Matkakertomus:

Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Tuulimyllyjen jäljillä

Etukäteisjärjestelyt

Hakeminen Maastrichtiin edellytti motivaatiokirjeen kirjoittamisen. Kun hakemus oli hyväksytty piti täyttää lukematon määrä ensin oman yliopiston ja sitten kohdeyliopiston lomakkeita, sekä piti hankkia asianmukaiset rokotukset ja vakutuukset. Lähettävä yksikkö opasti kiitettävästi näiden hoitamisessa ja prosessi eteni ongelmitta. Kursseista ei saanut ennakkoon mitään tietoa.

Kohdemaahan saapuminen

Saavuin yhdessä muitten suomalaisten kanssa ensimmäistä kurssia edeltävänä perjantaina Amsterdamin kautta Maastrichtiin. Siirtyminen junalla Amsterdamin lentokentältä Maastrichtiin koitui hankalaksi vallitsevien rautatiekorjaustöiden vuoksi. Matkustimme vähintää viidellä eri kulkuvälineellä ennen saapumistamme Maastrichtiin. Vastaanottava yliopisto ei tarjonnut minkään sortin perehdytystä opintoihin. Opetuskoordinaattorin tapasimme pikaisesti ensimmäisenä päivänä ja tämän tapaamisen aikana meille annettiin yliopiston t-paidat ja pieni vihkonen vaihto-opiskelijoille. Kaikki kysymämme kysymykset opetuskoordinaattori sivuutti sanomalla vastauksen löytyvän vihkosesta. Tämän kaiken kattava Eeppos ei kuitenkaan antanut vastausta kysymyksiini ja opintokoordinaattorin töykeyden vuoksi katsoin parhaaksi ottaa asioista selvää muuta kautta. Lähipäivinä sain huomata kuinka pihalla muukin opetushenkilökunta oli, milloin internetportaalien käytön tai kurssin pakollisten suoritteiden suhteen. Käytännössä aina ongelmatilanteissa törmäsimme samaan neuvoon opettajien suusta: Kysykää muilta oppilailta. Kanssaopiskelijamme olivat auttavaisia, joten kaikkiin kysymyksiin löytyi lopulta vastaus.

Asuminen

Saavuttuamme asuntolaamme, Avant-Garden:iin, huomasimme nopeasti mihin paholaisen loukkuun olimme päätyneet. Maksoimme vuokraa 350e/kk, joka luultavasti oli koko kaupungin edullisin. Huoneiden yleisilme oli saastainen ja tupakan haju leijaili jokapuolella. Opiskelijoilla oli tapana estottomasti polttaa sisätiloissa, eikä henkilökunta tätä vastustellut. Itseasiassa osa henkilökunnasta poltti itsekin sisätiloissa. Tupakan lisäksi marihuanaa poltettiin käytävillä avoimesti ja saimme vaikutelman että koko talossa ei olisi palovaroittimia lainkaan. Henkilökohtaiset huoneemme olivat hyvin siistit ja sisälsivät omat vessat ja suihkut, mikä oli erittäin positiivista. Osa suihkuista ei toiminut kunnolla ja yhdellä vessan katosta valui vettä. Asuntolassa oli keittiö ja pesutupa joka kerroksessa. Oman keittiömme siisteys oli kehno, kerroksemme ihmiset eivät pitäneet siisteyttä yllä ja saapuessamme lattialla oli hometta, joka kuoli ajan myötä ilmeisesti kulutettuaan kaiken ravintonsa. Osan ajasta keittiössä leijui sietämätön oksennuksen haju, jota oli pakko mennä karkuun alakerran keittiöön mikäli mieli tehdä ruokaa. Muita käytössämme olevia tiloja olivat alakerrassa oleva hengaus-tila, joka valitettasti oli suurimman osan ajasta lukittuna, viihtyisä takapiha sekä lukollinen pyörävarasto. Hintaan sisältyi sähkön ja veden lisksi myös netti. Kaikenkaikkiaan voidaan sanoa hinta-laatusuhteen olleen alhaista luokkaa huokeasta hinnasta huolimatta. Asuntolassa tutustui kuitenkin uusiin ihmisiin helposti, mikä pehmensi kokemusta.

Opiskelu

Osallistuin kahdelle lääketieteen kurssille: Thinking and doing II ja Tumor microenvironment. Opiskelu noudatti Tampereelta tuttua PBL -metodia, joka oli kuitenkin hieman erilainen versio. Opetuksen laatu oli hyvää ja kanssaopiskelijoiden avustuksella pääsimme käsiksi myös tarkoitettuun oppimimateriaaliin. Suurin osa aineistosa löytyi englanniksi, minkä johdosta opiskelu onnistui mainiosti. Tentit olivant monivalintoja, mikä oli minulle uutta mutta hyvällä valmistautumisella selvisin niistä.

Muuta

Matkustaminen oli suuri osa vaihtoani ja vierailin kaiken kaikkiaan kuudessa eri maassa. Junayhteydet ovat hyvät ympäröiviin kaupunkeihin ja niistä tuli otettua ilo irti. Yliopistolla oli kuntosali, johon sai jäsenyyden 85e:lla kolmeksi kuukaudeksi. Myös muuta ryhmäliikunta oli tarjolla. Ruoka oli halvempaa kuin Suomessa, erityisesti lihan osalta. Jään kaipaanmaa Albert Heijn -kauppaketjun 4e/kg naudan jauheliha tarjousta. Alkoholin osalta kohde oli taivaallinen. Suurin osa oluista oli tuontioluita Belgista ja niiden maku hipoi täydellisyyttä. Hinta oli myös kohdillaan. Toisinaan törmäsin ilmiöön, jossa ravintoloissa olut oli halvempaa kuin vesi. Myös jotain viinejä myytiin jossain. Suurin kaihko kohdistuu juuri tähän liberaalimpaa olutkulttuuriin, josta Suomessa voimme vain haaveilla.

Paluu Tampereelle

Paluu sujui mukavasti ja aloitin työt heti seuraavana päivänä palattuani. Palautin asiakirjat koti-Yliopistolleni seuraavina viikkoina ja hyväksiluku sujui ongelmitta. Kyynel meinasi vierähtää kun ensimmäistä kertaa paluun jälkeen huomasin olun maksavan eräässä ravintolassa 7e/33cl, mutta selvittyäni tästä käänteis-kulttuurishokista kaikki on sujunut hyvin.

Vaihdosta

Vaihto oli mielestäni onnistunut ja tyydyttävä kokemus. Englannin taito kehittyi rutkasti ja tutustuin niin moniin uusiin ja erilaisiin ihmisiin, että en voi kuin olla kiitollinen saatuani osallistua vaihtoon.