Matkakertomus:

Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Vrije Universitet, Amsterdam, Alankomaat

Päädyin hakemaan vaihtoon Alankomaihin hetken mielijohteesta hakuajan umpeutumista edeltävänä päivänä ja näin ollen muita hakukohteita ei hakemuslomakkeeseeni eksynytkään. Kohde oli ilmeisen suosittu hakuajankohtana (kevät 2016) ja kahta paikkaa olikin hakenut vajaa kymmenkunta opiskelijaa ensisijaisena.

Hakuprosessi itsessään oli yksinkertainen eikä suurempia ongelmia ilmennyt prosessin edetessä, paitsi kurssirekisteröitymisen yhteydessä, jolloin jouduin lähettämään kursseille rekisteröitymislomakkeen uudelleen. Kohdeyliopisto lähetti hyvin informaatiota koko prosessin ajan ja yliopiston nettisivuilta löytyivät valittavissa olevat kurssit ilman suurempia ponnisteluita. Asunto- ja vakuutusasiat hoituivat helposti ennen vaihtoon lähtöä. Noin kaksi kuukautta ennen vaihdon alkua DUWO (yliopiston asuntosäätiö) lähetti sähköpostiin linkin, jonka kautta pystyi itse selaamaan ja varaamaan asuntoja. Varmuuden vuoksi ennen matkalle lähtöä tuli otettua matkavakuutus, jotta mahdollisiin tapaturmiin ja matkatavaravahinkoihin varautuminen olisi kunnossa.

Kohdeyliopiston Erasmus-tiimi järjestää saapuville vaihto-opiskelijoille tervetuliaisviikonlopun, jonka aikana opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin sekä hollantilaisiin tapoihin ja perinteisiin. Allekirjoittanut osallistui kyseiseen viikonloppuun, joka oli jälkikäteen mietittynä melko ylihintainen omaan osallistumiseen nähden, mutta tulipahan käytyä. Ylihintaisuus tapauksessani johtuu siitä, että osallistuin vain omakustanteiselle pubi-kierrokselle sekä ravintolaillalliselle, jolloin ravintolaillalliselle tuli hintaa sen pääsylipun verran eli suurinpiirtein 70 euroa ja olipa kyseisen illallisen pihvi elämäni sitkein, mutta eihän kyseessä pitänyt ollakkaan mikään makumatka ja kummankin illan aikana tuli tutustuttua muihin uusiin vaihto-opiskelijoihin.

Asuminen Amsterdamissa on yleisesti todella hintavaa ja yksityisillä markkinoilla pelkästä makuuhuoneesta jaetussa asunnossa joutuu maksamaan viidestäsadasta kuuteensataan euroa. Hintatason vuoksi kannattaakin hyödyntää DUWO:n tarjoamia asuntoja, jotka ovat yleiseen hintatasoon nähden erittäin edullisia. Oma valintani oli kahden hengen soluasunto (Uilenstede 102), jonka jaoin kreikkalaisen tutkinto-opiskelijan kanssa. Lukuun ottamatta kämppiksen poismuuton yhteydessä jälkeen jättämiä velkoja, yhteiselo kämppiksen kanssa sujui hyvin. Aikaisemmissa matkakertomuksissa on moitittu asuntojen kuntoa, mutta omasta mielestäni DUWO:n tarjoamat asunnot ovat hintaansa nähden Amsterdamissa todellisia löytöjä. Yleiskunto DUWO:n asunnoissa on kuitenkin suomalaisiin opiskelija-asuntoihin verrattuna matalampi, mutta asunnot ovat hyvällä sijainnilla ja kulkuyhteyksien varrella, joten asunnon kunnossa voi antaa reilusti tasoitusta. Asuntojen huoltopalvelu DUWO:lla on kuitenkin hitaahko, mutta näppäränä ja puukäsityö tunneilla hereillä olleena suomalaisena pienet viat korjaantuivat pikaliimalla, nippusiteillä ja tarvittaessa teipillä. Sanottakoon kuitenkin miinuksena, että saapuessa rikki olleiden jääkaapin ja sängyn korjaaminen jäi tapahtumatta viiden kuukauden aikana. Päivän ensimmäisenä ponnistelua vaativana suorituksena vaihdon aikana toimikin sängyssä olevasta kuopasta pois kipuaminen.

Opiskelu Alankomaissa erosi Suomessa opiskelusta lähinnä koulumaisuutensa vuoksi ja itsenäistä opiskelua kävi kaipaamaan vaihdon aikana. Luennoitsijat ohjasivatkin lähestulkoon kädestä pitäen kursseille osallistujia läpi kurssin ja kursseilla ollessa tuntui, että opiskelijoilla teetettiin kotitehtäviä ihan vain teettämisen vuoksi eikä juurikaan oppimisen vuoksi. Mukavaa vaihtelua olivat yrityksille tehtävät toimeksiannot kursseilla sekä runsaat vierailijaluennot. Opiskelukielenä toimi englanti ja kurssitarjonta oli erittäin laaja.

Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia Amsterdamista löytyy varmasti jokaisen tarpeisiin. Oma suosikkini vapaa-ajan viettoon löytyi urheilun parista, tarkemmin paikallisen jalkapallojoukkueen Ajaxin pelien seuraamisesta. Kevätkaudella tulikin käytyä katsomassa likipitäen jokainen Ajaxin peli ja suosittelen Amsterdamiin menijöitä menemään katsomaan ainakin yhden pelin, piti sitten urheilusta tai ei, sillä olutta sai areenalta suhteellisen sopuisaan hintaan. Harrastusmahdollisuudet yliopistolla ovat hyvät ja yliopiston sport centrumista löytyy lukuisia harrastusmahdollisuuksia ja lajikerhoja joihin voi osallistua erittäin sopuisaan hintaan. Lisäksi yöelämästä löytyy paljolti mahdollisuuksia valita juuri omaan makuun parhaiten sopivat paikat niin musiikin kuin ihmistenkin suhteen. Ravintoloita kaupungista myöskin löytyy ja kannattaakin poiketa keskustan ulkopuoleisilla alueilla syömässä, joissa ruuan hinta-laatusuhde on huomattavasti parempi kuin aivan keskustassa.

Vaihto-opiskelu Amsterdamissa oli ehdottomasti hyvä päätös ja kaikki ongelmat, joita raportissa mainitsinkin tulivat otettua vaihtokavereiden kanssa huumorilla ja monesti tulikin naureskeltua muun muassa DUWO:n hitaalle korjauspalvelulle. Amsterdamia suosittelen kaikille kiinnostuksen kohteista ja aiemmasta ulkomaan kokemuksesta riippumatta, sillä ilmapiiri on todella lähellä pohjoismaalaista kulttuuria ja varmasti helppo kohde sopeutua kokemattomammallekin ulkomaankävijälle. Suosittelen kiinnostuneita katsastamaan myöskin englanninkielisiä trainee-paikkoja, joita on tarjolla erittäin paljon. Itse sain trainee-paikan jo parin viikon maassa oleskelun jälkeen ja nyt jo trainee-jakson aloittaneena voin vain suositella kyseistä vaihtoehtoa.