Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 07.04.2014 – 05.07.2014

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 07.04.2014 – 05.07.2014
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Maastricht, Hollanti

7.4-4.7.2014

Maastricht university, Hollanti

Erasmus, International track in medicine


Hakuprosessi

Mielestäni vaihtoon hakeminen sujui ongelmitta. Asiat hoituivat ajallaan ja koin saaneeni tarpeeksi ohjeistusta mitä papereita tulisi täyttää ja millä aikataululla niitä tulisi palauttaa. Papereita ja todistuksia oli paljon ja varsinkin rokotustodistuksen hankkiminen tuotti itselleni hieman päänvaivaa mutta sekin saatiin kaivettua lopulta jostain. Hieman hiersi kohdeyliopiston erittäin ei-käyttäjäystävälliset hakusivustot ja portaalit, sekä hitaus vastata ja hoitaa oma osuutensa dokumenttien käsittelystä mutta nekin saatiin kuntoon hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Koin saaneeni tarpeeksi tietoa tarjolla olevista kursseista sillä omaan tutkintooni yliopisto hyväksyi vain ennalta määrätyt kurssit joten niistä oli helppo valita. Lukujärjestys kohdeyliopiston ensimmäiselle jaksolle taisi saapua vasta viikkoa ennen varsinaisten kurssien alkua.

Vaihtoa varten muutin jo olemassa olevan matkavakuutukseni pidennetyksi sillä jatkoin vaihdon jälkeen Euroopassa kiertelyä vielä viikon verran. Tämä ylitti normaaliin kotivakuutukseen kuuluvan matkavakuutuksen 90 päivän matkustusrajan. Koska vaihtoni kesti vain kolme kuukautta en kokenut hyödylliseksi osallistua kielikursseille ennen vaihto enkä sen aikana.


Kohdemaahan saapuminen

Meidät vastaanotti kohdeyliopistossa paikallinen vaihtovirkailija joka alle 30min juttelun päätteeksi jakoi Opiskelijan oppaat. Näiden varassa meidän oli tarkoitus osata sen jälkeen selvitä. Oppaassa oli kyllä tietoa mitä kaikkea yliopistossa voi tehdä tai mitä kaikkea meiltä vaaditaan mutta ei yhtään tietoa siitä miten nämä asiat olisi mahdollista suorittaa. En käyttänyt opasta itse kertaakaan sen hyödyttömyyden takia. Minkäänlaista tutortoimintaa vaihto-opiskelijoille ei ollut. Harvempi opettajakaan ei osannut sanoa vaihto-opiskelijoiden asioista yhtään mitään.


Asuminen

Hoidin asumisen järjestämisen itselleni ja viidelle muulle vaihtoon lähteneelle kurssikaverilleni. Päädyimme valitsemaan edellisenä vuonna samassa vaihdossa olleiden suositusten mukaan yksityisen opiskeluasuntoja vuokraavan tahon (Avant Garde). Otin sähköpostilla suoraan yhteyttä vuokranantajaan. Yhteydenpito tämän kanssa takkusi aikalailla ja vastauksien perään sai huudella useampaan kertaan, mutta kaikille saatiin lopulta järjestettyä soluhuone.

Vuokra oli muuhun hintatasoon nähden halpa (350e/kk sis.vesi, sähkö, pyykkitupa, netti), mutta hinta-laatusuhde osoittautui paikalle saapumisen jälkeen erittäin huonoksi. Yleiset tilat olivat sekä talonmiehen että asukkaiden vastuulla mikä johti siihen, ettei kukaan hoitanut hommiaan. Joka kerroksessa oli yhteinen keittiö mikä jaettiin n. 20 ihmisen kesken. Aloitin kokkaamisen aina työpisteiden syväpuhdistamisella sillä keittiö oli aina saastaisessa kunnossa. Sisällä tupakoiminen (myös keittiössä) oli yleistä ja omaa huonetta olisi saanut imuroida joka päivä sillä käytävillä vaeltava roska ja pöly vaelsi aina päivän mittaan sisään oman huoneen puolelle. Olimme yhdessä vaiheessa ilman lämmintä vettä vajaan viikon ilman erityistä varoitusta tai selitystä mistä tämä saattoi johtua. Useammassa huoneessa oli ongelmia suihkun ja WC-pöntön toiminnan kanssa. Asunto oli hyvällä paikalla ja hinta oli alhainen, mutta ne jäävätkin sen ainoiksi hyviksi puoliksi. En missään tapauksessa suosittele kyseistä opiskeluasuntojen tarjoajaa kenellekkään. Muutama opiskelukaveri asui keskustan puolella jokea yliopiston tarjoamissa asunnoissa, missä hintataso oli toki kalliimpi (400e->/kk), mutta yleiset tilat olivat huomattavasti siistimmässä ja toimivammassa kunnossa.


Opiskelu

Opiskelin lääketiedettä paikallisen kansainvälisen linjan kanssa. Luentojen taso vaihteli luennoitsijan mukaan niin kuin Suomessakin. Käytännön harjoitustyöt ja erityisesti simuloidut potilastilanteet olivat erinomaisia ja niitä kaipaisin lisää myös omaan kotiyliopistooni. Paikallinen PBL-opiskelu oli suomalaiseen verrattuna huomattavasti kaavamaisempaa ja ammattimaisempaa. Olisin itse kaivannut enemmän rentoa brain stormingia ilman pilkuntarkkaa pohjakaavan seuraamista, vaikkakin tämä oli ehkä enemmän tottumiskysymys. Koin pärjänneeni ryhmätöissä ja PBL-istunnoissa englaniin kielitaidollani erittäin hyvin.

Oppimateriaalit löysi paikallisille opiskelijoille juttelun jälkeen helposti ja niiden käyttö oli suhteellisen vaivatonta.


Muuta

Matkustettiin vaihtoporukalla melkein joka viikonloppu ympäri Eurooppaa ja Maastrichtista olikin helppo lentää ja matkustaa junalla tai bussilla. Paikallinen yöelämä poikkesi Suomen vastaavasta aika paljon. Klubeja ei käytännössä ollut vaan päivisin kahviloina toimineet tilat muutettiin iltaisin tanssilattioiksi. Maastrichtissa oli erittäin paljon live musiikkia mistä pääsi nauttimaan useampana päivänä viikossa jos vain innostui jammailuiltoja kiertelemään.

Sää muistutti kevään osalta ainaki Suomen säätä joskin oli aavistuksen Suomen kevättä pidemmällä.


Paluu Tampereelle

Sujui rauhallisesti. Palautin vaihtodokumentit viikko paluun jälkeen. Jatkoin töitä myös viikon sisään. Opintorekisteriä vielä odottelen.