Matkakertomus:

Vaihtoaika: 28.08.2016 – 27.01.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Innostus hakea Alankomaihin vaihtoon syntyi muutamaa vuotta aikaisemman Amsterdamin reissun tuloksena. Hollantilainen kulttuuri vaikutti sopivan samanlaiselta sekä erilaiselta suomalaiseen verrattuna ja englannin kielen taso yleisesti oli kuulemani mukaan todella hyvä – unohtamatta tietenkään pienehkön maan loistavia kulkuyhteyksiä kaikkialle Eurooppaan. Vaikka Groningen oli vasta toinen hakukohteeni, en näin jälkeenpäin voisi olla tyytyväisempi vaihtopaikastani. Groningenin yliopisto on moderni ja opetuksen taso erittäin korkea. Kaupunkina Groningen on juuri sopivan kokoinen – kaikki tarvittava löytyy, paikasta toiseen pääsee nopeasti kulkemaan pyörällä ja kaupunki on selkeästi suosittu opiskelijakaupunki.

Hakuprosessi kokonaisuudessaan oli selkeä ja kaiken sai hoidettua sähköisesti. Kurssitarjontaa oli riittävästi ja mieluiset kurssit löytyivätkin helposti. Tiedossani oli, että opiskelu Groningenin yliopistossa on hyvin vaativaa ja otinkin ensimmäiseen periodiin kursseja pienemmän opintopistemäärän edestä kuin mitä Tampereella olisin normaalisti ottanut. Siltikin kurssien työläisyys tuli hieman yllätyksenä, mutta siitäkin selvittiin oikealla asenteella, eikä se estänyt lukuisia reissuja ja opiskelijaelämää yleisesti muutenkaan. Toisaalta korkea taso myös kannustaa panostamaan kursseihin ja ainakin itse koin oppineeni jo yhden periodin aikana enemmän kuin kursseillani aikaisemmin. Yliopistossa on paljon vaihtareita ja ryhmätöitä tehdään paljon – kansainvälisissä ryhmissä työskentely opettaa paljon. Kurssivalikoima on laaja siitäkin syystä, että ainakin kauppatieteissä englanti on pääopiskelukieli, jolloin kurssit eivät ole ainoastaan vaihto-opiskelijoille suunnattuja, vaan päinvastoin niitä samoja, joita paikallisetkin käyvät. Englantia pääsi harjoittamaan paljon niin esseiden, ryhmätöiden, kuin esitystenkin kautta ja koin, että yleinen englannin taso niin luennoitsijoilla kuin kanssaopiskelijoillakin oli hyvin korkea, mikä taas edesauttoi omaakin oppimista.

Asuminen Hollannissa on lähtökohtaisesti kalliimpaa, mihin Tampereella on tottunut ja muutenkin hieman eri tasoista. Itse hommasin kämppäni yliopistonkin suositteleman SSH:n kautta, joka tarjoaa asuntoja vaihto-opiskelijoille. Ratkaisu oli huoleton, sillä moni syksyllä opiskelemaan saapunut kohtasi ongelmia asuntohaun suhteen ja huoneen saaminen vasta maahan saapuessa on hyvin paljon tuurista kiinni. Opiskelija-asunto välittävästä firmasta (SSH) olin kuullut hieman ristiriitaista palautetta, mutta asunto jonka vuokrasin oli ok ja kaikki sujui pääosin ongelmitta, vaikka kohdalleni osui ongelmia korjauspyyntöjen käsittelyjen kanssa. Mutta tässäkin suhteessa, asenne ratkaisee paljolti ja kansainvälisessä talossa asumisessa oli myös hyvät puolensa.

Urheilumahdollisuuksia löytyy Groningenista reippaasti – yliopiston urheilukeskus ACLO tarjoaa erilaisia tunteja, kuntosalin, tennis- ja rantalentopallokentät, yksityisiä kuntosaleja on useampiakin ja huomattavasti edullisempaan hintaan mitä Suomessa on tottunut. Itse en osallistunut yliopiston kerhojen toimintaan, mutta yliopistolta löytyy myös laajasti mm. tanssi- ja teatteritunteja jne.

Matkustelu Hollannin sisällä ja muihin maihin on erityisen näppärää. Tiesin jo ennen vaihtoa haluavani matkustella paljon, mutta yllätyin hieman itsekin kuinka moneen paikkaan ehdin vaihtoni aikani – kolusin loppupeleissä yli 20 kaupunkia kymmenestä eri maasta! Eli opiskelu ja matkustelu on täysin yhdistettävissä, kunhan raaskii välillä keskittyä kouluhommiin täysillä ja tehdä niitä pois alta, niin viikonloppureissut ja pidemmätkin matkat onnistuvat ongelmitta. Lentoja saa halpalentoyhtiöiltä Hollannista välillä junalippujakin halvemmalla ja monia Euroopan suuria kaupunkeja pääsee näkemään alle tunnin lentomatkalla. Itse hyödynsin myös Interrailin Benelux –passia kiertäessäni Beneluxmaita.

Groningen yllätti ja ylitti kaikki odotukseni vaihto-opiskelusta. En tiennyt juurikaan mitään kaupungista sinne saapuessani ja saatoin jopa hieman vielä murjottaa ”joutuneeni” toiseen valintaani, mutta jälkeenpäin ajateltuna olin onnekas eksyessäni juuri Groningeniin! Kaupunki on hyvin kansainvälinen, englannilla pärjää ongelmitta ja koin ikimuistoisen vaihtosyksyn sekä solmin ystävyyssuhteita maailman ympäri. En ottanut opinnoistani suurta stressiä, mutta pärjäsin silti kohtuullisen hyvin ja koin oppineeni valtavasti niin pääaineestani, kuin yleisesti kansainvälisestä ryhmätyöskentelystä. Suosittelen lämpimästi hakemaan vaihtoon Groningeniin ja kohtaamaan mitä mahtavin vaihto-opiskelukohde!