Matkakertomus:

Vaihtoaika: 17.08.2015 – 17.12.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Hakuprosessi Groningenin yliopistoon oli melko helppo ja yksinkertainen eikä mitään suurempia ongelmia ollut. Byrokratia ei ollut mitenkään ylitsepääsemätöntä, yliopistoon ei tarvinnut lähettää paljoa muuta kuin todistus kielitaidosta (saa kielikeskuksesta jos on käynyt jonkin englannin kurssin), kopio opintorekisteriotteesta ja passista. Kaikki tarvittavat päivämäärät löytyivät helposti yliopiston kotisivuilta ja sieltä lähetetyistä sähköpostiviesteistä. Groningenin yliopiston sivuilta löytyy hyvin tietoa kursseista.

Yliopisto järjestää lukuvuoden alussa vaihto-opiskelijoille orientaatiopäivän tai pari, jotka ovat hyödyllisiä, mutta kaiken tarvittavan informaation löytää kyllä muualtakin.

Groningenissa on todella paljon opiskelijoita suhteessa asukaslukuun, ja siellä onkin hyvin vilkas opiskelijaelämä. Lukukauden alussa kannattaa ehdottomasti osallistua paikallisen ESN:n järjestämään orientaatioviikkoon. Uudet vaihto-opiskelijat jaetaan tutorryhmiin, ja ryhmän kanssa kierrettiin eri tapahtumissa. ESN järjestää jatkuvasti paljon erilaisia tapahtumia, kuten bileitä, illallisia ja excursioita. Näitä voin suositella kaikille.

Kävin hollannin peruskurssin ennen lukukauden alkua. Oli mukava osata edes hieman hollantia (esimerkiksi ravintoloiden menut ovat yllättävän harvoin englanniksi), mutta englannillakin pärjää loistavasti, koska lähestulkoon kaikki puhuvat sujuvaa englantia.

Vuokrat Groningenissa ovat jonkin verran korkeampia kuin Tampereella, ja yleisesti asuntojen kunto on selvästi heikompi kuin mihin Suomessa on tottunut. Groningenissa on varsinkin alkusyksystä valtava kysyntä asunnoille, joten asunnon löytäminen voi olla hyvin hankalaa. Kaikkein helpoimmalla pääsee, jos hyvissä ajoin hankkii huoneen SSH:n (paikallinen TOAS) kautta. Ne ovat suhteellisen kalliita ja huonokuntoisia, mutta ylivoimaisesti helpoin tapa löytää asunto. Vaihdon alussa tapasin vaihtareita, jotka eivät olleet löytäneet asuntoa etukäteen. He asuivat hostelleissa tai kavereidensa sohvilla, ja yrittivät epätoivoisesti löytää asuntoa paikanpäällä. Itse olin onnekas ja löysin asunnon yksityisiltä markkinoilta etukäteen, mutta Groningenissa asuva tuttuni kävi katsomassa asuntoa puolestani. Ilman häntä asunnon hankkiminen yksityisiltä markkinoilta tuskin olisi onnistunut.

Pääaineeni Tampereella on laskentatoimi, ja Groningenissa opiskelin myös laskentatoimea sekä Dutch studies -kursseja, joissa käsitellään hollannin historiaa, kulttuuria yms. Dutch studies kursseista voin suositella ainakin Lecture Series -kurssia, jossa on joka viikko luento eri aiheesta eri opettajan pitämänä. Kyseisestä kurssista saa myös kohtuullisen helpot opintopisteet. Muuten Groningenissa joutuu tekemään huomattavasti enemmän töitä opintopisteiden eteen kuin Tampereella. Harjoitustöitä ja harjoituksia on enemmän kuin Tampereella.

Vaikka olin jo ennen vaihtoon lähtöä valmistunut kandidaatiksi, kävin pelkästään kandidaattitason kursseja, koska maisteritason kursseilla pääsy olisi vaatinut kielitestin tekemistä. Kandidaattitason kursseistakin löytyi aivan tarpeeksi haastetta.

Ensimmäinen asia, minkä Groningenissa tarvitsee, on polkupyörä. Liikkeistä saa sadalla eurolla hyviä käytettyjä pyöriä. Halvemmallakin pääsee, jos jaksaa metsästää pyörää esim. Facebookin kirpputoreilta. Kunnollinen lukko on myös tärkeä, koska pyöriä varastetaan jatkuvasti.

Kannattaa ehdottomasti ostaa kortti Acloon (paikallinen Atalpa). Kortilla pääsee yliopiston kuntosaleille (toinen on Zernike-kampuksella keskustan ulkopuolella, ja toinen aivan rautatieaseman vieressä). Lisäksi voi osallistua ilmaisille kursseille, ja valinnanvaraa löytyy paljon. Kursseja järjestetään mm. tenniksestä, kiipeilystä, luistelusta, salibandystä, yms.

Jos haluaa matkustella, kannattaa hyödyntää NS:n (paikallinen VR) ryhmälippuja. Facebookista löytyy ryhmä, jossa voi etsiä sopivan ryhmän ja hankkia menopaluulipun mihin tahansa hollannissa, ja hintaa tulee vain 7 euroa. Normaalihinta menopaluulipulle esimerkiksi Amsterdamiin on 50 euroa. Lippua ostettaessa valitaan siis päivä, jolloin se on voimassa, ja kyseisenä päivänä voi matkustaa mihin aikaan tahansa (paitsi arkisin ennen klo 9). Eikä tarvitse matkustaa yhdessä sen ryhmän kanssa, joka lipun osti.

Sää oli juuri sitä mitä Hollannilta voi odottaa: kylmää ja tuulista. Lämpötila on sentään vähän korkeampi kuin Suomessa. Tammikuussa juuri lähtöni jälkeen Groningenissa oli satanut lunta ja tullut pakkasta. Tämä aiheuttaa Hollannissa yleensä kaaoksen, ja esimerkiksi yliopisto oli sen takia suljettu useampana päivänä.

Hollanti on kulttuuriltaan suhteellisen lähellä Suomea, joten mitään suurta kulttuurishokkia ei tullut. Hollantilaiset osaavat englantia hyvin, ja ihmiset ovat ystävällisiä ja puheliaita. Asiat (kuten julkinen liikenne yms. palvelut) toimivat erittäin sujuvasti. Hollannista on myös helppo matkustella muihin Keski-Euroopan maihin.

Groningenin kaupoissa ja ravintoloissa ei yleensä kelpaa ulkomaiset pankkikortit. Rahaa voi kuitenkin nostaa automaateista suomalaisilla korteilla, mikä maksoi muistaakseni 70 senttiä. Itse avasin tilin ING-pankkiin, joka helpotti kyllä elämää, mutta ilmankin varmasti pärjää. Itse tilin avaaminen oli helppoa, ja tili maksoi vain joitain euroja koko vaihtoajalta, joten voin kyllä suositella tilin avaamista kyseiseen pankkiin.

Opintoni sai helposti hyväksiluettua Tampereen yliopistolla. Ei tarvinnut kuin lähettää Groningenista saamani opintorekisteriote yliopistolle, ja sain suoritusmerkinnän NettiOpsuun.

En ollut kovin paljoa matkustellut ennen vaihto-opiskelujani, joten koen että vaihdosta oli minulle paljon hyötyä. Englannin puhuminen sujuu nyt paljon luontevammin, ja pelkästään ulkomailla ja toisessa kulttuurissa asuminen oli hieno kokemus. Uskon, että vaihto-opiskelua arvostetaan myös työelämässä.