Matkakertomus:

Vaihtoaika: 30.01.2015 – 17.06.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Hain vaihtoon jo toisen vuoden keväällä, sillä olen harkinnut lähteväni vaihtoon kahdesti tai harjoitteluun ulkomaille. Valitsin kohteekseni Amsterdamin, sillä kohdeyliopisto vaikutti hyvältä ja hollantilaiset puhuvat hyvää englantia. Koko kurssitarjonta oli ainakin kauppatieteiden kohdalla englanniksi.

Asuminen ja eläminen

Asuin kevään The Student Hotellissa (thestudenthotel.com) lähellä keskustaa. Hotellilta pyöräili noin 25 minuuttia yliopistolle, metrolla aikaa meni reilut 20 minuuttia. Suurin osa vaihtareista majoittui yliopiston kautta saatavissa opiskelija-asunnoissa lähempänä yliopistoa Uilenstedessä. Näistä asunnoista suurin osa on aika huono kuntoisia, monessa jaetaan sekä vessa että keittiö kymmenen hengen kanssa ja itsekin olin muutamissa kerrosbileissä, joiden jälkeen yhteiset tilat olivat varmasti kaameassa kunnossa. The Student Hotel oli huomattavasti kalliimpi, mutta hotelli on rakennettu vasta pari vuotta sitten, huoneissa on omat kylpyhuoneet ja jaetut keittiöt ovat suuret. Huoneita on myös omalla keittiöllä, mutta nämä huoneet varataan todella nopeasti. Vuokraan kuuluu hyvä polkupyörä ja sen saa heti käyttöönsä. Student Hotellilta pääsee pyörällä tai ratikalla vartissa keskustaan, kun taas Uilenstedestä keskustaan kestää puoli tuntia.

Asumisen lisäksi julkinen liikenne on kallista Hollannissa. Ulkomaalainen opiskelija ei saa julkisiin mitään alennuksia. Kannattaakin liikkua pyörällä mahdollisimman paljon. Aloitin vaihtoni tammikuun lopussa ja kylmään säähän, sateeseen ja tuuleen tottumiseen meni aikaa, mutta muutaman viikon jälkeen huonoissakin keleissä pyöräily tuntui normaalilta. Amsterdamissa oli todella tuulista koko vaihtoni ajan ja kelitkin muuttuivat kesäisiksi vasta toukokuulla.

Ruoka oli jonkin verran halvempaa Suomeen verrattuna. Albert Heijn on yleisin ruokakauppaketju Hollannissa, mutta kalliimpi kuin esimerkiksi Jumbo tai Dirk. Paljoa K-markettia isompia ruokakauppoja on turha etsiä, sillä niitä ei ainakaan Amsterdamista löydy. Ruokakaupat ovat auki joka päivä, mutta muut kaupat ovat avoinna yleensä vain klo 18 asti ja kiinni sunnuntaisin.

Opiskelu

Otin kevääksi neljä kurssia, joista yhdestä en päässyt läpi. Tämä johtui niin omasta laiskuudestani kuin esimerkkikokeen erilaisuudesta varsinaiseen tenttiin. Muuten sanoisin, että yliopiston taso on matalampi kuin Tampereella. Asioita käydään enemmän käytännön näkökulmista ja mm. SWOT- ja PESTEL-analyysejä tehtiin paljon. Kursseista on helppo päästä läpi, vaikka luennoilla kävisikin vain silloin tällöin, mutta korkeimpia arvosanoja on vaikeampaa saada. Ryhmätöitä tehdään paljon ja kannattaakin henkisesti varautua erimaalaisten vaihtarien opiskelukulttuuriin ja motivaatioon. Opiskelijoiden taso sekä ryhmätöiden tehtävänantojen tulkitseminen vaihteli yllättävän paljon eri maiden välillä.

Osa valitsemistani kursseista oli kolmannen vuoden kursseja, sillä kurssien nimistä ja koodeista ei käynyt selkeästi ilmi, minkä vuoden kurssi on kyseessä. Vrije Universiteit lähetti minulle sähköposti ja kehotti vaihtamaan kolmannen vuoden kurssit toisen vuoden kursseihin, että en putoaisi kärryiltä. Pidin kuitenkin myös kolmannen vuoden kurssit opintosuunnitelmassani enkä kokenut pärjääväni yhtään sen huonommin kuin kolmannen tai neljännen vuoden opiskelijat. Toisen vuoden kursseja on aika huonosti tarjolla, joten huoletta vain valitsemaan myös kolmannen vuoden kursseja. Amsterdamissa lukukausi koostuu kolmesta periodista, josta kolmas on aina lyhyempi. 1 ja 2 sekä 4 ja 5 periodiin voi kuhunkin ottaa helposti kaksi 6 opintopisteen kurssia. 3 ja 6 periodeissa kursseja ei ole kovin monipuolisesti tarjolla.