Matkakertomus:

Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Kevääni Groningenissa

Järjestelyt Suomessa

Hain vaihtoon vasta täydennyshaussa, mikä osoittautuikin varsin hyväksi vaihtoehdoksi, sillä kaikki turha odottelu jäi välistä. Prosessi itsessään sujui alusta loppuun oikein mallikkaasti niin Tampereen kuin Groningeninkin yliopiston puolesta ja kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin sain vastaukset varsin nopeasti ja helposti. Apurahan haku onnistui Nettiopsun kautta vaivattomasti täyttämällä lomakkeisiin pyydetyt tiedot. Erityismaininnan ansaitsee Groningenin yliopisto, missä kaikki dokumentit pystyi lähettämään sähköisesti. Tämä ei vieläkään ole itsestään selvää joka paikassa, ikävä kyllä. Hollannin lain mukaan sairaskuluvakuutus on pakollinen kaikille, tämän kriteerin täyttämiseen olisi kaiketi riittänyt pelkkä eurooppalainen sairasvakuutuskortti, mutta otin vakuutusyhtiöltä erillisen matkavakuutuksen koko vaihdon ajaksi.

Saapuminen Groningeniin

Matkustin Groningeniin lentämällä ensin Bremeniin, josta otin bussin Groningeniin, sillä tämä oli edullisin löytämäni vaihtoehto näin Tamperelaisena. Introduction päivä oli jo tammikuun lopussa, mutta pääsin muuttamaan asuntooni vasta helmikuun ensimmäinen päivä, joten jouduin asumaan hotellissa muutaman yön. Jos mielii varata hotellia halvemman vaihtoehdon, eli hostellin, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä moni muu on varmasti saanut saman ajatuksen ja molemmat kaupungista löytyvät hostellit ovat täyteen varattuja. Itse vuokrasin asunnon Groningenin yliopiston suosittelemalta Housing officelta. Itse asunnon vuokraus sujui ongelmitta internetin välityksellä, vaikkakin hintatasoa ei voi ainakaan edulliseksi kutsua yksityisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Toisaalta itse koin asumisen opiskelija-asuntolassa muiden vaihto-oppilaiden kanssa loistavaksi vaihtoehdoksi, sillä siellä tutustui moniin ihmisiin joiden kanssa kehittelimmekin monenlaisia aktiviteetteja, esimerkiksi juhliminen, yhden mainitakseni.

Opiskelu

Kauppatieteiden tiedekunnassa kaikki opetus järjestetään Groningenissa englannin kielellä, joten kurssitarjonta on monipuolista, eikä mielenkiintoisten kurssien löytäminen varmasti tuota ongelmia. Monet opettajista puhuvat äidinkielenään englantia, eikä paikallisten opettajien tai oppilaidenkaan kielitaidolle jää moitteen sijaa. Yliopisto on laadukas ja pärjää hyvin kansainvälisessä vertailussa (josta paikalliset tuntuivat olevan ylpeitä), joten myös kurssien vaatimustaso on melko haastava. Suomen opetustyylistä poiketen lähes kaikilla kursseilla on viikoittaisten luentojen lisäksi erilaisia harjoitustöitä ja/tai pienryhmäopetusta. Näin ollen allekirjoittaneen (paha) tapa aloittaa opiskelu vasta viikko pari ennen tenttiä ei onnistu, vaan opiskeluun joutuu panostamaan enemmän tai vähemmän koko lukukauden ajan. Monet tenteistä koostuvat ainakin osittain monivalintakysymyksistä, onko se sitten hyvä vai huono asia jää lukijan päätettäväksi. Lähes kaikille kursseille edellytetään kirjan hankkimista, eikä niitä kirjastosta löydy kaikille halukkaille. Vielä opiskelija-alennuksen jälkeenkin kirjat ovat hintavia, joskin paikallinen kopiointiliike kopioi kokonaisen kirjan parilla kympillä, mikä on toki laitonta, eli en suinkaan kehota ketään heidän palveluitaan käyttämään.

Yliopistolla on erittäin hyvät puitteet urheiluun ja paikallinen liikuntakeskus, Aclo, tarjoaa runsaasti kursseja jos jonkinlaisista lajeista ja liikuntakeskuksen palveluja kannattaakin ehdottomasti hyödyntää. Kaupungissa on noin 50 000 opiskelijaa, mistä voi päätellä paikallisesta yöelämästä jotakin — tarjontaa on myös sillä saralla enemmän kuin riittävästi. Groningenista on myös keskeisen sijaintinsa ansiosta helppoa matkustaa muualle Eurooppaan niin junalla, autolla kuin lentäenkin. Viikonloppuisin ja loma-aikaan kannattaa ilman muuta hyödyntää edulliset junaliput tai vuokrata auto ja tutustua niin Hollannin muihin kaupunkeihin kuin naapurimaihinkin.

Paluu Tampereelle

Kirjoitushetkellä en ole vielä saanut opintorekisteriotetta Groningenista, mutta he lupasivat sen lähettää suoraan Tampereen yliopistoon kesän aikana. Kurssien hyväksilukemisesta en siten osaa sanoa mitään, mutta uskoisin sen sujuvan ongelmitta, mene ja tiedä.

Koin vaihdon erittäin antoisaksi, enkä ole missään vaiheessa katunut päätöstäni lähteä. Tapasin Groningenissa paljon muita opiskelijoita ympäri maailmaa ja pääsin tutustumaan muihin kulttuureihin. Myös ystäviä kertyi joka mantereelta ja osan kanssa tulee varmasti pidettyä yhteyttä tulevaisuudessakin.