Matkakertomus:

Vaihtoaika: 01.04.2016 – 30.06.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Terveystieteiden yksikkö

Toisen opintovuoden keväälle sijoittuva kolmen kuukauden vaihtojakso Maastrichtiin on useina vuosina ollut niin suosittu, että lähtijät (paikkoja vaihtoon on kuusi) on yleensä päädytty arpomaan kaikista hakijoista. Näin ollen en ensimmäisiä hakupapereita täytellessä ollut edes kovin vakavissani asennoitunut lähtemään, mutta päädyin kuitenkin yrittämään. Onneksi, sillä hakijoita olikin tänä vuonna vähemmän ja lopulta lähtijöitä olikin itseni lisäksi vain kolme. Kevät Maastrichtissa oli itselleni kolmas pidempi opintojakso ulkomailla, joskin edellisistä oli kulunut jo monta vuotta. Vaihtoon lähteminen tuntui luontaiselta päätökseltä; tämä on lääkiksessä ainoa vaihtojakso jonka voi suorittaa kesken pakollisten opintojen jäämättä jälkeen kotimaan opinnoissa (muuten on mentävä loma-aikana tai jättäydyttävä omalta kurssilta).

Hakuprosessi oli kaksivaiheinen: aikasin syksyllä tehtiin hakemus UTAn kautta (jonka perusteella lähtijät valittiin), ja myöhemmin syksyllä varsinainen haku Maastrichtin yliopistoon. Itse hakuprosessi oli oikean sivuston löydyttyä melko suoraviivainen: liitteiksi tarvittiin syksyllä kirjoitettu motivaatiokirje, kopio passista, kasvokuva opiskelijakorttiin ja vakuutustodistus (johon riitti kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista). Kotivakuutukseeni kuuluva matkavakuutus oli kestoltaan vain 45pv, mutta muutamalla kympillä sen sai helposti pidennettyä kolmeen kuukauteen. Apurahan ensimmäinen osa saapui heti hakemuksen teon jälkeen, itselleni jo ennen joulua.

Asunnon etsiminen oli ehkä vaihdon hankalin osa, päätimme porukalla etsiä isomman asunnon. Porukalla asuminen olikin hyvä ratkaisu, niin seuran kuin kustannustenkin kannalta. Suomesta käsin asioita oli välillä kömpelö hoitaa ja tarjonta oli melko niukka, mutta viikkojen sähköpostisodan jälkeen löysimme tarkoitukseen sopivan talonpuolikkaan, joka lopulta oli vaivan arvoinen: hintaa tuli 400/hlö/kk, talo oli rauhallisella ja idyllisellä alueella lähellä keskustaa, asunto hyvin varusteltu (astian- ja pyykinpesukone, pyyhkeet, lakanat, astiat jne.). Vakuutuksen hankkiminen perillä Maastrichtissa oli toinen sotku: tilien avaamiseen kului kymmeniä (hollanninkielisiä) kirjeitä, ravaamista useampaan konttoriin ja ajoittaista hiustenrepimistä, mutta lopulta tarvittava kotivakuutus järjestyi. Hollantilaisista pankkitileistä oli hyötyä monessa tilanteessa; suomalaisten pankkien Visa ja Mastercard kävivät hieman epätasaisesti maksuvälineinä eri puolilla Hollantia ja esimerkiksi junalippuja ei voinut ostaa netistä kuin hollantilaisella kortilla.

Lensin pääsiäislomalla Pariisiin ja lomailin siellä viikon ennen kuin siirryin junalla Brysselin kautta Maastrichtiin. Koulu alkoi seuraavana päivänä ensimmäisellä tutor-istunnolla ja luennoilla, jonka jälkeen tapasimme vaihtokoordinaattorin ja muista maista saapuneet vaihtarit tervetulotilaisuudessa. Tilaisuus ei ollut järin valaiseva, mutta saimme opiskelijakortit, joihin pystyi lataamaan rahaa kahviautomaattia ja ruokailua varten. Varsinaista tutor-toimintaa ei ollut, mutta kansainvälisen linjan opiskelijat olivat avoimia ja auttavaisia. Maastricht oli erittäin aktiivinen opiskelijakaupunki, vaihtelevia retkiä ja tapahtumia oli joka viikko. Pyörät (ja valtaisat kettinkilukot) hankimme heti ensimmäisinä päivinä facebookin kautta, mikä helpotti heti elämää ja liikkumista huomattavasti. Pyörätieverkosto oli kattava, eikä mäkiä juuri missään, joten pyörällä kuljimme lähes kaikkialle.

Suoritimme Maastrichtissa kaksi jaksoa; Thinking and Doing II (kaikille pakollinen) ja Infectious Disease (valinnainen). Opiskelumuotona PBL (problem based learning) oli toki tuttu, mutta istunnot olivat selvästi strukturoidumpia: puheenjohtaja selkeästi johti puhetta ollen vastuussa ryhmän tasapuolisesta osallistumisesta ja sihteeri kirjasi sekä brainstromin että edellisen tapauksen purun word-tiedostoon, joka jaettiin kaikille. Luentoja oli selvästi vähemmän kuin meillä, palautettavia essee- ja ryhmätöitä taas enemmän. Myös esiintymistaitoihin panostettiin enemmän, ja asianmukainen käytös (“Professional behaviour”) oli erikseen arvioitava osa-suoritus. Edellisvuotiset olivat onneksi muistaneet varoittaa, että ryhmätöihin on ilmoittauduttava erikseen, ja pienen haeskelun jälkeen ilmoittaitumismetodikin löytyi. Ryhmätyöt olivat vapaaehtoisia, mutta koin suurimman osan hyödyllisiksi. Monivalintamuotoinen tentti oli turhan ulkoaopeteltuihin yksityiskohtiin nojaava, mutta edellisvuosien tenttien tekeminen edeltävällä viikolla helpotti hahmottamaan kysymystyyliä huomattavasti.

Ehdimme matkustella runsaasti, sillä varsinkin ensimmäisen jakson aikana oli runsaasti vapaapäiviä: kävimme muutaman päivän lomilla Pariisissa ja Amsterdamissa, bussilla Aachenissa Saksan puolella, junalla Brysselissä ja Antwerpenissä Belgiassa, vuokrasimme kaksi autoa ja teimme vaihtariporukalla päiväreissun Luxemburgiin. Reissut olivat ehdottomasti yksi vaihdon parhaita puolia!

Edeltävistä vaihdoistani oli jäänyt sen verran käteen, etten ladannut mitään erityisiä odotuksia vaihtojaksoon hyvässä tai huonossa; mielestäni paras taktiikka on lähinnä vain reippaasti ilmaantua paikalle ja katsoa uteliaasti mitä tuleman pitää. Kevät Maastrichtissa oli kokonaisuutena hauska ja rentouttava kokemus, muutamista vaikeuksistakin selvittiin hienosti.  Päälimmäisenä mieleen jäivät ne monet mielenkiintoiset ihmiset joihin pääsi tutustumaan ja joiden ansiosta vaihto oli näin onnistunut!