Matkakertomus:

Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Etukäteisjärjestelyt Suomessa

Hakuprosessi oli selkeä ja hyvin informoitu. Groningenin yliopisto kuitenkin vaatii ulkomaisilta maisterivaiheen opiskelijoilta todistuksen englannin kielen osaamisesta (kandivaiheen opiskelijoilta ei tätä vaadita). Yliopiston kotisivuilla täsmennetään, että todistus englannin kielestä tulisi olla virallinen (maksullisia) ja kotiyliopiston kirjoittama todistus ei kelpaisi. Päädyimme kuitenkin kansainvälisten asioiden koordinaattorin kanssa lähettämään Erasmus-ohjelman Online Linguistic Support (OLS) testin tulokseni todistuksena kielitaidostani, joka meni kohdeyliopistossa läpi.

Kursseja valitaan Groningenin yliopiston internet-sivujen kautta, josta kurssien sisältö ja avoimuus vaihto-opiskelijoille käy hyvin ilmi. Käytössä on myös Rooster-aikataulugeneraattori, jolla voi tarkistaa kurssien päällekkäisyydet. On hyvä huomioida aikataulujen osalta, että Groningenin yliopistolla on useampia rakennuksia ympäri kaupunkia, missä luentoja pidetään.

Opiskelin Groningenissa englanniksi, joten en osallistunut erilliselle kielikurssille ennen vaihtoon lähtöä. Hollannissa yleisesti kaikki puhuvat todella hyvää englantia, useita kursseja tarjotaan englanniksi ja opiskelussa pärjää hyvin englannilla. Myös vapaa-ajalla pärjää englannilla, joten muutamia fraaseja lukuun ottamatta hollannin kielen opiskelu ei ole välttämätöntä. Halusin kuitenkin opiskella paikallista kieltä, joten ilmoittauduin Groningenin yliopiston kielikeskuksen järjestämälle hollannin kielen alkeet kurssille (maksullinen). Harva vaihto-oppilas kuitenkaan opiskelee hollantia.

Kohdemaahan saapuminen

Groningenin yliopiston kauppatieteidenlaitos (FEB) on hyvin kansainvälinen ja tottunut muista maista tuleviin opiskelijoihin. Ennen lukukauden alkua FEB järjestää pakollisen tutustumispäivän, jolloin vaihto-opiskelijoille kerrotaan opiskelusta, yliopistosta, Groningenin kaupungista ja hiukan myös Hollannin kulttuurista. Tutustumispäivien yhteydessä oli myös rekisteröityminen ESN:n järjestämälle tutustumisviikolle (lippu kannattaa ostaa jo etukäteen ESN Groningenin sivuilta, ettei vain jää ilman!).

ESN Indtroduction Week on helpoin tapa saada uusia tuttavuuksia ja tutustua ensimmäisen viikon aikana muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa Groningeniin. Tutustumisviikon ohjelmaan kuului muun muassa liikuntapäivä opiskelijoiden liikuntapalveluita tarjoavassa ACLO:ssa, leffa-ilta, pub crawl ja muita bileitä sekä muuta mukavaa yhdessä tekemistä.

Groningenin yliopiston ja kauppatieteidenlaitoksen opiskelutyyliin ja työtapoihin tottumiseen helpottamiseksi FEB oli järjestänyt mentoroinnin. Mentorointiryhmissä Groningenin yliopiston opiskelijan johdolla perehdyttiin opiskelutapoihin ja sai apua käytännön asioissa kaikesta tentti-ilmoittautumisesta tulostamiseen. Itse olin siis maistereille tarkoitetussa mentorointiryhmässä. Tapaamiset myös mahdollisti sen, että luennoilla saattoi olla tuttuja kasvoja.

Asuminen

Asunnon hommasin jo Suomesta etukäteen kansainvälisille opiskelijoille tarkoitetun asuntopalvelun SSH Groningenin kautta. SSH:lla on useampia kohteita Groningenissa, missä asutaan soluhuoneissa ja jaetaan yhteiset tilat muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa. Helppo ja luotettava tapa vuokrata asunto; vuokraan kuuluu netti yms. ja huoneet ovat kalustettuja. Turha kuitenkaan odottaa luksusta ja joillekin Suomen asuntoihin tottuneille sopeutuminen voi aluksi olla hankalaa. Mielestäni näissä asunnoissa oli kuitenkin mukava asua muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Mahdollisuus on myös etsiä vapailta markkinoilta huoneita asunnoista, mutta tämä yleensä vaatii kärsivällisyyttä ja hiukan onneakin.

Opiskelu

Kannattaa varautua, että taso Groningenin yliopistossa on jopa korkeampi kuin Tampereella ja opiskelijoilta ainakin vaaditaan enemmän. Korkean tason lisäksi opetuksen laatu on yleisesti korkea. Usein kursseilla on ennen luentoa luettavaksi tarkoitettua materiaalia, muita pakollisia artikkeleita/kurssikirjallisuutta, ryhmätöitä ja muita palautuksia sekä lopputentti. Ryhmätöitä tuntuisi olevan kauppatieteissä joka kurssilla. Kurssit yleensä koostuvat luennoista sekä tuutoroinneista. Tenttien lähestyessä kirjastossa kannattaa olla heti ovien avattua, jos haluaa saada hyvän paikan. On hyvä huomioida, että kurssit vaativat melko paljon työtä.

Groningen vaihtokohteena

Vaikka kurssien eteen tulee tehdä paljon töitä, Groningenissa on paljon myös opiskelusta harhauttavaa tekemistä. Groningen on aito opiskelijakaupunki; kolmasosa kaupungin asukkaista on alle kolmekymppisiä, mikä näkyy katukuvassa. Groningenissa on paljon baareja ja yöelämää melkein jokaisena iltana. Hyvällä ilmalla terasseilta saa metsästää vapaata paikkaa ja puistot täyttyvät grillaavista ihmisistä. Groningen on muuta Hollantia vähän halvempi ruuan ja juoman suhteen.

Groningenissa on aktiivisia järjestöjä, joiden kautta voi ilmoittautua erilaisiin tapahtumiin ja retkiin (kuten ESN). ACLO tarjoaa opiskelijoille liikuntapalveluita edullisesti. ACLO:ssa on jäsenyyden maksettuaan mahdollista käydä ryhmäliikuntatunneilla, ilmoittautua kursseille (miekkailua, tennistä yms.) ja joukkueeseen liittyminenkin on helppoa.

Ihan ensimmäiseksi Groningenissa kannattaa hankkia itselleen pyörä. Näitä voi etsiä Facebook-ryhmistä tai kaupungin lukuisista pyöräkaupoista. Fietsverda tarjoaa mahdollisuuden myös pyörän vuokraamiseen lukukaudeksi. Pyörällä pääsee kätevästi ja nopeasti joka paikkaan. Groningen on tosi sateiden kaupunki, joten kannattaa opetella pyöräileen sateenvarjon kanssa tai ostaa kunnon sadetakki.