Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 04.04.2015 – 04.07.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 04.04.2015 – 04.07.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Vaihtoon haku järjestettiin vaihtoa edeltävänä syksynä. Kaikista hakeneista arvottiin kuusi onnekasta, jotka lähtisivät kolmeksi kuukaudeksi Maastrichtin yliopistoon lääketiedettä opiskelemaan. Arvontojen jälkeen alkoi hakuprosessi kohdeyliopiston kanssa. Siihen kuului paljon virallisten papereiden pyörittelyä ja internetportaalien kanssa sekoilua. Saimme apua toisiltamme ja yksikkömme vaihtokoordinaattorilta, joka oli aina valmis auttamaan, kun yhteydenpito kohdemaan kanssa oli hankalaa. Meille järjestettiin myös tapaaminen edellisen vuoden vaihtarien kanssa, ja heiltä saimme paljon käytännön vinkkejä niin kouluun kuin vapaa-aikaankin liittyen.

Etukäteisjärjestelyjen jälkeen pääsiäisenä 2015 lähdimme kaikki kuusi yhdessä kohti Hollantia. Alussa lomailimme pari päivää Amsterdamissa ja sitten lähdimme junalla kohti Maastrichtia. Koulu alkoi seuraavana päivänä koulun esittelyllä ja opiskelijakorttien jakamisella. Meidän kuuden suomalaisen lisäksi samaan aikaan aloitti kymmenisen italialaista vaihto-opiskelijaa. Esittelytilaisuudesta huolimatta moni asia jäi epäselväksi, eikä varsinaista tutortoimintaa ollut järjestetty. Vakituiset opiskelijat kuitenkin omatoimisesti auttoivat meitä kursseille ilmoittautumisissa ja kaikissa mahdollisissa käytännön asioissa.

Vaihdon ajan asuimme asuntolassa, jossa asui pari sataa vaihto-opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Jokaisella oli oma makuuhuone ja kylpyhuone, mutta keittiö jaettiin noin kahdenkymmenen muun kanssa. Valitsimme saman asuntolan kuin edellisvuotiset vaihtarit ja hankimme yhdessä huoneet meille kaikille kuudelle. Huoneiden hankkiminen oli hankalaa, koska yhteydenpito omistajien kanssa oli lähes mahdotonta. Useiden sähköpostien ja soittoyritysten jälkeen saimme viimein varmistuksen asuinpaikasta. Asuntola oli vaihtoehdoista halvin ja viihdyin siellä hyvin. Keittiön jakaminen ja sotkuisuus oli toki välillä rasittavaa, mutta muut asukkaat kerroksessani olivat mukavia ja hyvin vastaanottavia.

Opiskelin lääketiedettä ITM-linjalla (International Track of Medicine). Kävin kurssit Thinking and doing II sekä Infectious diseases. Opiskelukieli oli englanti, ja ryhmässä oli opiskelijoita ympäri maailmaa. Opintoihin kuului vapaa-ehtoiset luennot, pakolliset tutor-istunnot sekä ryhmätöitä. PBL-metodi oli tuttu jo Tampereelta, mutta Maastrichtissa toteutus oli paljon strukturoidumpaa ja opiskelijoiden aktiivisuutta seurattiin tarkasti itsearviontien ja palautekeskustelujen avulla. Opiskelu ja tutor-istuntoihin valmistautuminen tuntui helpommalta Suomeen verrattuna. Asiat opiskeltiin melko pintapuolisesti ja opiskelu painottui kliinisiin asioihin. Myös esiintymistaitoihin panostetaan Hollannissa selvästi enemmän. Tentti koostui monivalintakysymyksistä, mikä johtaa enemmän ulkoa opetteluun eikä syvälliseen ymmärtämiseen. Lisäksi pakollisiin tehtäviin kuului huomattavasti enemmän esseitä ja ryhmätöitä kuin Suomessa.

Päällimmäisenä matkasta jäivät mieleen muut opiskelukaverit. ITM-linjan opiskelijat on todella kansainvälinen ja tiivis porukka, johon oli helppo päästä mukaan. Alusta asti paikalliset opiskelijat oivat valmiina auttamaan ja järjestivät uusille vaihtareille illanviettoja ja muuta tekemistä. Olo oli todella tervetullut. 

Maastricht on todella kiva, Tamperetta pienempi kaupunki, jossa kaikki on lähellä. Koosta huolimatta opiskelijoita on paljon ja ilmapiiri on todella kansainvälinen. Lisäksi Maastricht on todellinen pyöräilykaupunki; pyöräteitä oli joka paikassa ja kuljimmekin joka paikkaan pyörillä. Sijainti Keski-Euroopassa, Saksan ja Belgian rajan tuntumassa tarjosi myös hyvät mahdollisuudet matkustamiseen. Kävimme päiväretkillä useissa Hollannin, Belgian ja Saksan kaupungeissa. Juna- ja bussiliput olivat melko halpoja, kunhan tiesi mistä etsiä. Pari retkeä teimme pyörilläkin. Toukokuussa meillä oli kymmenen päivän loma ja silloin teimme viikon reissun Puolaan. Pari halpalentoyhtiötä lentää Maastrichtin lentokentältä, joten edulliset lennot oli helppo löytää.

Vaihto sijoittui pääosin kesään ja oli suunniteltu siten, että Maastrichtin opinnot korvasivat Suomessa suorittamatta jääneet opinnot. Kyseinen vaihto onkin ainoita mahdollisuuksiamme lähteä vaihto-opiskelijaksi putoamatta vuosikurssilta.