Matkakertomus:

Vaihtoaika: 10.04.2017 – 07.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Yliopistomme järjesti kattavan esittelytilaisuuden erilaisista vaihtokohteista hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Olin kuullut jo tästä Maastrichtin vaihdosta etukäteen, mutta oli hyvä saada hieman lisäinformaatiota. Hakumenettely oli simppeli: oli täytettävä motivational letter netissä ja tämän jälkeen suoritettiin nimien veto hatusta. Arvonnan jälkeen järjestettiin vielä erillisiä tapaamisia lähtevän porukan ja vaihtokoordinaattorimme kanssa. Vaihtokoordinaattorimme esitteli meille tarjolla olevat kurssivaihtoehdot, joista saimme valita yhden valinnaiseksi. Matkavakuutus minulla oli jo entuudestaan ja kansainvälinen sairaanhoitokortti. Ainoat ongelmat esiintyivät kun minua ja yhtä toista kurssikaveriani ei syystä tai toisesta löydetty Maastrichtin rekisteristä, joten muutama informatiivinen sähköposti jäi saamaatta ajoissa. Onneksi kurssikaverimme kertoivat tarpeelliset infot eikä tämä siten vaikuttanut mitenkään vaihtoomme. Vaihtokoordinaattorimme hoiti asiat hyvin nopeasti asiasta huomautettuamme. En käynyt mitään kielikursseja sillä olen aina ollut hyvä englannissa ja vuosien mittaan tieto- ja taitotaso on kehittynyt sen verran hyväksi että pärjään kyllä ulkomailla.

Kohdemaahan saapuminen sujui ongelmitta, olimme liikenteessä kuusisteen Suomesta lähtevän porukan kanssa ja olimme selvittäneet kaikki tarpeelliset julkisen liikenteen kulut etukäteen. Lisäksi jokaisella oli ostettuna uusi telialiittymä, joka sallii roamingin Suomen hinnoilla. Tämä todisti itsensä todella hyödylliseksi vaihdon aikana. Kohdeyliopistomme ei ollut järjestänyt meille mitään erityisempää tukihenkilöä vaan saimme selvitellä asiat itse. Onneksi paikalliset opiskelijat olivat oma-alotteisesti ohjeistamassa meitä tarvittaessa.

Asuimme kuusisteen airBnB asunnossa n. 6km päässä koulustamme ja noin 1km ydinkeskustasta. Vuokrataso alueeseen nähden oli mielestäni kohtuullinen 225€ per naama/kuukausi. Vuokraisäntämme oli todella ystävällinen ja avulias, hän muunmuassa hankki kaksi lisäsänkyä ennen saapumistamme jotta jokaisella oli oma sänky. Lisäksi kun jääkaappimme meni rikki, hän vaihtoi sen kyselemättä heti seuraavana päivänä uuteen. Mikäli haluaa siis majoittautua porukalla suosittelen todella lämpimästi katsastaamaan airBnB:n tarjonnan, mutta kuulimme myös kehuja asuntola dormeista, että sielä pääsi hyvin tutustumaan muihin ihmisiin.

Opiskelimme lääketiedettä, korvasimme yhden pakollisen kurssin jonka vaihtomme aikana missasimme ja olimme saaneet etukäteen valita yhden kurssin, jonka opintopisteet lisätään koulun ulkopuolisiin opintoihin (lääketieteellisessä näitä opintoja tulee suorittaa 15 opintopisteen edestä). Opetus oli osalla tapaa melko samanlaista kuin suomessa, mutta myös hyvin erilaista. Koulua oli keskimäärin vain kahtena päivänä viikossa, mutta silloin kun oli olivat päivät todella pitkiä. Lisäksi oli paljon enemmän assignmentteja ja esitelmiä, näitä meillä ei juurikaan suomessa ole. Lisäksi kaikki ryhmätyöt olivat vapaaehtoisia ja niihin piti erikseen ilmoittautua, meillä suomessa ne ovat pakollisia ja implementoituja tutkinnonsuoritukseen. Luentojen tasot olivat samalla tapaa vaihtelevia kuten suomessakin, riippui aina puhujan tasosta. Huomasin että jouduin keskittymään enemmän luennoilla koska puhuttiin englanniksi, mikä sai minulle sen olon että sain luennoista enemmän irti. Luennot kestiävt 50min-1.5h, mikä on hieman pidempään Suomessa totutusta 45min luennoista. Tutortapaamisissa oli meille Suomestakin tuttu PBL eli problem based learning mutta siinäkin käytettiin hieman eri etenemistapoja kuin suomessa. Lisäksi kahden kurssin aikana jouduimme pitämään kaksi suullista esitystä ja tekemään neljä kirjallista assignmenttia. Itse opiskelu oli samantapaista kun suomessa, oppikirjoja ja internetiä hyödyntäen. Isoin opiskelutyö oli aina tehtävä kotona. Pärjäsin mielestäni oikein hyvin alun pienen ruosteisuuden jälkeen, kun englanti alkoi taas sujumaan.

Ennen lähtöämme olimme kuulleet sään olevan samantapainen kuin Suomessa ja että sateisia kausia oli luvassa paljon. Kuitenkin reissumme aikana oli ainoastaan kaksi kunnolla sateista päivää. Kesälämpötiloista saimme nauttia sillä suurimman osan ajasta kelit olivat mitä mainioimmat. Maastrichtin sijainti mahdollisti hyvät matkustusolosuhteet ympäri Eurooppaa ja tätä hyödynsimmekin todella kovasti ja matkustelimme varsin runsaasti aina viikonloppuisin. Ruoka muistutti hyvin paljon suomalaista ja hanavesikin oli juomakelpoista. Koulumme läheisyydessä oli kuntosali joka tarjosi alennetulla hinnalla salijäsenyyttä ja itse yhden kurssikaverini kanssa tätä hyödynsimme.

Ulkomailla suorittamamme kurssit hyväksiluettiiin kuuluvan koulutukseemme. Suoritimme siis yhden korvaavan kurssin sen kurssin tilalle, jonka missasimme vaihdon takia ja yhden ns. ylimääräisen valinnaisen kurssin, jonka opintopisteet menevät koulun ulkopuolisiin opintoihimme.

Vaihto antoi mahdollisuuden nähdä millaista on opiskelu ulkomailla ja pidin siitä kovasti. Lisäksi oli mukavaa saada asua täysin erilaisessa ympäristössä kuin mihin on tottunut. Englannin kieleni harjaantui reissussa ja sosiaalisia taitoja pääsi kokeilemaan monista eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Vaihdostani teki unohtumattoman kurssikaverini joiden kanssa asuin, paikalliset opiskelijat, muut vaihto-opiskelijat ja paikalliset Maastrichtin asukkaat sekä kaikki reissuillamme tapaamamme ihmiset! Heille haluan esittää erityisen suuren kiitoksen.

FAUSTO TOMAS