Matkakertomus:

Vaihtoaika: 10.04.2017 – 07.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Olin kolmen kuukauden vaihdossa Hollannissa Maastrichtin yliopistossa opiskelemassa lääketiedettä. Lähdin vaihtoon yhdessä viiden muun samalla kurssilla opiskelevan suomalaisen kanssa. Etukäteisjärjestelyt Suomessa sujuivat pääosin hyvin, tosin pientä säätöä oli valinnaisen kurssin valinnan kanssa, mutta sekin saatiin kyllä parilla sähköpostilla hoidettua. Meitä oli informoitu hyvin siitä, mitä kursseja kohdeyliopistossa voi ja pitää suorittaa. Yhteistyö vaihtoasioista vastaavan opetuskoordinaattorin kanssa sujui todella hyvin, ja häneltä oli aina helppo kysyä, jos jokin asia oli epäselvä. Kaikki vaadittavat dokumentit saatiin hoidettua kuntoon ajallaan ilman isompia ongelmia.

Vakuutusten osalta en ottanut mitään jo olemassa olevan matkatavaravakuutukseni lisäksi. Hankin ainoastaan eurooppalaisen sairasvakuutuskortin, joka oli riittävä Hollannissa opiskelevalle vaihto-opiskelijalle, joka ei tee töitä. En osallistunut ennen lähtöä millekään kielikurssille, koska kohdeyliopistossa opiskelukielenä oli englanti.

Vaihto alkoi kesken kevätlukukauden. Menimme suoraan ensimmäiseen opetustilaisuuteen ilman minkäänlaista tuutoritoimintaa tai infoa. Uusille vaihtareille ei ollut myöskään järjestetty mitään tapahtumaa, missä olisi voinut tutustua ihmisiin. Ilmeisesti lukukauden alussa tällaista toimintaa olisi ollut, mutta koska saavuimme kesken lukukauden, meille ei ollut mitään. Uusia vaihtareita oli kuitenkin meidän kuuden suomalaisen lisäksi muitakin, joten jonkilaiselle tuutoritoiminnalle tai tapahtumille olisi kyllä ollut tarvetta.

Vuokrataso osoittautui melko korkeaksi. Moni opiskelija asui asuntoloissa, mutta olimme kuulleet niistä aika paljon huonoa, ja päätimme etsiä yhdessä asunnon muualta. Löysimme sopivan asunnon hyvissä ajoin ennen lähtöä. Asuimme kaikki kuusi samassa asunnossa. Meillä oli vain kolme makuuhuonetta, joten jouduimme nukkumaan pareittain. Kuitenkin kolme kuukautta ei ollut liian pitkä aika tälle järjestelylle ja kämppiselämä sujui mukavasti koko vaihdon ajan. Hollannissa asunnon vuokraaminen opiskelijoille lyhytaikaisesti ei kuitenkaan ilmeisesti ollut ihan kaikkien sääntöjen mukaista, mutta selvisimme kuitenkin ongelmitta. Väliaikainen asuminen olisi nähtävästi ollut sallittua vain asuntoloissa.

Opetusmenetelmät ja opetuksen taso vastasivat aika tarkasti sitä mihin olin Tampereella tottunut. Maastrichtissa oli käytössä samanlainen PBL-systeemi kuin Tampereen lääkiksessä. Lisäksi oli luentoja ja harjoituksia hyvin samaan tapaan kuin Tampereella. Sairaalakäynneille emme päässeet, mutta muuten harjoituksiin pääsimme osallistumaan. Tutor-istuntojen käytännöissä oli pieniä eroja Tampereelle, mutta en osaa sanoa kumpi oikeastaan olisi sen parempi. Maastrichtissa istunnot olivat ehkä hieman virallisempia. Lisäksi siellä ehkä korostettiin enemmän esiintymistä, sillä kursseihin kuului esitelmien pitämistä ja myös tutoreiden yhteydessä pidettiin pieniä Power Point -esityksiä. Opiskelu tapahtui kokonaan englanniksi. Itselle varsinkin puhuttu englanti on ollut aika takkuista, mutta siitä huolimatta kyllä pärjäsi aivan riittävän hyvin. Vaihdon aikana oppi hyvin sen, että epätäydelliselläkin kielitaidolla pärjää ja kieltä kannattaa käyttää rohkeasti eikä liikaa miettiä, että meneekö vaikka kieliopillisesti oikein.

Elinkustannukset vastasivat aika hyvin Suomen tasoa. Esimerkiksi ruuan suhteen jotkut tuotteet olivat ehkä hieman kalliimpia kuin Suomessa, mutta toisaalta jotkut toiset tuotteet halvempia. Harrastusmahdollisuuksia olisi varmasti ollut, mutta itse en kokenut niitä tarpeellisiksi näin lyhyen vaihdon aikana. Erilaiset tapahtumat ja reissut riittivät aktiviteeteiksi ja aika paljon tuli vietettyä aikaa ihan vaan kotona. Matkustelin vaihdon aikana kaikkiin lähimaihin; Belgiaan, Luxemburgiin, Saksaan, Ranskaan ja Sveitsiin. Matkat sujuivat kätevästi bussilla, junalla tai vuokratulla autolla, jolla teimme viikonlopun mittaisen road tripin. Asuminen keskeisellä paikalla Euroopassa tarjosi loistavat olosuhteet tutustua pienellä bubjetilla moniin muihinkin Euroopan maihin ja kaupunkeihin.

Vaikka vaihto oli lyhyt, oli se silti ehdottamasti kokemus, jota voin suositella. Jos halutaan ajatella työeleämän kannalta, niin ainakin vaihto antoi itsevarmuutta toimia erilaisissa vieraissa ympäristöissä ja tulla toimeen erilaisissa porukoissa. Itselleni tärkeintä oli kuitenkin irtautuminen tutusta ympäristöstä ja rutiineista ja vieraan maan yliopisto-opiskelukulttuurin kokeminen.