissa kokonaisuuksissa ryhmät koostuvat sekä vaihto-opiskelijoista että paikallisista opiskelijoista. Opiskelin Special Educational Needs -kokonaisuuden, joka on pintaraapaisu erityispedagogiikkaan. Molempiin kokonaisuuksiin kuuluu myös pienet opintojaksot Hollannin kieltä ja kulttuuria, sekä harjoittelu paikallisessa alakoulussa. Koska kurssit ovat alemman korkeakoulututkinnon tasoisia, vaikeusaste on myös sen mukainen. Teimme paljon ryhmätöitä ja esseitä, eikä tenttejä ollut ollenkaan. Koulurakennus oli moderni, tietokoneita oli opiskelijoille käytössä hyvin ja kirjoja ei tarvinnut ostaa, koska löysin kurssikirjan e-kirjana Tampereen yliopiston kirjastosta.

Marnix järjestää jokaiselle vaihto-opiskelijalle oman ”buddyn” eli paikallisen opiskelijan, jolta voi kysyä apua ongelmien ilmaantuessa. Lisäksi lukukausi alkoi tutustumispäivällä, jossa oli helppo tutustua muihin opiskelijoihin. Koska vaihto-opiskelijoita on isoon yliopistoon verrattuna vähän, Marnixissa on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja löytää kavereita. Marnixissa myös kaikki vaihto-opiskelijat ovat opettajaopiskelijoita, joten samanhenkisiä ihmisiä on helppo löytää. Paikallinen Erasmus-järjestö on myös todella aktiivinen ja kansainvälisille opiskelijoille järjestetään paljon tapahtumia ja retkiä, joihin kannattaa osallistua.

Utrecht on kaupunkina kaunis ja idyllinen opiskelijakaupunki, jossa on paljon tekemistä. Kaikki paikalliset puhuvat todella hyvää englantia, mikä ainakin yllätti minut positiivisesti. Itse arkailin etukäteen vaihtoon lähtöä, mutta nyt olen todella onnellinen, että lähdin. Marnix oli itselleni nappivalinta, vaikka ehkä välillä kaipasinkin ison yliopiston tuomaa tunnelmaa. Koska opetusjaksoon kuuluu harjoittelu paikallisessa alakoulusssa, kannattaa etukäteen selvittää olisiko mahdollista tehdä jokin harjoittelu tai osa siitä Marnixissa. Henkilökohtaisesti olin valitettavasti jo kaikki harjoitteluni tehnyt, joten itse en tätä mahdollisuutta päässyt hyödyntämään.

Kaikki hollantilaiset pyöräilevät ja pyörätiet ovat uskomattoman hyvät, joten suosittelen pyörän ostamista heti ensimmäisinä viikkoina. Julkinen liikenne koko Hollannissa toimii ladattavalla matkakortilla, OV-chipkaartilla, joka kannattaa myös ostaa. Ruoka supermarketeissa alkoholia lukuun ottamatta on Suomen hinnoissa, mutta toreilta ja Lombokin (asuinalue) pikkuputiikeista hedelmiä ja vihanneksia voi ostaa todella edullisesti.

EMMI RISTIMÄKI