Matkakertomus:

Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, 28.01.2015 – 21.06.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Amsterdam
Yliopisto: Vrije Universiteit Amsterdam
Vaihtoaika: 28.01.2015 – 21.06.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

 

Olin Amsterdamissa vaihdossa kevätlukukauden 2015. Rakastuin Amsterdamiin aivan täysin ja en voi muuta kuin suositella kyseistä kaupunkia vaihtokohteeksi. Kaupunkina Amsterdam on mielestäni täydellisen kokoinen, koska kaupunki ei ole liian suuri vaan lähes joka paikkaan pääsee helposti pyörällä. Lisäksi Amsterdamissa on todella tasaista, joten pyörällä pääsee nopeasti eikä pyöräily ota ollenkaan kunnon päälle. Amsterdamissa kauneinta aluetta on ehdottomasti kanaalien alue. Alue on todella tunnelmallinen ja kotoisa. Muutenkin mielestäni Amsterdam on erittäin kodikas kaupunki arkkitehtuurinsa ansiosta. Lisäksi Amsterdamissa ei ole paljoa erilaisia nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Pariisissa, mutta mielestäni kaupunki itsessään on jo nähtävyys. Kulturellille ihmiselle Amsterdamista löytyy paljon museoita. Itse kävin vain Rijksmuseumissa, jota voin suositella lämpimästi erityisesti historiasta kiinnostuneille. Mikäli vaihdossa ollessaan haluaa käydä useammassa museossa, kannattaa hankkia paikallinen museokortti, jolla pääsee moniin museoihin ilmaiseksi. Kortti maksoi muistaakseni noin 100 euroa. Koska itse kävin vain kerran museossa, en ostanut omaa korttia vaan lainasin ystäväni korttia. Museokorttia pystyy melko helposti lainaamaan kaverille, koska kortissa lukee vain kortin omistajan ikä, nimi sekä sukupuoli ja korttia esittäessä ei tarvinnut todistaa henkilöllisyyttä. 

Minä opiskelin Amsterdamissa Vrije yliopistossa. Mielestäni opetus yliopistossa oli laadukasta ja kaikki kurssivalinnat yms. toimivat kohdallani erittäin hyvin. Yksi asia, mistä haluan varoittaa etukäteen mahdollisia tulevia Vrije yliopiston vaihto-opiskelijoita, on kurssien työllisyys. Kaikilla kursseilla joutui aina tekemään myös kotihommia, joten turha oli haaveilla saavansa opintopisteitä pelkästä tentistä. Lisäksi monilla kursseilla oli myös ryhmätöitä. Toisaalta vaikka kurssit olivatkin huomattavasti työllistävämpiä kuin Tampereen yliopistossa samalla minusta tuntui, että kotitehtäviä tekemällä opin kaikista parhaiten. Lisäksi monet ryhmätyöt olivat ihan kohtalaisia ja samalla oppi paljon erilaisista kulttuureista. Yhteenvetona sanoisin, että vaikka yliopisto oli työllistävää ja välillä manasin kouluhommien paljoutta niin loppujen lopuksi kotitehtävät ja ryhmätyöt antoivat minulle kaikista eniten. 

Itse asuin Amsterdamissa Student hotellissa. Asumispaikkana antaisin Student hotellille kouluarvosanan 8-. Student hotel oli todella uusi ja turvallinen paikka asua, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna Student hotel oli mielestäni hieman ylihinnoiteltu. Itse asuin noin reilun kymmenen neliömetrin huoneessa, jossa minulle oli 120 cm leveä sänky, tv, pöytätaso sekä hylly. Lisäksi minulla oli huoneessani oma suihku ja wc. Keittiön jaoin noin kymmenen muun henkilön kanssa. Monista eri palveluista, kuten pyykinpesusta Student hotellissa joutui maksamaan erikseen. Pyykinpesu maksoi 3,5 euroa, mikä oli mielestäni melkoinen ryöstö, koska itse vuokra Student hotellissa oli aika kallis. Student hotellista keskustaan polki noin 15 minuuttia ja yliopistolle noin 20-25 minuuttia. Moni opiskelijakavereistani asui Uilenstedessa. Osa näkemistäni opiskelija-asunnoista Uilenstedessa oli ihan kohtalaisia, mutta osa jaetuista keittiöistä oli aivan hirveässä kunnossa. Mielestäni Uilenstede on ihan jees asumispaikka, mikäli käy hyvä tuuri ja saa huoneen, jossa ei ole aikaisemmin esimerkiksi tupakoitu ja kämppikset, joiden kanssa jakaa keittiön ovat siistejä. Yksi norjalainen kaverini asui yksin aivan Sport centrumin vieressä Uilenstedessa. Hänen asuntonsa oli todella siisti, joten mikäli haluat asua yksin, kannattaa yrittää vuokrata asunto Sport centrumin viereisistä taloista. Nämä talot ovat kuulemani mukaan todella suosittuja vaihtareiden keskuudessa. 

Itse tykkäsin todella paljon hollantilaisista. Mielestäni hollantilaiset ovat vähän niin kuin suomalaiset, mutta he ovat hieman sosiaalisempia. Itse koin, että hollantilaiset ovat jämptejä, suoria ja he eivät myöhästele. Suomalaisena hollantilaisten kanssa on helppo tulla juttuun. 

Yöelämä Amsterdamissa on todella siistiä. Minun mielestäni parhaat baarit Amsterdamissa löytyy Leidsepleiniltä ja De Pijpista. Leidsepleinillä on melko paljon erilaisia klubeja ja pienempiä tanssibaareja. Itse suosittelen klubien lisäksi koittamaan myös pienempiä paikallisten suosimia tanssibaareja. De Pijpissa ei ollut niin paljoa klubeja, mutta siellä on tosi mukavia istuskelupaikkoja. Kannattaa ehdottomasti juhlia Amsterdamissa myös muissa bileissä kuin vain vaihtaribileissä. 

Yksi negatiivinen asia Amsterdamista on pakko mainita. Amsterdamissa on ihan järkyttävä tuuli lähes koko ajan. Vaikka sitä voisi kuvitella, että Tampereella on paljon kylmempää kuin Amsterdamissa, niin mielestäni tämä väite ei pidä täysin paikkaansa, koska tuuli viilentää ilmastoa niin paljon. Menin Amsterdamiin siis tammikuun 2015 lopussa ja muistaakseni käytin vielä huhtikuussa talvitakkia. Joten mikäli lähdet Amsterdamiin vaihtoon, niin kannattaa ottaa myös lämmintä vaatetta mukaan. 

Kaiken kaikkiaan Amsterdam oli aivan mieletön vaihtokohde. Itseäni harmittaa, kun en opiskellut siellä koko vuotta. Mikäli olet miettinyt lähteväsi Amsterdamiin vaihtoon, niin todellakin kannattaa! Minuun voi olla yhteyksissä, mikäli jotain kysymyksiä nousee esiin. 

HANNA NIEMELÄ